ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σία Αναγνωστοπούλου: Με ακαδημαϊκά κριτήρια

 

Σία Αναγνωστοπούλου: Είχαμε πει ότι δεν πρόκειται ένας υπουργός να αποφασίσει για το ποια θα ανοίξουμε και ποια θα σταματήσουν να λειτουργούν από το 2018, ζητήσαμε από τα ίδια τα Ιδρύματα, χωρίς βιασύνη.

Μίλησε για τη συνέχιση λειτουργίας των Τμημάτων στα ΤΕΙ και δήλωσε πως είναι άσχετη με την παρέμβαση Φίλη η ερώτηση για τα εξοπλιστικά!


Η συνέχιση λειτουργίας των εννέα από τα 20 Τμήματα των ΑΤΕΙ της χώρας που ήταν να κλείσουν στα πλαίσια του σχεδίου «Αθηνά» αποφασίστηκε με καθαρά ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, επισήμανε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. 
 
Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε και τις διαστάσεις που έχει δώσει ο τύπος σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά την οποία προτίθενται να καταθέσουν προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένος 14 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον Νίκο Φίλη. Η κυρία Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση είχε συνταχθεί εδώ και καιρό από τους βουλευτές και ουδεμία σχέση έχει με την πρόσφατη παρέμβαση του κ. Φίλη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
 
 
Αρχικά σε σχέση με την απρόσκοπτη λειτουργία των 9 Τμημάτων που ήταν να κλείσουν από του χρόνου η πρώην αν. υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τότε που είχε γίνει το σχέδιο «Αθηνά» με τον κ. Αρβανιτόπουλο υπουργό Παιδείας είχει αγωνιστεί εναντίον του σχεδίου.
«Ενός σχεδίου που ήταν απολύτως ανορθολογιστικό κι έγινε σε πελατειακή βάση αδιαφορώντας για τα ακαδημαϊκά κριτήρια και την σύνδεση που έχουν τα Τμήματα με την κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε είχαμε πει ότι θα μελετήσουμε το θέμα, άλλωστε ήταν θέμα αρχής για το κόμμα μας. Είχε γίνει όλη αυτή η προεργασία και είχαμε πει ότι θα ξεκινήσουμε δημοκρατικά, ρωτήσαμε τα ίδια τα Ιδρύματα πώς βλέπουν στρατηγικά τον εαυτό τους σε βάθος χρόνου κι εάν αυτά τα Τμήματα τα χρειάζονται με όρους ακαδημαϊκού και συνδεσιμότητας με την κοινωνία. Είχαν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις από τις Συγκλήτους των ΤΕΙ, μας είχαν δώσει τις απαντήσεις, άλλαξε η ηγεσία, ο κ. Γαβρόγλου ο νυν υπουργός Παιδείας συνέχισε από εκεί που το αφήσαμε. Αυτό που έκανε ήταν να ζητήσει και την γνώμη των προέδρων όλων των ΤΕΙ και η απόφασή τους ήταν αυτή. Συνέπιπτε με τις αποφάσεις των Συγκλήτων και είπαν για αυτά τα 9 Τμήματα ότι, για ακαδημαϊκούς και αναπτυξιακούς λόγους θα ήταν πολύ καλό να συνέχιζαν την λειτουργία τους».

Απαντώντας σ’ ενστάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση και τα κεντρικά ΜΜΕ ότι τώρα ακολουθούνται μικροκομματικές τακτικές και συμφέροντα για την συνέχιση λειτουργίας αυτών των 9 Τμημάτων η κυρία Αναγνωστοπούλου σχολίασε: «Είχαμε πει ότι δεν πρόκειται ένας υπουργός να αποφασίσει για το ποια θα ανοίξουμε και ποια θα σταματήσουν να λειτουργούν από το 2018, ζητήσαμε από τα ίδια τα Ιδρύματα, χωρίς βιασύνη. Ξέρετε θα έχουμε  εκλογές και στις άλλες περιοχές όπου θα κλείσουν τα Τμήματα το 2018, αλλά ακολούθησε ο υπουργός την απόφαση των Ιδρυμάτων και αυτό είναι ένα ολόκληρο σκεπτικό».

Θυμίζουμε ότι στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα έκλειναν 9 Τμήματα και το ίδιο Ίδρυμα ζήτησε να συνεχίζουν να λειτουργούν τα τρία εξ αυτών τα οποία είναι, το Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα), Οπτικής Οπτομετρίας (Αίγιο) και Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα).

