ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

"Αυτόματα" του Κώστα Περούλη στο βιβλιοπωλείο Μωβ Σκίουρος

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, οι εκδόσεις Αντίποδες σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Κώστα Περούλη Αυτόματα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο Μωβ Σκίουρος (Πλατεία Καρύτση 4)  


Tα ιδιώματα στα οποία καταφεύγει ο Περούλης δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιώματα αλλά μια εφιαλτικά ογκώδης παράθεση τεχνικών λεπτομερειών: ο στρόβιλος των καταναγκασμών που ρίχνει πάνω σ' έναν συμπαγή τοίχο κάθε επαγγελματική δράση. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν απέχουμε μόνο παρασάγγας  από τον ρεαλισμό, βαδίζοντας σ' ένα εν πολλοίς συμβολικό πεδίο. Βλέπουμε, πολύ περισσότερο, πώς φτιάχνει τις κοινωνικές του εικόνες ένας συγγραφέας που έχοντας ευθύς εξαρχής αφήσει πίσω του το ατομικό και το ιδιωτικό κατορθώνει να επανακάμψει στο συλλογικό χωρίς ίχνος διδακτισμού, ηθικολογίας ή στράτευσης.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το Βήμα

Οι πρωταγωνιστές του Περούλη δεν έχουν όνομα. Είναι η εργασία τους. Και αυτή η μηχανική εργασία, με την επαναληπτικότητά της, με τις ιδιαιτερότητές της και με την ιδιόλεκτό της, δεν είναι το ντεκόρ στα διηγήματά του αλλά η ίδια η δράση της καθεμιάς από τις δέκα ιστορίες.
Μικέλα Χαρτουλάρη, Εφημερίδα των Συντακτών

Το στρατηγικό πλεονέκτημα της μικρής συλλογής του Κώστα Περούλη είναι το ύφος που αγκαλιάζει κάθε περίπτωση, κάθε αφηγητή ξεχωριστά και δένει με την ιδιόλεκτό του τόσο πειστικά, που αναρρωτιέται κανείς αν ο σπουδασμένος νομικός και φιλόλογος συγγραφέας, ο νεοεμφανιζόμενος πεζογράφος, έχει περάσει από τέτοια χειρωνακτικά ως επί το πλείστον επαγγέλματα και ξέρει από μέσα τις φανερές και τις κρυφές τους γωνίες.
Γιώργος Περαντωνάκης,
bookpress.gr

Παραδόξως ίσως, ο Περούλης δεν βάζει στο χαρτί οιονεί ταινίες μικρού μήκους, δεν στηρίζεται παρά ελάχιστα στο χτίσιμο κινηματογραφικών εικόνων - αντ’ αυτού σκάβει βαθιά τους χαρακτήρες του ώστε να αποκαλύψει μύχια, συχνά και πρωτόγονα συναισθήματά τους.
Άκης Παπαντώνης, Εφημερίδα των Συντακτών

Μπλε ή λευκά κολάρα –εργολάβοι, αγρότες, δικαστές, αστυνομικοί, δικηγόροι, μαθητές, ηθοποιοί, εκδιδόμενοι, ηλεκτροσυγκολλητές, δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί ή καπετάνιοι– στο έργο του Περούλη όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. [...] Με εις βάθος γνώσεις για τα κρυμμένα μυστικά του κάθε επαγγέλματος αλλά και υπόγειο σαρκασμό ή οξύ χιούμορ, ο Κώστας Περούλης φτιάχνει ιστορίες με συναρπαστικό τέμπο και αναπάντεχες τροπές. Τα διηγήματα των «Αυτόματων» είναι πανέξυπνα.
Ελισάβετ Κοτζιά, Καθημερινή

Ο Περούλης καταφέρνει να [...] να μιλήσει για τον έξω κόσμο με άξονα δέκα ήρωες που προσδιορίζονται από το επάγγελμά τους, δίχως να θέλει να ωραιοποιήσει ή ευθέως να κατακρίνει, με μια ιδιότυπη συμπάθεια για τους ανθρώπους αυτούς, τα μέρη μιας μηχανής που λειτουργεί με συγκεκριμένους, αυστηρούς και συχνά ασφυκτικούς κανόνες, που κινούνται ανάμεσα στην επιβίωση και την επιβεβαίωση. Και καταφέρνει να το κάνει με έναν τρόπο, που τουλάχιστον πείθει πως είναι, αυθεντικός.
Γιάννης Καλογερόπουλος, Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: