ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 21/2/2017



Για την απόφαση του Eurogroup (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτουν τα εξής:
Πρώτον: επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.

Δεύτερον: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους.
Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.
Τρίτον: Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.
Τέταρτον: Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

- Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς δανεισμό από τον επίσημο τομέα.

Για τη στάση της ΝΔ (σημεία από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Η στάση της ΝΔ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις θετικές εξελίξεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν χαιρέτισε την χθεσινή συμφωνία αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας. Αρνείται με πείσμα ότι χθες υπήρξε επί της αρχής συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης και όπως κατά την περίοδο της α΄ αξιολόγησης έτσι και σήμερα συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία. Είναι κατανοητό ότι όσο το καταστροφολογικό σενάριο της θα διαψεύδεται, τόσο θα αυξάνεται η πολιτική της αμηχανία και θα γίνεται εμφανές το στρατηγικό της αδιέξοδο.


Για την Εργάνη του Ιανουαρίου (σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας)

1. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρξε, οι μηνιαίες εκθέσεις δεν έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία σύνταξης και δημοσίευσης.  Ενδεικτικά, η ΕΡΓΑΝΗ του Ιουλίου δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου, η ΕΡΓΑΝΗ του Αυγούστου δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, η ΕΡΓΑΝΗ του Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, κοκ. Μάλιστα, τότε τα στοιχεία ήταν απολύτως θετικά για την αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε τότε σκόπιμα θετικές ειδήσεις; 

2. Από το 2001, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο, με εξαίρεση μία χρονιά (το 2014 επί Βρούτση). Όντως, οι απώλειες 29.817 θέσεων εργασίας είναι ένα αρνητικό δεδομένο, που έχει όμως μία σειρά από αιτίες, καθώς διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους: Λιανικό Εμπόριο, Εστίαση, Δραστηριότητες Απασχόλησης και Καταλύματα. Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου.

3. Το αρνητικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου διαμορφώθηκε κατά το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Από τις 5 έως τις 31 Γενάρη, το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

4. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Εργάνης για τον Φλεβάρη, οι απώλειες του Ιανουαρίου τείνουν να αναπληρωθούν. Συγκεκριμένα, το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου το ισοζύγιο είναι θετικό κατά περίπου 16 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

5. Επομένως, φαίνεται ότι ο Γενάρης ήταν μία αρνητική παρένθεση. Η θετική εικόνα στην αγορά εργασίας παραμένει. Θυμίζουμε εξάλλου ότι το 2016 έκλεισε με ρεκόρ δεκαπενταετίας, με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων κατά 136.260 περισσότερες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι και τον Γενάρη του 2016 είχαμε αρνητικό ισοζύγιο.

Λιγότερες οι ασφαλιστικές εισφορές για το 77% των εμπόρων (έρευνα ΕΣΕΕ)

Λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές καλείται να καταβάλει το 77% των επιχειρηματιών, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ, το 14% καλείται να καταβάλει υψηλότερες εισφορές, ενώ το 9% ίδιες με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς. Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δηλώνει ότι μειώθηκαν κατά πολύ,  ένας στους τέσσερις ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό κρίνει ότι μειώθηκαν κατά λίγο. Σημειώνεται ότι η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά, με βάση το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ, ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 261 ευρώ. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Διάψευση οπτικοακουστικού υλικού  για Ίμια (ανακοίνωση Υπουργείου Ναυτιλίας)

Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για την Επιστολή του κ. Μητσοτάκη στο ΕΣΡ (ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Αυγή, με την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο Κ. Μητσοτάκης ζητά ευθέως τη διαιώνιση του καθεστώτος ασυδοσίας που επικρατεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια στο τηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, επικαλούμενος εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται πως «δεν θα πρέπει να προχωρήσει καμία διαδικασία βασισμένη στον Ν. 4339/2015 λόγω του κινδύνου να ανατραπούν εκ νέου τα αποτελέσματα και τυχόν νέας διαδικασίας, με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για το κύρος του προσφάτως συγκροτηθέντος Συμβουλίου σας». Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραποιεί την πραγματικότητα για να υπερασπιστεί τους καναλάρχες. Η τακτική του προέδρου της ΝΔ να υπονομεύει συστηματικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο με θράσος επικαλείται, θα πέσει στο κενό. Τον καλούμε να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση ολόκληρης της επιστολής του προς το ΕΣΡ.
Απάντηση στη ΝΔ: Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Το μόνο που την απασχολεί είναι το πώς θα γίνει αρεστή στους καναλάρχες. Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι συχνότητες αποτελούν σπάνιο δημόσιο πόρο, και άρα δεν μπορούν να είναι απεριόριστες. Επίσης, ότι η  ανάγκη να  ξεκινήσουν άμεσα και τάχιστα  οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δεν αποτελεί μόνο πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτυπώνεται σαφέστατα και από το ίδιο το ΣτΕ, το οποίο ζητά να τερματιστεί, επιτέλους, ένα καθεστώς παρανομίας που διαρκεί ήδη 27 χρόνια. Είτε αρέσει, είτε όχι, στη ΝΔ και στους φίλους της, αδειοδότηση θα γίνει, τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο, υπέρ των πολιτών,  θα υπάρξει. Ας το πάρουν πια απόφαση.

Για τα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο (δήλωση του Γ. Παντή)

Ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα και ζητήσαμε να παρέμβει απόλυτα η αστυνομία για να διαφυλαχτεί η τάξη στην περιοχή. Θέλουμε σε απόσταση εκατό μέτρων από το σχολείο να μην υπάρχει κανένας που δεν έχει σχέση με το σχολείο είτε είναι αυτοί οι επτά-δέκα ακραίων φασιστικών αντιλήψεων, είτε είναι κάποιοι άλλοι. Τα χθεσινά επεισόδια, όπως και τα επεισόδια της προηγούμενης Παρασκευής είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε. 

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σ/ν «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρηματιών» (ανακοίνωση Υπουργείου Ανάπτυξης)

Το υπό δημόσια διαβούλευση νομοθέτημα, είναι προϊόν πολύπλευρης και εντατικής συζήτησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενσωματώνει σημαντικό μέρος των υποβαλλόμενων προτάσεων κατά την κατάρτιση του τελικού κειμένου. Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την επίτευξη ρύθμισης των συνολικών οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Στόχος είναι, μέσω της ορθολογικής διευθέτησης ή ακόμη και απομείωσης των χρεών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία. 

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών (σημείωμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής)

- Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι η παροχή εξειδικευμένου επενδυτικού κινήτρου για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα. Η παροχή αυτή συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στον κλάδο της οπτικοακουστικής παραγωγής στη χώρα μας, η οποία θα συμβάλλει με τη σειρά της στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην αύξηση της απασχόλησης, στη δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.  Από όλα τα επενδυτικά κίνητρα που κατά καιρούς έχουν υιοθετηθεί, το πιο αποτελεσματικό –και γι’ αυτό και το πιο διαδεδομένο στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο- για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών, και ιδίως των αμερικάνικων, είναι αυτό της εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Διάψευση δημοσιεύματος  της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» από το Υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» με τίτλο «Το Υπουργείο Παιδείας ζητάει ρουσφέτια» δηλώνει ότι: 1. Η αναφερόμενη ως καταγγελία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ είναι παντελώς ανυπόστατη και συνεπώς το δημοσίευμα στερείται αληθείας. 2. Το δημοσίευμα υιοθετεί άκριτα, χωρίς δημοσιογραφική έρευνα, αναληθείς καταγγελίες, ενώ θα μπορούσε ο συντάκτης να ζητήσει από το Υπουργείο πληροφορίες για τα "συγκεκριμένα περιστατικά». 3. Μετά τον έλεγχο των συγκεκριμένων περιπτώσεων που αναφέρονται στο δημοσίευμα, το Υπουργείο δηλώνει ότι οι μετεγγραφές αυτές είναι νόμιμες. Οι ενστάσεις των συγκεκριμένων μετεγγραφομένων εξετάστηκαν από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα των μετεγγραφών χωρίς καμία παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.  4. Σε πολλές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αναγράφουν στις αιτήσεις μετεγγραφής ή στις ενστάσεις τους και επιπλέον υποστηρικτικές αιτιάσεις, οι οποίες, αν δεν συμπεριλαμβάνονται στο νόμο, απλώς αγνοούνται από το σύστημα. 5. Το ηλεκτρονικό σύστημα μετεγγραφών μέσω του οποίου εκδίδονται αποτελέσματα εξετάζει τη μοριοδότηση των αιτούντων και τίποτα περαιτέρω. 6. Το δημοσίευμα αναφέρει κάποιες περιπτώσεις αίτησης μετεγγραφής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τους επικαλούμενους λόγους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη αν έχουν τελικώς ληφθεί υπόψη για την μετεγγραφή και με τι αριθμό μορίων.

Για το νοσοκομείο της Άρτας (απάντηση του Διοικητή του νοσοκομείου στην ΠΟΕΔΗΝ)

Να τους πληροφορήσουμε, για ακόμα μία φορά ότι ο αξονικός τομογράφος: α) δεν είναι μονοτομικός, όπως ισχυρίζεται, αλλά είναι τομογράφος δύο τομών, όντως παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς αυτό το γεγονός όμως να δημιουργεί κανενός τύπου πρόβλημα στην ιατρική διάγνωση. Η νέα Διοίκηση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ΓΝΑ να προμηθευτεί νέο αξονικό τομογράφο.  Η διαδικασία για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου έχει ξεκινήσει, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για τομογράφο 16 τομών, που θα μπορεί να εξυπηρετεί και παιδιατρικά περιστατικά, με μειωμένη ακτινοβολία για τον ασθενή.  Οι φωτογραφίες με τις οποίες διανθίζεται το κείμενο, δεν είναι απλά παραπλανητικές. Είναι εσκεμμένη απόπειρα συκοφάντησης και απαξίωσης του Νοσοκομείου μας, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο,  παρά φωτογραφίες παλαιών κρεβατιών, φορείων, καρεκλών, που έχουν αντικατασταθεί από νέο εξοπλισμό και βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο, ώστε μέρη τους να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, εάν τυχόν αυτό χρειαστεί. Δεν αποτελούν, δηλαδή, υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: