Την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων μέσω καταβολής κατ' αποκοπήν φόρου, ο οποίος, κατά πληροφορίες, θα είναι της τάξης του 15%.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Προηγήθηκε συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με τον Ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων Ζακ ντε Βατεβίλ στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.