Συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους περιφερειάρχες


Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου συναντήθηκε χθες με τους περιφερειάρχες, καθώς και τους αντιπεριφερειάρχες κοινωνικής πολιτικής με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ειδικότερα το ψηφισθέν νομοσχέδιο, αλλά και την ενεργοποίηση των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθεια για Απόρους) και τα ΠΕΠ ( Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Η συνάντηση έγινε για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την άμεση ενεργοποίηση του ΤΕΒΑ και αφορούν τις Συμπράξεις, τις προμήθειες και τους ωφελούμενους. Ειδικότερα τονίστηκε ότι για να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση επιβάλλεται να υπάρχει συντονισμός και δικτύωση, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, η καταγραφή των πραγματικών αναγκών, αλλά και των ωφελούμενων, έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει γνωστό και να φτάσει στον τελευταίο πολίτη της χώρας.

Για το θέμα των προμηθειών ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός μεταξύ άλλων πρότεινε να διενεργείται το 100% των προμηθειών από τους Επικεφαλής των Κοινωνικών Συμπράξεων και να προβλέπεται στην ΚΥΑ το θεσμικό πλαίσιο για τις προμήθειες.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη διαβούλευση τόσο με τους περιφερειάρχες όσο και με την Κ.ΕΔ.Ε, την οποία θα καλέσει πολύ σύντομα. Παράλληλα εξέφρασε τη θέληση του υπουργείου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ΤΕΒΑ και να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των ευάλωτων ομάδων που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας από την αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού.
 
Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Παιδικών Χωριών SOS 

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση και με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Παιδικών Χωριών SOS. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Siddharta Kaul, ο υπεύθυνος των SOS για την Ευρώπη Robert Hubman και ο πρόεδρος ΔΣ των SOS Ελλάδας Αναστάσιος Βρεττός.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικό κλίμα και δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού να παρουσιάσουν στην υπουργό το έργο του. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση της παρουσίας του οργανισμού στην Ελλάδα με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παιδικών χωριών SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Από τη πλευρά της η υπουργός επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Πολιτείας για το έργο του οργανισμού, καθώς η διασφάλιση καλών συνθηκών ζωής στα παιδιά αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του υπουργείου.