ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 21/12/2017



Για τους πλειστηριασμούς

1. Στην Τροπολογία σχετικά με τους πλειστηριασμούς, απαλείφθηκε το άρθρο 2, σχετικά με την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

2. Από την ομιλία του Στ. Κοντονή

Πρέπει να αρθούν οι παρεξηγήσεις ή οι κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο.   Η διάταξη αυτή συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζει το καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όταν οι συμβολαιογράφοι  ενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο γραφείο τους. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα σχετικά με την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής

Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν.

Σχετικά με τη νομοθετική διάταξη για τα φορολογικά πρόστιμα

1. Από την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης και στρεβλών εντυπώσεων, για επιλεκτική διαγραφή προστίμων σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες προκαλεί θυμηδία. Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά το σύνολο των φορολογουμένων και το σύνολο των επιχειρηματιών και αποσκοπεί, αποκλειστικά και μόνο, στην προσαρμογή της νομοθεσίας στις αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης, αλλά και στην εναρμόνιση με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Από την εισήγηση της Κ. Παπανάτσιου

Η οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα του προστίμου που επιδικάστηκε σε εταιρεία καπνικών, είναι εντελώς άσχετη με τη ρύθμιση που προτείνουμε και κάθε σύνδεση με την υπόθεση είναι εκ του πονηρού. Ο απλός και ξεκάθαρος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις και ως εκ τούτου δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τα φορολογικά πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους της προ της 1.1.2014 νομοθεσίας.  Έφτασαν πια στα όρια του αστείου, καθώς ασκώντας την αγαπημένη τους ασχολία παραπληροφόρησης, δεν δίστασαν να μπερδέψουν επιμελώς τον Κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον Τελωνιακό Κώδικα.

Σχετικά με την τροπολογία για τα φαρμακεία (από την παρέμβαση του Α. Ξανθού)

Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς.  Η κυβέρνησή μας, με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα. 

Για την εμπλοκή του εξάδελφου του Κυρ. Μητσοτάκη στα Paradise Papers (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, βρίσκεις από πίσω, είτε συγγενείς είτε πολιτικά στελέχη είτε πρώην συμβούλους της Ν.Δ. Το θέμα είναι ότι είναι πλέον αναγκαίο για τον κύριο Μητσοτάκη να δώσει κάποιες απαντήσεις.
- Πολλές φορές έχουμε ακούσει από τη Ν.Δ. ότι οι αποκαλύψεις, κατά έναν περίεργο τρόπο σχετίζονται είτε με την κυβέρνηση και τους πράκτορές της και διάφορα τέτοια περίεργα πράγματα. Ελπίζω να μην ισχυριστεί κανείς ότι το Διεθνές Δίκτυο Δημοσιογράφων είναι πράκτορες της ελληνικής κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου.

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον αναδρομικό έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Υπήρχε για τη λίστα Λαγκάρντ ένα επιχείρημα, νομιμοφανές αυτό ή εν πάση περιπτώσει και νομικοφανές, ότι δήθεν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα στοιχεία τα οποία εμπεριείχε είχαν αποκτηθεί παρανόμως. Η κυβέρνηση  ψήφισε μια διάταξη, σύμφωνα με την οποία στοιχεία τα οποία φτάνουν στην κυβέρνηση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως της πηγής τους. Άρα,  η πολιτική βούληση μετατράπηκε και σε πολιτική πράξη και σε διοικητική πράξη, με την έννοια ότι επιλύθηκε και, πλέον, έχουμε τη δυνατότητα ως ελληνική κυβέρνηση να ελέγχουμε τις λίστες.

Για την   τροποποίηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.) (από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

Οι καταναλωτές νυχτερινού ρεύματος θα ωφεληθούν σημαντικά από την τροποποίηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (Υ.Κ.Ω.) που καταθέσαμε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη χρέωση Υ.Κ.Ω των 8,99 ευρώ ανά KWh, μειώνεται τώρα σε 6,90 ευρώ ανά KWh για το νυχτερινό ρεύμα στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης από 0 έως 1600 KWh, η οποία καλύπτει το 90% της νυχτερινής κατανάλωσης. Επιπλέον, η εξομάλυνση του τρόπου χρέωσης της ημερήσιας κατανάλωσης συνεπάγεται συνολικά σημαντικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές. 
Για την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων Υ.Κ.Ω που εισηγείται με τροπολογία το ΥΠΕΝ και θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2018: Με τον υφιστάμενο τρόπο χρέωσης, η υπερβάλλουσα κατανάλωση τιμολογείται βάσει της υψηλότερης κλίμακας, ενιαία, στο σύνολο της κατανάλωσης. Αυτό το αλλάζουμε: Τώρα πλέον η χρέωση της επόμενης κλίμακας αφορά μόνο το μέρος της υπέρβασης και όχι το σύνολο της κατανάλωσης.  Άρα, σημειώνεται μείωση έως και 60% για τις καταναλώσεις από 0 έως 3400 KWh, που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία της οικιακής κατανάλωσης. Ένα τετραμελές νοικοκυριό που κατά κανόνα υπερέβαινε τις 1600 KWh θα έχει σημαντικό όφελος έως 50 ευρώ. 


Διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» από τον Θ. Δρίτσα

- Μια από τις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη, έγραψε ότι «ο Δρίτσας ξέχασε την Υεμένη, τα παιδιά και τους αμάχους και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την ακύρωση μιας «επικερδούς διακρατικής συμφωνίας».
- Τα Νέα εμπνεύστηκαν την κατασκευασμένη είδηση από την προβοκάτσια που ανεπιτυχώς επιχείρησε εναντίον μου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (Τετάρτη 20/12/2017).

Τροπολογία για την πρόσθετη χρηματοδότηση των Δήμων (σημείωμα του Γρ. Τύπου Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης)

Ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας για την πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία θεσπίζεται ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα επεκταθούν στα 2 δισ. ευρώ, σε βάθος πενταετίας. Το πρόγραμμα είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ).

Εγκρίσεις υλοποίησης με ίδια μέσα των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας (ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομίας)

Εγκρίθηκε η διαδικασία υλοποίησης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε οκτώ Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 32.259.779,53 ευρώ για τη λειτουργία 115 Τ.ΟΜ.Υ. Η πιλοτική φάση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αφορά στη δημιουργία και λειτουργία 239 Τ.ΟΜ.Υ. σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των νόσων και την αγωγή και προαγωγή της υγείας της κοινότητας.  

Για την προστασία των προϊόντων σε καθεστώς ΠΟΠ (απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη)


Ο Επίτροπος Χόγκαν επισημαίνει πως «η διεθνής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ διασφαλίζεται μέσω ειδικών συμφωνιών με τρίτες χώρες ή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ευρύτερων διμερών συμφωνιών», τονίζοντας ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να ενισχύει περαιτέρω την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ μέσω περαιτέρω διμερών συμφωνιών, της διεθνούς συνεργασίας και της επιβολής της προστασίας των ΓΕ σε τρίτες χώρες». Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση των Europol και του Γραφείου Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, με τίτλο «2017, Situation Report on Counterfeiting and Piracy in the European Union», είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, είναι ανάμεσα στις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την παραβίαση των αντίστοιχων σημάτων». Είχε, δε, σημειώσει ότι «η Ελλάδα είναι μέσα στις 5 χώρες (μαζί με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία) που ηγούνται της παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ στην ΕΕ».

Σχετικά με τα τρία νέα προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Τα προγράμματα αφορούν την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται  στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑΜΕΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Αττικής, στην υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους», καθώς και την εφαρμογή «Διερμηνείας εξ αποστάσεως για κωφούς και βαρήκοους». 


Για τους δασικούς χάρτες (σημεία από τη συνέντευξη τύπου του Σ. Φάμελλου)

- Σήμερα θα κυρώσουμε δασικούς χάρτες στο 31,39% της χώρας (το1/3 της χώρας). Όταν πριν από εμάς είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% αυτής και είχε αναρτηθεί το 1,12%.
- Η πρόβλεψη του εκάστοτε νόμου των δασικών χαρτών ήταν ότι όπου υπάρχει διαφωνία από φυσικά και νομικά πρόσωπα επί του χαρακτήρα μιας έκτασης, όπως αυτός φαίνεται στο δασικό χάρτη, τότε μπορεί να υποβληθεί αντίρρηση επί του περιεχομένου του. Εμείς μειώσαμε για πρώτη φορά το ποσό κατά 10% (Νοέμβριος 2016) σε σχέση με τα ποσά των προηγούμενων λίγων αναρτήσεων των άλλων κυβερνήσεων και έπειτα αποφασίσαμε να τις μειώσουμε κι άλλο, φτάνοντας σε κάποιες κατηγορίες και το 80% (δημιουργήσαμε και μια επιπλέον κατηγορία).
- Προβλέψαμε επίσης για πρώτη φορά περιπτώσεις ατέλειας.
- Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοινώσεις δεσμευόμενο ότι η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών θα γίνει με επικαιροποίηση των αναδασωτέων εκτάσεων. Εκδόθηκε μάλιστα και εγκύκλιος για την επίσπευση των διαδικασιών κήρυξης αναδασωτέων.

Παράδοση σε κυκλοφορία του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 –Τμήμα Ξυνιάδα

- Παραδίδεται στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 που εκτείνεται από τη Ξυνιάδα έως και τα Τρίκαλα. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σ΄ αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, κατάφερε να λύσει σύνθετα και μεγάλα προβλήματα, που κρατούσαν το έργο τελματωμένο. Με τη σημερινή παράδοση, κλείνει οριστικά ο κύκλος των οικονομικών υπερβάσεων, των καθυστερήσεων και της λεηλασίας των χρημάτων από τον ιδρώτα των πολιτών, σε ημιτελή και ανολοκλήρωτα έργα. Στην επαναδιαπραγμάτευση για τον Ε65 , έναντι των απαιτήσεων και κατασκευαστών και παραχωρησιούχων, η Κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε όφελος για το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα πολίτη το οποίο ανέρχεται σε 137.403.444 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: