ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ρεύμα, σίτιση και στέγαση για τους "αδύναμους"

Ρεύμα, σίτιση και στέγαση για τους "αδύναμους"
Από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις επωφελούνται 300.000 μακροχρόνια άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, 80.000 ένστολοι συνταξιούχοι και εν ενεργεία και 1.000 σχολικοί φύλακες  - Θ. Φωτίου: Σύντομα τα μέτρα για την υγεία και τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Tα μέτρα που θα εφαρμοστούν "δεν αντιμετωπίζουν στην ολότητά της την ανθρωπιστική κρίση" αλλά έχουν στόχο να "ανακουφίσουν" τις πιο αδύναμες ομάδες πολιτών


"Ως το πρώτο αυτονόητο βήμα, μέχρι το επόμενο", που αναμένεται να γίνει επίσης πολύ σύντομα, εκτιμά η υπουργός αναπληρώτρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που εστάλη χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή. Το νομοσχέδιο δίνει έμφαση σε τρία βασικά αγαθά: το ηλεκτρικό ρεύμα, τη στέγαση και τη σίτιση. Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, στους ανέργους, στους ενοικιαστές που απειλούνται με έξωση και σε οικογένειες που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει την πρόσβαση στα τρία αυτά βασικά αγαθά.
Όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης με δηλώσεις της στον ρ/σ "Στο Κόκκινο 105.5", τα μέτρα που θα εφαρμοστούν "δεν αντιμετωπίζουν στην ολότητά της την ανθρωπιστική κρίση" αλλά έχουν στόχο να "ανακουφίσουν" τις πιο αδύναμες ομάδες πολιτών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η προσπάθεια που κάνουν το υπουργείο και η κυβέρνηση ουσιαστικά ξεκινάει από το μηδέν, καθότι "δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες οργανωμένες δομές μέσα στον κρατικό μηχανισμό που θα υποστηρίξουν το έργο μας. Τις φτιάχνουμε εξ αρχής". Το επόμενο βήμα, αφού υλοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, "θα γίνει πολύ σύντομα" διεμήνυσε η υπουργός, με τα επόμενα μέτρα να αφορούν την υγεία και τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα βασικά μέτρα

Σε αυτή την κατεύθυνση "ανάσας" τα τρία βασικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί, όπως ανέφεραν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι τα εξής:

α) Επανασυνδέεται το κομμένο ρεύμα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kWh έως το τέλος του έτους για τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή, όταν το ανώτατο ετήσιο εισόδημα για τετραμελή οικογένεια αντιστοιχεί στις 4.800 ευρώ. Όλα τα νοικοκυριά που ζουν σήμερα με κομμένο ρεύμα θα επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσα μέλη έχει η οικογένεια. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) Επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών. Το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας για αγορά προϊόντων από επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συνεργασθούν. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες θα εξειδικευτεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ενώ θα υπάρξουν δράσεις συνδυαστικές με αυτές που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν, ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την έμπρακτη Κοινωνική Αλληλεγγύη και την οργανωμένη Κοινωνική Πρόνοια, ώστε επιτέλους να μπουν τα θεμέλια για ένα Κοινωνικό Κράτος που θα είναι σύγχρονο, αποτελεσματικό, δίκαιο και με απλές διαδικασίες αναγνώρισης και κάλυψης των πραγματικών αναγκών.

Παράταση ευνοϊκών ρυθμίσεων για την ασφάλιση

Ζητήματα παροχών ασθενείας σε είδος σε ανέργους, υποαπασχολούμενους και άλλες ασθενείς κοινωνικές ομάδες τίθενται σε προτεραιότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπήρχαν θα παραταθούν και από αυτές θα επωφεληθούν συνολικά 300.000 άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, 80.000 ένστολοι συνταξιούχοι και εν ενεργεία και 1.000 σχολικοί φύλακες.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει παράταση του ορίου για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων υποαπασχολούμενων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εφόσον συμπληρώσουν πενήντα ημέρες ασφάλισης για άλλον ένα χρόνο από 1.3.2015 έως 29.2.2016. Επίσης, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλά είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα δικαιούνται και οι ίδιοι και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη παροχές ασθενείας σε είδος, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού τους εισοδήματος για τα παραπάνω έτη δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Παροχές ασθενείας σε είδος για το ίδιο χρονικό διάστημα δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα. Από τον ΟΑΕΕ θα προβλέπεται ακόμα για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, ηλικίας άνω των 30 έως 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, κάλυψη της παροχής ιατρικής περίθαλψης για τις παροχές ασθενείας σε είδος. Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού 600 μέρες εργασίας ή δύο χρόνια.

Παράταση της κάλυψής τους για έναν ακόμη χρόνο θα έχουν και οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σακραμαγκά και της επιχείρησης "Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδος Α.Ε.", όπως και τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξαρτήτως των ημερών ασφάλισής τους. Όπως αναφέρεται από τις κυβερνητικές πηγές, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας.

Πολύ σημαντική θεωρείται επίσης η παράταση -για τρεις μήνες από τη λήξη της- της δυνατότητας υποβολής αίτησης αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας για τους σχολικούς φύλακες. Στους ενστόλους παρατείνεται η προθεσμία υποχρεωτικής ένταξης των τομέων του Κλαδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και του ΤΕΑΠΙΕΝ στο ΕΤΕΑ, καθώς και το κομμάτι για την αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ - επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως και η προβλεπόμενη προθεσμία για τα Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, κλάδου πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ, ΤΑΛΣ και του ΤΑΥΒ.

Επιστρέφει στο υπ. Εργασίας η Κοινωνική Ασφάλιση

Από το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η κατάργηση της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η ακόλουθη τροποποίηση της επωνυμίας των εν λόγω υπουργείων. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ονομάζεται εκ νέου υπουργείο Υγείας.

Παπαντωνίου Κώστας - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: