ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ήρθε στην ζωή απλά, έζησε λιτά και αποχώρησε αθόρυβα


Φωτογραφία αρχείου της 13-5-2015, του Istologiou. Δεξιά η αείμνηστη Βαρβάρα Δεσποινιάδου, στο βιβλιοπωλείο Πολύεδρο Πάτρας, ως παρουσιάστρια του βιβλίου   «Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης» του Κωστή Χατζημιχάλη.



Η αρχιτεκτόνισσα Βαρβάρα Δεσποινιάδου έφυγε από τη ζωή και θα αποτεφρωθεί στην Ριτσώνα Ευβοίας


Η αρχιτεκτόνισσα Βαρβάρα Δεσποινιάδου έφυγε σήμερα από την ζωή, μετά από προβλήματα Υγείας που την ταλάνιζαν, οδηγώντας την στην επάρατη νόσο. Υπήρξε από ετών συνταξιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών, στο όποιο δίδασκε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.



Σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Πάτρα, από την Καβάλα  που ζούσε, γεννημένη το 1944 στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου η καταγωγής της, ήρθε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η μοίρα της έταξε να μείνει και να αγαπήσει την πόλη, την οποία την φιλοξένησε.



Η αείμνηστη ήταν από νωρίς ενταγμένη στο νεολαιΐστικο αριστερό κίνημα και υπήρξε από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ Εσ., ενώ ακολούθησε στην πορεία της εν ζωή, υπηρετώντας την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά στο διάβα της μέχρι τις ημέρες μας.



Υπήρξε πράος, απλός και νηφάλιος χαρακτήρας, αξιαγάπητη στους κύκλους της διανόησης, που την γνώρισαν. Επίσης δεν είχε την χαρά να αποκτήσει απογόνους, καθώς δεν παντρεύτηκε. Ήταν κόρη του Θεοδώρου και της Αγγλαΐας, ενώ είχε και έναν αδελφό, που ζει από ετών στην Κολομβία.



Από το καλοκαίρι του 2018, έμαθε ότι επλήγη από την επάρατο νόσο του καρκίνου στο πάγκρεας και μέχρι  φέτος ταλανιζόταν, αντιμετωπίζοντας την αρρώστια της με αξιοπρέπεια και θάρρος.



Βαθιά γνώστης της υπόστασης του ανθρώπινου είδους υπήρξε αγωνίστρια των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίκτρια της φιλοπεριβαλλοντικής διάστασης, για την συγκρότηση βιώσιμων πόλεων και της αυτοδιαχείρισης του ανθρώπινου σώματος μέχρι την κατάληξή του .



Γιαυτό, προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία της για καύση, ζητούσε από τους κοντινούς φίλους της μεριμνήσουν γι αυτό. Έτσι το Σάββατο, εκτός απροόπτου, με συνοδεία φίλων της, θα διακομισθεί η σορός της στην Ριτσώνα, όπου λειτουργεί αποτεφρωτήριο νεκρών.



Ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου υπήρξε μέλος, με μία λιτή ανακοίνωσή του αναγγέλλει την απώλεια  της αείμνηστης, που προκάλεσε θλίψη.



«Σήμερα έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας συντρόφισσα η Βαρβάρα Δεσποινιάδου.



Κατ' επιθυμία της θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα στην Εύβοια, πιθανόν το Σάββατο 23.11,  χωρίς να προηγηθεί τελετή στην Πάτρα».



«"Εφυγε" σήμερα το πρωί η συντρόφισσα Βαρβάρα Δεσποινιάδου. Υπήρξε διαχρονικά εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς και της Ακαδημαικής κοινότητας. Η Βαρβάρα παρέλαβε και παραδίδει σήμερα άθικτο το νήμα του ήθους, των αγώνων και της επιστήμης» έγραψε στο προφίλ του στο fb o βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου.

Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο της Βαρβάρας Δεσποινιάδου εξέδωσε το ΔΣ της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών.

 Τα μέλη της εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους αναφέροντας τα εξής:

«Έφυγε σήμερα από κοντά μας η Βαρβάρα Δεσποινιάδου, αγαπητή φίλη και μεταξύ άλλων ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών.

Η Βαρβάρα, αρχιτέκτονας, με μεγάλη ακαδημαϊκή προσφορά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και της Πολυτεχνική Σχολής, άφησε στη διαδρομή της, ισχυρό αποτύπωμα στο κοινωνικό και πολιτισμικό τοπίο της πόλης.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους κοντινούς της ανθρώπους, φίλους και συγγενείς».

1 σχόλιο:

Πολίτης Πατρέων είπε...

Στα Λεξικά της Κοινωνιολογίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν πολλά λήμματα με το όνομα " Βαρβάρα Δεσποινιάδου".....