ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Δήμος Θήρας: Γνωριμία με τον αμπελώνα της Σαντορίνης


Φωτογραφία από την Κων/να Σιδηροπούλου.


Σήμερα παρόλο που η οικονομία του νησιού στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, η θηραϊκή γη με το μόχθο και τη φροντίδα των καλλιεργητών της επιμένει να παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας τα οποία απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση


Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία μεγεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού θα πραγματοποιήσουν τον Φεβρουάριο του 2017, σειρά σεμιναρίων και βιωματικών δράσεων με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου στη Σαντορίνη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού Σχολείου.Οι γεωπόνοι, οινολόγοι και οινοποιοί του νησιού συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, ενώ παράλληλα το εγχείρημα πλαισιώνεται και από εθελοντές εικαστικούς.
Σήμερα παρόλο που η οικονομία του νησιού στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, η θηραϊκή γη με το μόχθο και τη φροντίδα των καλλιεργητών της επιμένει να παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας τα οποία απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. Προϊόντα εκρηκτικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας που εκφράζουνμε μοναδικό τρόπο το ηφαιστειογενές οικοσύστημα της Σαντορίνης.
Η συνέχιση της καλλιέργειάς τους από τη νέα γενιά κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να επιστρέψει στη φύση, στη γη και στα προϊόντα της με γνώση και σεβασμό. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι τα παιδιά της Σαντορίνης θα πρέπει να γνωρίζουν τις παραδόσεις και την οικονομία του τόπου τους όπου σημαντική θέση έχουν παραδοσιακά η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνων ποιότητας.
Το πρόγραμμα του κάθε σεμιναρίου περιλαμβάνει επίσκεψη σε οινοποιείο του νησιού, όπου τους μαθητές θα τους υποδέχονται οι εργαζόμενοι του οινοποιείου και τουλάχιστον ένας γεωπόνος και ένας οινολόγος που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Θεματικές ενότητες σεμιναρίου:
α) Επίσκεψη σεγειτονικό του οινοποιείου αμπελώνα, γνωριμία με τις ποικιλίες αμπέλου αυτόχθονες ή μη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και το μοναδικό οινοπέδιο της Σαντορίνης. Με την καθοδήγηση του γεωπόνουτα παιδιά θα μάθουν πώς κλαδεύεται το αμπέλι και πώς σχηματίζεται η παραδοσιακή κουλούρα.
β) Στον χώρο του οινοποιείουο οινολόγος θα παρουσιάζει συνοπτικά την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της γλευκοποίησης και οινοποίησης καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου.
γ) Στο τέλος,ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας θα περιμένει τα παιδιά που θα πραγματοποιήσουν τυφλή γευστική δοκιμή χυμών (χωρίς αλκοόλ) και θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν τα αρώματα (μπανάνα, φράουλα, πορτοκάλι, ανανά κ.α.) και τις γεύσεις των χυμών (πικρό, γλυκό, στυφό, ξινό κ.α.)
Σε συνέχεια του σεμιναρίου τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή  - με γραπτό κείμενο, με φωτογραφικό υλικό, με ζωγραφική ή με κάθε άλλο είδος εικαστικής έκφρασης -  ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους μαθητές των άλλων σχολείων σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας.
Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί όλους τους εθελοντές-συνεργάτες που με κάθε τρόπο θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: