ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι καρναβαλιστές «έσωσαν» τον θεσμό

Τρεις  καρναβαλιστές με πολυετή παρουσία στον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μίλησαν Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7 και έκαναν τον δικό τους απολογισμό για τα θετικά και τα αρνητικά του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2017.
 
Το πατρινό καρναβάλι του 2017 ανήκει πια στο παρελθόν και όλοι ετοιμάζονται για αυτό του 2018, όπου ο κορυφαίος θεσμός της πόλης θα συμπληρώσει 190 χρόνια. Φέτος οι 30.000 καρναβαλιστές έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και χαράς, κατά την διάρκεια των δυο παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, με το κέφι και τον παλμό τους άφησαν για λίγο, στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

Με τις πρωτότυπες και πολύχρωμες στολές τους, αλλά και τα ευφάνταστα άρματά τους αντάμειψαν τους θεατές και τους επισκέπτες, που τους χειροκρότησαν. Το μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού Μεντζέλος Μολοχίτης μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» για την φετινή διοργάνωση και έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε παράπονα καρναβαλιστών , όπως στο πρόβλημα ηχητικής κάλυψης, στα κενά στην ροή της παρέλασης και φυσικά για τον μικρό αριθμό των αρμάτων, που κατασκεύασε φέτος το καρναβαλικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων.
 
«Στο κομμάτι του ήχου είναι τεχνικό ζήτημα, με μια καλή μελέτη διορθώνεται εύκολα αυτό. Όσον αφορά με τα κενά, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, ήταν μια από τις καλύτερες παρελάσεις , με την καλύτερη ροή , που είχαμε τα τελευταία χρόνια… Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Διάθεση να υπάρχει και νομίζω ότι όλα μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν ακόμα καλύτερα. Το ζητούμενο είναι να στοχεύεις και να στοχεύεις ψηλότερα. Νομίζω ότι η Πάτρα και το καρναβάλι της αξίζουν να στοχεύουν υψηλότερα, γιατι δίνουμε μάθημα σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις καρναβαλικές πόλεις, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, γιατι από την Πάτρα πήραν μαθήματα και παίρνουν καθημερινά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μολοχίτης.
 
Η τρέχουσα επικαιρότητα, πολιτική και μη, ενέπνευσε το καρναβαλικό πνεύμα τόσο των αρμάτων του Δήμου όσο και των πληρωμάτων, λαμβάνοντας συναρπαστικές μεταμορφώσεις. Πέρα των εξαιρετικών στολών, εντυπωσίασαν τα υπέροχα καπέλα, οι ευρηματικές κατασκευές και βέβαια ο χείμαρρος της φαντασίας, του κεφιού και της φρεσκάδας. Οι εικόνες αυτές, της μεγάλης παρέλασης του πατρινού καρναβαλιού, ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ2, με παρουσιαστές την Νατάσα Τραγουστή και τον Γιώργο Λογαρά.
«Ήταν πανέμορφα, πάμε για το 2018. Το σύνθημα των Πατρινών είναι ότι «πάμε ακόμα για καλύτερες μέρες , για καλύτερα πράγματα στο Καρναβάλι μας», υπογράμμισε μέσα από την συχνότητα του «Κόκκινου Πάτρας 107.7» η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή , συμπληρώνοντας ότι «μου άρεσε πολύ, πάντα μου αρέσει το Πατρινό Καρναβάλι, έχει τα τρωτά του, πιστεύω στην πορεία θα διορθωθούν, όλοι έχουν την διάθεση να τα διορθώσουν, πολλές φορές υπάρχουν άλλοι παράγοντες , που ίσως να σε τραβούν λίγο πίσω, και δεν είναι απαραίτητα οικονομικοί. Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ξέρουν πολύ καλά το καρναβάλι , είναι από μέσα και τους οφείλουμε όλοι πολλά συγχαρητήρια… Για μένα αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή πρέπει να τιμηθούν. Βεβαίως τιμώνται καθημερινά από χιλιάδες καρναβαλιστές για τον τρόπο, που αντιμετωπίζουν τα πράγματα, όμως κάποιες φορές είναι ηθικό να βραβεύεις κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι δίνουν την «ψυχή» τους στο καρναβάλι» ανέφερε η κ. Τραγουστή.
 
Το πλήρωμα 94 συμπλήρωσε φέτος 30 χρόνια παρουσίας  στο Πατρινό Καρναβάλι, κερδίζοντας εκτός από αρκετά καρναβαλικά βραβεία, ως… «Παραθεριστές», και τον 52ο  κρυμμένο Θησαυρό. Πρόκειται περισσότερο για μια πολιτιστική -  καρναβαλική ομάδα, και όχι μόνο ένα καρναβαλικό πλήρωμα, που όλα αυτά τα χρόνια, έχει δώσει το παρόν σε διάφορα καρναβάλια του κόσμου, μεταφέροντας το άρωμα και το χρώμα του Πατρινού Καρναβαλιού από την Μεσόγειο έως στα Βαλκάνια. Ο ένας εκ των δυο αρχηγών του πληρώματος ο Πέτρος Ψωμάς, με χρόνια εμπειρίας σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, περιέγραψε από την δική του οπτική γωνιά το φετινό πατρινό καρναβάλι.
«Ήταν πολύ υψηλή η αισθητική των μπροστινών πληρωμάτων, θα κάνω κι εγώ τον διαχωρισμό του μπροστά και του πίσω, είναι το πάθος και το πλήθος και είναι και τα δυο απαραίτητα, είναι ένα «κράμα» το καρναβάλι μας… Ο νεανικός ενθουσιασμός δεν μπορεί να στεγαστεί σε πληρώματα σαν τα δικά μας και πρέπει αυτό να το καταλάβουμε και να το πιστέψουμε. Θα ήθελα όμως πάρα πολύ μετά τα πέρασμά τους σε αυτά για την εποχή τους συμβατά πληρώματα, του κεφιού , του γλεντιού και κάποιες φορές της παρεκτροπής, να μπορούν να έχουν ερεθίσματα, έτσι ώστε να επιστρέφουν στα πληρώματα τα μπροστινά», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Ψωμάς.
 
Σε αυτό, που συμφωνούν όλοι οι καρναβαλιστές, και δη οι παλαιοί, είναι ότι τον πήχη τον βάζουν πολύ ψηλά κάθε χρόνο τα πληρώματα  και φυσικά οι παρέες, οι οποίες θα πρέπει διατηρούνται και να αυξάνονται με τα χρόνια, ώστε να δίνουν έμπνευση τους νεώτερους, οι οποίοι είναι το μέλλον και οι συνεχιστές αυτού του όμορφου θεσμού, που το 2018 θα συμπληρώσει 190 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: