Με σημεία τριβής τα Εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη δημόσια περιουσία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσης του Υπ.Οικ. Γιάννη Βαρουφάκη, της κυβέρνησης Τσίπρα, με τους δανειστές, κάτι που προέβαλε χθες και στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Πρωθυπουργός. Παράληλλα σημειώθηκε αναδίπλωση Σόιμπλε από την Ουάσιγκτον, μετά τις προχθεσινές απειλές του για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη και διακοπή παροχής οικονομικής στήριξης. Ο Β. Σόιμπλε, υπό τους παιάνας... ισπανικής υποχώρησης, εμφανίστηκε χθες θετικός στο ενδεχόμενο εκταμίευσης της δόσης χωρίς η Ελλάδα "να φέρει αποτέλεσμα στο 100%".

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην ενδώσει στις πιέσεις συντηρητικών κύκλων, εκτός αλλά και εντός Ελλάδας, για διολίσθηση στο καθεστώς των μνημονιακών πολιτικών διαμήνυσε και με τη δήλωσή του στο Reuters ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για "έντιμο συμβιβασμό" μέχρι το τέλος του μήνα. Η αισιοδοξία απορρέει από τα "πολλά", όπως τόνισε, σημεία σύγκλισης (καταπολέμηση διαφθοράς, παρεμβάσεις για δικαιότερο φορολογικό σύστημα και περιορισμό της φοροδιαφυγής κ.ά.) στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Αποσαφήνισε, ωστόσο, ότι στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπάρχουν πολιτικές -και όχι τεχνικές- διαφορές, που για να ξεπεραστούν θα πρέπει οι εταίροι της χώρας να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση, όπως έχουν δεσμευτεί και στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

ΒΛΕΠΕ:
Τσίπρας στο Reuters: Όχι στον ανήθικο χρηματοδοτικό εκβιασμό...