 
«Άρα δεν αποφάσισε ο υπουργός μόνος του ή με κάποιους και με κριτήρια τοπικών συμφερόντων, ήταν καθαρά ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά τα κριτήρια. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων το οποίο είχα δεσμευτεί δημόσια ότι θα ανοίξει, μεταφερόταν στον Πύργο χωρίς καμία υποδομή. Για ποιο λόγο; Δεν υπήρχε κανένα κριτήριο. Και μεταφερόταν από μια πόλη που ζει από την εστίαση, τα ξενοδοχεία κ.α. Ήθελα κάποια στιγμή ο κ. Αρβανιτόπουλος να μας απαντήσει γιατί έκανε αυτή τη μεταφορά χωρίς υποδομές. Καταλαβαίνετε ποιος ήταν ο παραλογισμός αυτής της υπόθεσης;», επισήμανε.
 
Σχετικά με το επιχείρημα ότι τα Τμήματα που θα έκλειναν δεν ήταν θελκτικά προς τους φοιτητές ή όχι και τόσο χρήσιμα για την κοινωνία η πρώην αν. υπουργός Παιδείας απάντησε:  « 
Θα σας φέρω για παράδειγμα το Τμήμα της Κοινωνικής Εργασίας σε μια χώρας που είναι σε κρίση υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν τμήματα. Υπάρχει ακόμα ένα στην Ελλάδα, νομίζω στην Θράκη, και δεν υπάρχει κανένα άλλο. Με ποια λογική έκλεινε ένα τέτοιο τμήμα το οποίο έχει και άμεση ανταπόκριση στην κοινωνία; Μου είχαν φέρει στοιχεία για το πόσο το Τμήμα ήταν συνδεδεμένο με την κοινωνία και τις ανάγκες της, πώς οι φοιτητές έκαναν πρακτική άσκηση και σε ποιους τομείς, καταλαβαίνετε».

Αναφορικά με την ερώτηση προς τον Πάνο Καμμένο για τα εξοπλιστικά προγράμματα που από ορισμένα ΜΜΕ συνδέθηκε άμεσα με την πρόσφατη αναφορά του κ. Φίλη στην συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφει  την ερώτηση υπογράμμισε:

 «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αρχής εξ αρχής ότι οι βουλευτές, στα πλαίσια της Δημοκρατίας, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την διάκριση των εξουσιών την σεβόμαστε απολύτως και δεν είναι ο πρώτος υπουργός στον οποίο κάνουμε ερώτηση, σε όλους κάνουμε ερώτηση. Διαφορετικά πάμε σε αυταρχικό καθεστώς στο οποίο οι βουλευτές δεν ρωτούν ποτέ τους υπουργούς για να μην τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν καταλαβαίνω πώς συνδέεται κάτι που είναι προσωπική υπόθεση τους κ. Φίλη και δεν μας αφορά εμάς τους υπόλοιπους που υπογράφουμε ή τουλάχιστον εμένα προσωπικά.

Καμία προοπτική δεν βλέπω σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή καμία ένσταση δεν έχω, αυτή την στιγμή, για την συνεργασία με τον ΑΝΕΛ που ήταν στρατηγική συνεργασία για συγκεκριμένους λόγους. Επίσης η ερώτηση δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Πώς λοιπόν ψάχνουν κάποια ΜΜΕ μια ερώτηση που δεν έχει κατατεθεί ακόμα και τις δίνουν το περιεχόμενο-προσανατολισμό που θέλουν να της δώσουν. Ας σοβαρευτούμε λίγο, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ένα σοβαρό πράγμα, αν χάσουμε και αυτή την ικανότητα οι βουλευτές, γιατί θα φοβούνται πως θα το πάρουν τα ΜΜΕ, είμαστε απολύτως χαμένοι».

Είναι συγκυριακή η χρονική περίοδος της ερώτησης, ερωτήθηκε η κυρία Αναγνωστοπούλου. «Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω εγώ τουλάχιστον ως υπογράφουσα την ερώτηση, άλλωστε αυτή την ερώτηση την είχαμε ετοιμάσει πολύ πριν κάνει την παρέμβαση ο κ. Φίλης. Εάν θέλουν κάποιοι να την ταυτίσουν με την παρέμβαση, αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει εμάς από το να κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: