ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι παραμυθάδες είναι… τερατάκια



Του ΝΤΙΝΟΥ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα τα καλά βιβλία έχουν κάτι κοινό: είναι πιο αληθινά απ’ ό,τι αν είχαν συμβεί πραγματικά

Πάντα μού άρεσαν τα παραμύθια και φυσικά οι παραμυθάδες, οι δημιουργοί ιστοριών που διαδραματίστηκαν ή γεννήθηκαν στην φαντασία τους. Αλλά νομίζω ότι και στην περίπτωση της φαντασίωσης υπάρχει μια βάση αλήθειας ή πραγματικότητα.


Το τελευταίο παραμύθι που διάβασα είναι μια πραγματικά φανταστική ιστορία με τον τίτλο «Ο προϊστορικός ζωγράφος (και ένα τερατάκι) του Πάνου Τσερόλα. Εκδ. Κέδρος, η δε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση απολύτως συμβατή με την ιστορία.

Το ρούφηξα, το απόλαυσα, ξαναθυμήθηκα και ναι έμαθα. Έμαθα από ένα υπέροχο παραμύθι του έγραψε ένας νέος  άνθρωπος ένας υπέροχος παραμυθάς. Αλλά πραγματικός, όχι σαν αυτούς που μας παραμυθιάζουν στην καθημερινή μας ζωή.

Ο συγγραφέας με μαγικό τρόπο κάνει άλματα χιλιάδων χρόνων , από τότε , πολύ παλιά την λίθινη εποχή  μέχρι σήμερα , με ένα ανάλαφρο αστραπιαίο άλμα.
Συνδέει τους μακρινούς προγόνους με το σήμερα με μας, και αναδεικνύει όσα… είμαστε ή πρέπει να είμαστε. Η διαφορετικότητα του Γκρουντ-μάλλον ήταν διαφορετικότητα να ζωγραφίζεις εκείνα τα χρόνια, η αυτοθυσία του πατέρα του, το καθήκον το δικό του, η αγάπη για τα ζώα, ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης, η εγκατάλειψη, η αλληλεγγύη.

Αναπλάθει μια πολύχρονη εποχή χωρίς να αναλώνεται στις λεπτομέρειες της, περιγράφει απλά και καθημερινά πράγματα  που μοιάζουν δικά μας . Και ίσως είναι καθώς  η Ιωάννα ,η παλαιοντολόγος, στήνει πετραδάκι-πετραδάκι , κόκαλο –κόκαλο , ζωγραφιά –ζωγραφιά την ανθρώπινη πορεία.

Μέσα από τις 160 σελίδες περίπου του βιβλίου δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον αναγνώστη να δει, σαν σε ταινία, την ανθρώπινη πορεία, μαγική και βασανιστική άλλα πάντα ωραία.

Νομίζω πως «Ο προϊστορικός  ζωγράφος (και ένα τερατάκι)» είναι ένα ιδανικό βιβλίο για όλους εκείνους που επιμένουν να κρατούν κάτι από την αθωότητα των παιδικών τους χρόνων  αλλά και να ανα-στοχαστούν  της δική τους πορεία.

Α!!! εκτός αυτού , με συνοπτικό αλλά έξυπνο και εύληπτο τρόπο δίνονται σημαντικές πληροφορίες για όσους θέλουν να …ξεσκονίσουν ευχάριστα τις γνώσεις τους ή να αποκτήσουν λίγες γνώσεις, εύκολα, όσοι δεν έχουν.   

Τέλος η γλώσσα, ωραία, πλούσια, λαγαρή  κάνει την ανάγνωση απολαυστική και με αυτό τον τρόπο.  

Ευχαριστούμε Πάνο Τσερόλα για τον «Προϊστορικό ζωγράφο σου (και ένα τερατάκι)» Αναμένουμε ανάλογη συνέχεια.

Υ.Γ αναρωτιέμαι, γιατί δεν διδάσκουν τέτοια βιβλία στα παιδιά;
Υ.Γ και οι μεγαλύτεροι, διαβάστε το, θα το χαρείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: