ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πυρηνελαιουργεία Δυτικής Αχαΐας: Στο ίδιο έργο θεατές


Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας αναφορικά με την μόλυνση που προκαλούν στον αέρα αλλά και στον ποταμό Πείρο τα απόβλητα των ελαιοτριβείων αλλά και η επεξεργασία του πυρήνα στα πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας. 
 
Οι πρώτες έντονες οσμές στην ατμόσφαιρα έφθασαν πολύ μακριά μέχρι και την Πάτρα, ενώ έχουν αρχίσει οι καταγγελίες των συλλόγων της περιοχής για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Για το θέμα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» Δημήτρης Μπαρμπούνης. Ο κ. Μπαρμπούνης εμφανίστηκε απογοητευμένος από το γεγονός ότι κάθε χρόνο το θέμα αναδεικνύεται, γίνονται κινητοποιήσει, αποστέλλονται ψηφίσματα προς όλους του αρμοδίους (Περιφέρεια, Δήμο, βουλευτές) αλλά τίποτα δεν αλλάζει.
 
«Είναι νωρίς ακόμα και που να χειροτερέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες και να πάρει υγρασία ο πυρήνας, θα φθάσει η μυρωδιά μέχρι την Πάτρα και το Ρίο και κάποιοι μεγαλοσχήμονες τότε θα ρωτάνε τι θα κάνουμε με τον πυρήνα; Έχουμε γίνει ενοχλητικοί και γραφικοί, ουσιαστικά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, όχι τώρα μόνο, και πάμε σε κινητοποιήσεις δυστυχώς, είμαστε τελικά 30 άτομα, κάνουμε ένα ψήφισμα και δεν γίνεται τίποτα.
 
Ο «Δημόκριτος» έκανε μια μελέτη για την οκ. Τατούλη (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου) και αποφάνθηκε ότι αυτή η μυρωδιά είναι επικίνδυνη. Εμείς το είχαμε βάλει και πέρυσι στο ψήφισμά μας, η Περιφέρεια και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας να χρηματοδοτήσουν μια μελέτη για να δούμε τι συμβαίνει. Όμως κολλάνε στο κενό νόμου, καθώς δεν μπορούν να μετρήσουν την εναέρια ρύπανση και δεν έχει η Περιφέρεια την κατάλληλη μέτρηση για να «κλείσει» τα πυρηνελαιουργεία. Κοινοποιήσαμε στους βουλευτές τα ψηφίσματά μας αλλά δεν έγινε τίποτα για να καλυφθεί αυτό το κενό του νόμου.
Έχω αποταθεί  4 φορές στη Δικαιοσύνη. Πότε το Πταισματοδικείο ζητά ευθύνες από τον Αντιπεριφερειάρχη, πότε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πάει τα χαρτιά του, ότι τα έχει κάνει όλα. Τίποτα δεν γίνεται και δεν υπάρχει καμία δίωξη. Οι βουλευτές δεν πρέπει να κάνουν κάτι; Να πάνε στον Υπουργό να πουν τι μπορεί να γίνει γι’ αυτό, να γίνει μια μελέτη; Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο ακριβή για την υγεία των κατοίκων», επισήμανε ο κ. Μπαρμπούνης.

Ακολουθεί η πρόσφατη επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο. 
 
«Όπως κάθε χρόνο, κατά την περίοδο συλλογής ελαιόκαρπου, έτσι και φέτος παρατηρήθηκε δυστυχώς έντονη παρουσία αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τα οποία επιπλέουν στον ποταμό Πείρο, με αποτέλεσμα τα νερά του να αποχτήσουν πολύ άσχημη σκούρα όψη, παρά το γεγονός ότι η περίοδος συλλογής και επεξεργασίας ελαιόκαρπου έχει μόλις αρχίσει και έπεται συνέχεια, αφού θα διαρκέσει τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.
 
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στη ζημία που προκαλείται από τα συστατικά των αποβλήτων αυτών στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και στα ψάρια που διαβιούν στον ποταμό Πείρο, αφού αυτά είναι ήδη γνωστά από τις μελέτες των αρμόδιων αρχών και τις αναφορές των αρμόδιων φορέων, που έχουν προβεί σε κατ’ επανάληψη ελέγχους στην περιοχή. Η περιβαλλοντική  καταστροφή που προκαλείται είναι ανυπολόγιστη και για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες καλό θα ήταν να προβούν σε συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων στην περιοχή πέριξ του ποταμού Πείρου, ώστε αυτοί οι λίγοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που δεν συμμορφώνονται με τις ΚΥΑ και δυστυχώς δυσφημούν την συντριπτική πλειοψηφία των σωστών επιχειρηματιών, να συμμορφωθούν προς τις ΚΥΑ που αφορούν τη λειτουργία των ελαιοτριβείων και κυρίως στα μέτρα και τις προφυλάξεις που οφείλουν να λαμβάνουν όσον αφορά τα απόβλητα από την επεξεργασία του ελαιόκαρπου.
 
Ενόψει έναρξης της περιόδου κατά την οποία όλα τα ελαιοτριβεία λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και με αφορμή το γεγονός ότι ήδη έχει παρατηρηθεί η έντονη παρουσία αποβλήτων στο ποταμό, οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τον ποταμό Πείρο εκφράζουν το φόβο τους, για την επανάληψη των φαινόμενων του παρελθόντος και των καταστροφικών για το περιβάλλον συνεπειών τους.
 
Με την παρούσα επιστολή μας, Σας μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία των κατοίκων της περιοχής μας, την οποία συμμεριζόμαστε απολύτως και θεωρούμε ότι καθίσταται αναγκαία η άμεση παρέμβαση Σας και η ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα  στις εγκαταστάσεις ελαιοτριβείων που βρίσκονται πλησίον του ποταμού Πείρου, καθώς και στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. και  σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον ποταμό Πείρο, ώστε να διαπιστωθεί εάν λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες που έχουν τεθεί από τις οικείες ΚΥΑ. Είναι αυτονόητο ότι οι παραβάτες, οι λίγοι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων που εξακολουθούν να παρανομούν χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον, θα πρέπει να τιμωρηθούν κατά τα ειδικώς οριζόμενα υπό του νόμου.
 
Τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου και πρόληψης πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού τα φαινόμενα διοχέτευσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στον ποταμό Πείρο έχουν ήδη αρχίσει και η συνέχεια της συλλογής και επεξεργασίας ελαιόκαρπου, προκαλεί προβληματισμό για την εξέλιξη του φαινόμενου και τις άκρως δυσμενείς συνέπειες αυτού».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: