ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ιταλία: Το «όχι» αφετηρία ανασύνθεσης της Αριστεράς

Πάολο Φερέρο.
Ρεβέλι, Φερέρο, Φρατοϊάνι και Φασίνα μιλούν στην εφημερίδα «Αυγή»

Η ιταλική Αριστερά ελπίζει σήμερα σε μια μεγάλη νίκη του «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ματέο Ρέντζι φιλοδοξώντας να οικοδομήσει ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα στην ιταλική κοινωνία για να απελευθερώσει τη χώρα από τον νεοφιλελευθερισμό, το λαϊκισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.


Ο Ματέο Ρέντζι περιχαρακώθηκε από την αρχή σε μια πρακτικά αμυντική πολιτική μετατρέποντας τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και την προσωπική αξιοπιστία του. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο όπλο για να κερδίσει την αναμέτρηση. Υπέγραψε συλλογική σύμβαση για τον δημόσιο τομέα με τις Cgil, Cisl και Uil, χωρίς να ξέρει κανείς πού θα βρει τους πόρους, κατέβαλε στους εκπαιδευτικούς μπόνους σε δύο δόσεις, πριν και μετά τις κάλπες, έστειλε επιστολή στους κατοίκους εξωτερικού ταυτόχρονα με τα ψηφοδέλτια, υπέγραψε «συμφωνίες» δισεκατομμυρίων με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων, όπως στο Μιλάνο, τη Νάπολη, το Κάλιαρι, και έδωσε κάθε είδους υποσχέσεις.

Οι «σύμμαχοι» της συνομοσπονδίας των βιομηχάνων Confindustria υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας με τους εργάτες μετάλλου των Fiom, Fim και Uilm, ενώ οι “Financial Times” επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ εκφοβισμού και κινδυνολογίας της ιταλικής κοινής γνώμης κατά του «όχι» προδικάζοντας ότι η νίκη του θα οδηγήσει την Ιταλία εκτός Ευρωζώνης, χωρίς να διστάσουν να προαναγγείλουν ντόμινο κατάρρευσης 8 ιταλικών τραπεζών, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να «κάψουν» πάνω από 20 δισ. ευρώ στον βωμό της «αβεβαιότητας». 

Η Κομισιόν, το Eurogroup, η ΕΚΤ του Ιταλού Ντράγκι, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στέκονται στο πλευρό του Ρέντζι παρά τις απειλές για βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό... του χρόνου.

Το παράδοξο είναι ότι οι πιο άσπονδοι εχθροί του Ρέντζι, από τον Μπερλουσκόνι έως τους «συντρόφους» του Μπερσάνι, Ντ' Αλέμα και Καμούσο, τη γραμματέα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου Cgil, ζητούν την παραμονή του στην εξουσία, την αλλαγή του αντισυνταγματικού εκλογικού νόμου και εκλογές με τη λήξη ουσιαστικά της θητείας της Βουλής.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων ο Μπερλουσκόνι θα ήθελε μια οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ομόφωνα απορρίπτουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής πιθανώς τον ίδιο τον Ρέντζι. Οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές οι «παράνομες» των τελευταίων ωρών, δείχνουν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν «όχι».

Κομμουνιστική Επανίδρυση

«Την Κυριακή δίνουμε τη μάχη για να παραμείνει η λαϊκή κυριαρχία στους πολίτες και να αποφύγουμε έναν επικίνδυνο συγκεντρωτισμό εξουσιών στην κυβέρνηση ή ακόμη χειρότερα σε έναν και μόνο άνθρωπο, τον πρωθυπουργό. Οι βιομήχανοι της Confindustria εκφοβίζουν για πτώση των επενδύσεων και οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν σε παιχνίδια με τα ομόλογα του Δημοσίου τροφοδοτώντας μια ιδιότυπη στρατηγική της έντασης για την 'επόμενη μέρα'.

Από το 'όχι' δεν θα κερδίσει ο λαϊκισμός του Γκρίλο ή η Δεξιά, αλλά η δημοκρατία και οι πολίτες. Εάν ήθελε μια πραγματική συνταγματική μεταρρύθμιση, ας διέγραφε το δημοσιονομικό σύμφωνο από το σύνταγμά μας, ας μείωνε το ωράριο εργασίας και ας κατοχύρωνε συνταγματικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα αρχίσει μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μιας αντινεοφιλελεύθερης Αριστεράς, εναλλακτικής έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα αγωνιστεί να εφαρμόσει το σύνταγμα και τα δικαιώματα που προβλέπει για τους εργαζόμενους, για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία. 

Μια νέα πλουραλιστική Αριστερά, που θα συμπεριλαμβάνει από τους κομμουνιστές έως τους οπαδούς και τους πιστούς στον Πάπα, μια νέα Επιτροπή Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας» τόνισε στην «Α» ο γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο.

Ιταλική Αριστερά

«Περιμένουμε ένα ηχηρό 'όχι' στο δημοψήφισμα της Κυριακής εναντίον της ελεεινής μεταρρύθμισης του Ρέντζι γιατί δεν πρέπει να ανεχθούμε τον περαιτέρω περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και της λαϊκής κυριαρχίας. 

Ο Ρέντζι οδηγεί την Ιταλία στα χέρια των κερδοσκόπων και του μεγάλου χρηματοοικονομικού κεφαλαίου. Στην αρχή είχαμε την JP Morgan. Τώρα ήρθαν και οι 'Financial Times' να παίξουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια τους υποστηρίζοντας ότι, εάν κερδίσει το 'ναι', η Ιταλία θα βγει από την Ευρωζώνη. 

Η νίκη του 'όχι' θα αποτελέσει ανάχωμα εναντίον της πολιτικής του Ρέντζι και θα ξανανοίξει στη χώρα μας η προοπτική για την ανασύνθεση μιας πραγματικής Αριστεράς. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί, αλλά το 'όχι' σίγουρα θα δώσει μια νέα δυναμική στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, που σήμερα φαίνεται ότι έχει μπλοκαριστεί» τόνισε στην 'Α' ο συντονιστής της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας και πρωταγωνιστής της δημιουργίας του νέου κόμματος Ιταλική Αριστερά Νικόλα Φρατοϊάνι. 

Η ιταλική κυβέρνηση δυστυχώς δεν αμφισβητεί τις ευρωπαϊκές συμφωνίες και κυρίως το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτή τη περίοδο συγκρούεται με τις Βρυξέλλες για να κερδίσει ψήφους για το δημοψήφισμα. Ελπίζουμε ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια αντιστροφή της πορείας.

Στην Ιταλία ζούμε το σενάριο που βιώσατε τον Ιούλιο του 2015. Υπάρχει μια χρηματοοικονομική τρομοκρατία και προσπαθούν με τον φόβο να υποκλέψουν την ψήφο των πολιτών. Θέματα που σχετίζονται με το κοινό νόμισμα, την ΕΚΤ που δρα με πολιτικούς στόχους. Η νίκη του 'όχι' θα αποδείξει ότι η δημοκρατία δεν προκαλεί καταστροφές», συμπλήρωσε στην «Α» ο Στέφανο Φασίνα, ο βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς και δημοτικός σύμβουλος της Αριστεράς για τη Ρώμη.

“Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα”

«Πρέπει να υπερασπιστούμε με κάθε μέσον το δημοκρατικό σύνταγμα, καρπό του ιταλικού και ευρωπαϊκού αντιφασιστικού αγώνα. Το σύνταγμα έχει μια ισορροπία ανάμεσα στη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία, που ισοπεδώνεται με την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας που προτείνει ο Ρέντζι τροποποιώντας πάνω από το ένα τρίτο των άρθρων του συντάγματος. 

Η μεταρρύθμιση υπαγορεύτηκε από τις αυταρχικές εξουσίες που δεν ανέχονται το δημοκρατικό σύνταγμα του 1948. Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan μας το έγραψε και επισήμως σε μια έκθεσή της.

Ο Ρέντζι πυροδότησε έναν δημιουργικό πρωταγωνισμό των προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών από τα κάτω. Κατάφερε να ενώσει τον κατακερματισμένο λαό της Αριστεράς προσφέροντας μια μεγάλη ευκαιρία στους πολίτες να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων για να υπερασπιστούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εργασιακά δικαιώματα, τη δημόσια Παιδεία και Υγεία.

Δημιουργήθηκε ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο με το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, την CGIL, το τμήμα της των Εργατών Μετάλλου FIOM, τον σύλλογο των αντιστασιακών ANPI, τον μεγάλο πολιτιστικό και κοινωνικό σύλλογο ARCI, το κίνημα που κέρδισε το δημοψήφισμα για το νερό ως δημόσιο αγαθό, το οποίο τώρα προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει ο Ρέντζι, εκατοντάδες αυθόρμητες επιτροπές, χιλιάδες ακτιβιστές και πολίτες. Αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος και η κληρονομιά που θα δεν πρέπει να πάνε χαμένοι από αύριο.

Πρέπει να επενδύσουμε στη δημιουργία μιας πραγματικά ριζοσπαστικής Αριστεράς από τα κάτω, μιας υγιούς Αριστεράς απελευθερωμένης από τα λάθη του παρελθόντος, τον κατακερματισμό, την αντιπαράθεση ανάμεσα στις μικροομάδες και τα μικροκόμματα της Αριστεράς, τις πριμαντόνες και τους ηγετίσκους. Πρέπει να δουλέψουμε ενωτικά από τη Δευτέρα χωρίς να αφήσουμε κανέναν απέξω, χωρίς να προσπαθήσουμε να του επιβάλουμε καπέλα και ειλημμένες αποφάσεις. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ακούμε και να αγωνιζόμαστε χωρίς μικροκομματικά ή ιδιοτελή συμφέροντα.

Η ελληνική εμπειρία μας βοηθά πάρα πολύ. Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα εργάζεται ήδη με βάση αυτό το ανοικτό, ενωτικό και συμμετοχικό σχέδιο. Περιττό να συμπληρώσω ότι είστε πηγή έμπνευσης και αγώνα εναντίον της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης» τόνισε στην «Α» ο Μάρκο Ρεβέλι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και εμπνευστής της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: