ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Μνημόσυνο Π. Κομματά με διαμαρτυρία για την αγνόηση εφέτος της μνήμης των εκτελεσμένων στο Γηροκομειό

Ο Πέτρος Κομματάς ομιλητής σε τελετή μνήμης για τους 125 εκτελεσμένους του Εμφυλίου στο Γηροκομειό. (Φωτογραφία αρχείου).



Ο αντιδήμαρχος Χρ. Κορδάς που εκπροσωπούσε το δήμαρχο Πατρέων διαβεβαίωσε πως δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση κατάργησης της τελετής





Ένας χρόνος μνήμης για τον αντιδικτατορικό αγωνιστή της αριστεράς Πέτρο Κομματά, συμπληρώνεται από το θάνατό του και ο Σύλλογος «Πέτρινα Χρόνια», η «Εταιρεία Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Γηροκομήτισσα» πραγματοποίησαν πολιτικό μνημόσυνο, στη μνήμη του την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, στις 6.30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 46ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, στον συνοικισμό του Γηροκομειού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, φορέων, εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων. 

Μάλιστα οι αναφορές ομιλητών στην καθοριστική συμβολή του στην ανέγερση του μνημείου εκτελεσμένων στον Εμφύλιο και το γεγονός πως φέτος ο Δήμος δεν διοργάνωσε την σχετική εκδήλωση στο Γηροκομειό, ώθησε σε διαμαρτυρία τον αδελφό του Κίμωνα Κομματά, κάτι που επικρότησαν παρόντες πολίτες, και απέφυγαν να απαντήσουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων καθώς δεν αντέδρασαν. Έτσι ο παριστάμενος εκπρόσωπος του Δήμου, πήρα θέση και βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης της τελετής για τους εκτελεσμένους στο Γηροκομειό!

Για την ζωή και το έργο του αγωνιστή μίλησε ο συγγραφέας Γιώργος Μόσχος και χαιρέτισαν την εκδήλωση η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού Κωνσταντίνα Παπάκου, που αναφέρθηκε στο σεμνό χαρακτήρα του αείμνηστου, ο Παν. Γεωργόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ, ο οποίος μίλησε για τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Πέτρου Κομματά και ο γιατρός Θανάσης Κολλιτσίδας, πρόεδρος των ”Πέτρινων Xρόνων” που όπως είπε «τον Πέτρο τον πρωτογνώρισα όταν τον χρειαστήκαμε για υπεράσπισή μας, σε ιατρικό ζήτημα πριν χρόνια. Αλλά στη συνέχεια είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του, όταν ανέλαβε πρόεδρος στο σύλλογο. Εκ τότε λέγω πως ήμουν τυχερός, που γνώρισα αυτόν τον αγωνιστή».

Στην ομιλία του για τον αγωνιστή ο Γιώργος Μόσχος μεταξύ άλλων είπε:

Γιώργος Μόσχος.
«Ο Πέτρος με την πολυκύμαντη και αγωνιστική δράση του, καθιερώθηκε στα σκληρά χρόνια της προδικτατορικής Ελλάδας, τότε που οργίαζε το παρακράτος της ΕΡΕτζίδικης Δεξιάς, ως ο “Πέτρος ο ψηλός”».

»Στην συνέχεια μέσα από την δράση του στα κοινά, επάνω του έπεσε το μάτι όλης της Πάτρας! Έγινε αντιληπτό το πέρασμά του από το σύνολο της κοινωνίας, μηδέ εξαιρουμένων και αυτών που τον βρήκαν εμπόδιο σε όσα απεργάζονταν».

»Ο φίλος μας ο Πέτρος αθόρυβα ήρθε στη ζωή και απλά έφυγε. Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…».

Στην τελετή παρούσα ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, η πρόεδρος του Περιφ. Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος Αναστ. Τογιοπούλου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» Κώστας Σπαρτινός, «Πάμε όλοι μαζί για την Πάτρα» Βίβιαν Σαμούρη, «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρ. Πατούχας, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Γρηγόρης Ηλίας και ο Αντιδήμαρχος Χρ. Κορδάς, που εκπροσώπησε το δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Το ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο συντονιστής της Ανδρ. Ριζούλης.

Ακόμη ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήσαν ο Δημοσθένης Σαμούρης, αδελφός του δολοφονημένου Γιώργου  Σαμούρη στο Πολυτεχνείο το 1973, οι αντιδικτατορικοί αγωνιστές Δημ. Κώης, Δημ. Γεωργόπουλος, Δημ. Γιαλυψός, Δημ. Βεργίδης, ο ΕΠΟΝίτης  Ηλίας Αντωνόπουλος, ο οικολόγος Βλ. Βελλόπουλος κα.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Γιάννη Λειβαθινού, που φιλοτέχνησε πορτρέτο του αείμνηστου Πέτρου Κομματά, το οποίο κόσμησε τραπεζάκι, που εκάλυπτε η σημαία των "Πέτρινων Χρόνων" με βάζο γεμάτο λουλούδια και βιβλίο με ποίημα του καλλιτέχνη αφιερωμένο στη μνήμη του.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε σλάιτς με αναφορές στο έργο του αείμνηστου.
 
 
 

 












Δεν υπάρχουν σχόλια: