ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

«Δρόμος Τιμής και Μνήμης» την Κυριακή 71 χρόνια από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πάτρα

Η καγκελόπορτα αυτή σφράγιζε μετά την είσοδο κάθε ομήρου στο εσωτερικό της φυλακής Λυμπερόπουλου. Σήμερα παραμένει μωράνοικτη και με αλυσίδες, που συνειρμικά παραπέμπουν στο φρικτό στρατόπεδο των ομήρων, το μοναδικό σε ολόκληρη την περιφερειακή Ελλάδα.



Θα έχει εκκίνηση τη βίλα Λυμπερόπουλου-σύμβολο του πατριωτικού αγώνα κατά την Κατοχή και τερματισμό την πλ. Υψηλών Αλωνίων, στις στήλες των απαγχονισμένων


«Δρόμος Τιμής και Μνήμης» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 71 χρόνων από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Πάτρα στις 27-4-1941, θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, από το Αθλητικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων, με την συμβολή του Τάκη Πετρόπουλου, άμισθου συμβούλου του Δημάρχου Πατρέων. 

Θα είναι αποστάσεως τεσσάρων χιλιομέτρων και θα διεξαχθεί με γρήγορο περπάτημα  ή βάδην για όσους θέλουν και με εκκίνηση τον χώρο προ της βίλας Λυμπερόπουλου, έναντι του π. 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Πρόκειται για την βίλα-σύμβολο του πατριωτικού αγώνα στην Κατοχή, μέσα στην Πάτρα, όπου κρατήθηκαν ως όμηροι εκατοντάδες Πατρινών και άλλων πολιτών από τους γύρω νομούς, ενώ τουλάχιστον δύο εκατοντάδες έχουν μεταφερθεί από αυτήν και εκτελεσθεί, στον παρακείμενο τόπο θυσίας, στο κτήμα Μουρτζούχου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την συμμετοχή του κλαμπ ΦΑΕΘΩΝ και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών, από την περιοχή του οποίου θα εκκινήσουν ποδηλάτες για να συμμετάσχουν στο «Δρόμος Τιμής και Μνήμης», του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, της ΟΙΚΙΠΑ, της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας 1940-1974 κ.α.

Η διαδρομή διέρχεται μέσω σημείων-αντιστασιακών συμβόλων, που καταγράφονται στο βιβλίο του Γιώργου Μόσχου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», έκδοση 2013 και 2014 του Γιάννη Πικραμένου. 

Ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, μπροστά στις αναθηματικές στήλες των απαγχονισμένων, όπου θα αναμένει Μουσική Μπάντα για να ανακρούσει εμβατήρια εποχής, ενώ θα κλείσει με χαιρετισμό, πιθανόν εκ μέρους του Δήμου και απονομή τιμών στη χήρα του αείμνηστου Γιώργου Αντύπα, από τον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Νίκος Μενύχτας, ένας ερευνητής γεννημένος στην Πάτρα που διαμένει στην Αθήνα. Έχει χάσει δύο θείους στην Κατοχή. Τον Γιώργο Ματθαίο στις 13 Ιουλίου 1943, από τους Ιταλούς και τον Βασίλη Μενύχτα στις 6 Απριλίου 1944, από τους Γερμανούς. Ρωτάει, πότε επιτέλους θα στηθεί ένα μνημείο για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Κατοχή; Πίσω από τα κάγκελα η βίλα Λυμπερόπουλου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: