ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δεν δέχονται την αναστολή των δασικών χαρτών

 

Οι τρεις παρατάξεις κατέθεσαν κοινό ψήφισμα στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
 
«Ένα τεράστιο ζήτημα, που έπρεπε να λυθεί εδώ και δεκαετίες , μαζί με το κτηματολόγιο, παραμένει στις καλένδες. Τους μόνους, που συμφέρει, είναι τους μεγάλους καταπατητές και όσους έχουν αυθαιρετήσει και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας , αλλά και σε βάρος συμπολιτών τους» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο της Πάτρας 107.7» η Ουρανία Μπίρμπα δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΑΠ «Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας για τους δασικούς χάρτες.
 
Οι τρεις δημοτικές παρατάξεις της Πάτρας  με το κοινό τους ψήφισμα ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν  την κατάρτιση τους, μαζί με το κτηματολόγιο, εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που για δεκαετίες με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έμενε στα χαρτιά και θεωρούν αναγκαίο το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.
 
«Υπάρχει πρόβλημα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή μας;  Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά λάθη , μεγάλης κλίμακας θα έλεγα, που θα πρέπει, εμείς σαν πολίτες, εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, ως αιρετοί, να εντοπίσουμε ακριβώς αυτά τα προβλήματα και να ζητήσουμε την λύση τους. Όχι να λέμε να μην γίνει τίποτε», ξεκαθάρισε η δημοτική σύμβουλος Ουρανία Μπίρμπα.
 
Αυτό, που επεσήμαναν οι τρεις δημοτικές παρατάξεις είναι ότι ο δήμος Πατρέων θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα, να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης, που του αναλογεί στην ανάρτηση των χαρτών, ώστε να προφυλάξει και να απαλλάξει τους δημότες από τη σχετική ταλαιπωρία. Θα πρέπει λοιπόν, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, να υπάρξει παρέμβαση στο κτηματολόγιο, ώστε να εξαιρεθούν περιοχές στο σχέδιο πόλης, εντός των οικισμών και περιοχές που καθορίζονται στο Γ.Π.Σ., ενώ η δημοτική αρχή δια μέσου της πολεοδομίας, που διαθέτει ψηφιακούς χάρτες, έχει τη δυνατότητα να παρέχει δικαιολογητικά για τα εξαιρούμενα οικήματα.
 
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ» Ανδρέας Φίλιας μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ανέφερε ότι «η αναστολή των δασικών χαρτών και η παραπομπή σε επιτροπές είναι η αρχή της ματαίωσης», θέτοντας για ακόμη μια φορά το εξής ερώτημα στην δημοτική αρχή, εάν θέλει τους δασικούς χάρτες ή όχι.
 
«Γνωρίζουμε ότι ο δήμος έχει προβλήματα με προσωπικό, έχει πάρα πολλά στον τομέα αυτό να ετοιμάσει…Από εκεί και πέρα όμως είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί την κοινωνία. Θα έπρεπε χτες να είχαμε την διαβεβαίωση , όπως συνέβη και σε άλλους Δήμους (Αιγιαλεία) , που είναι και μικρότερος σε έκταση  και με  λιγότερο προσωπικό, όπου ο δήμαρχος  χτες δήλωσε ότι θα έχει στην διάθεση των υπηρεσιών ότι στοιχείο διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν φύγαμε χτες από το δημοτικό συμβούλιο με μια απόφαση, που δεν ήταν ομόφωνη, μια απόφαση , που θα μπορούσε όμως να ήταν».
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση των τριών δημοτικών παρατάξεων «ΡΑΠ – ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΑ - ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» έχει ως εξής:
 
«Κατά τη χτεσινή συζήτηση  στο  Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε κοινό ψήφισμα για την ανάρτηση των δασικών χαρτών:

Ξεκαθαρίζουμε ότι θεωρούμε την κατάρτιση των δασικών χαρτών μαζί με το κτηματολόγιο εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που για δεκαετίες με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας έμενε στα χαρτιά, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Οι φορείς της τοπικής  Αυτοδιοίκησης  θεωρούν αναγκαίο το έργο αυτό να ολοκληρωθεί.
 
Από το 1945 δημιουργήθηκε μια πραγματικότητα που σήμερα δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Από την άλλη πλευρά δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η πολιτεία  να ανέχεται αυθαιρεσίες και καταπατήσεις με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και  στην κοινωνία. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές του 1960 ( που είναι σωστή βάση γιατί τότε αντικειμενικά ήταν οι μεγαλύτερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις) έφερε στο φως μια σειρά προβλήματα που το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει για να μην αποτελεί δικαιολογία η παραπομπή του θέματος ξανά στις καλένδες.

Απαιτείται από τη κυβέρνηση, η  αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας όπως:

• Η ελλιπής και πολλές φορές ανύπαρκτη ενσωμάτωση στους αναρτημένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης (πχ. εποικισμών, πράξεων χαρακτηρισμού) που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει, θέμα που είναι ευθύνη της ΤΑ, η οποία πρέπει να συνεργαστεί άμεσα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Εδώ βρίσκεται και το καθήκον δήμου μας που θα πρέπει ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην ανάρτηση των χαρτών, ώστε να προφυλάξει και να απαλλάξει τους δημότες μας από τη σχετική ταλαιπωρία.

Οι ενέργειες του δήμου απαιτείται να είναι συγκεκριμένες. Παρέμβαση στο κτηματολόγιο ώστε να εξαιρεθούν 1)περιοχές στο σχέδιο πόλης 2) εντός των οικισμών 3)περιοχές που καθορίζονται στο Γ.Π.Σ..
Η δημοτική αρχή δια μέσου της πολεοδομίας που διαθέτει ψηφιακούς χάρτες έχει τη δυνατότητα να παρέχει δικαιολογητικά για τα εξαιρούμενα οικήματα.
 
• η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, τμημάτων που νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση και που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).
 
Η σημαντικότερη όμως επίπτωση είναι αυτή που αφορά τον αγροτικό κόσμο.
Οι δασικοί χάρτες περιέχουν περιοχές που αφορούν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, δημιουργώντας προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν νομοθετικά. Είναι ανάγκη να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μικροκαλλιεργητές και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
 
Γι αυτό απαιτείται : Η άμεση θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε ο αγροτικός πληθυσμός να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του σε όλες τις ενταγμένες εκτάσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), εξασφαλίζοντας αφενός την επιβίωσή του και συμβάλλοντας αφ’ ετέρου στην προσπάθεια οικονομικής ανάτασης της χώρας.

Τέλος ζητάμε την κατάργηση ή μείωση σε απολύτως συμβολικό επίπεδο του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων με ταυτόχρονη  χρονική παράταση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα .

Πρέπει να γίνουν άμεσα από την Κυβέρνηση οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων και όποιων άλλων προκύπτουν (εγκύκλιοι προς τις Υπηρεσίες και τους ΟΤΑ, Υπουργικές αποφάσεις και πιθανές νομοθετικές παρεμβάσεις).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: