Του ΚΩΣΤΣ ΜΕΛΑ

 Ο βρόγχος στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να σφίγγει όλο και περισσότερο. Η ρευστότητα του Δημοσίου όλο και μειώνεται μέρα με τη μέρα. Οι υποχρεώσεις τής χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στα γνωστά επίπεδα, δίχως να έχει επέλθει καμία μεταβολή. Δεν υπάρχουν όμως μόνο οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις που προκαλούν δυσκολίες. Υπάρχει και η αβεβαιότητα που πυκνώνει συνεχώς πάνω από την ελληνική οικονομία. Αβεβαιότητα που προκαλεί φόβο και συγχρόνως παραλύει τη σκέψη, σηματοδοτώντας τον σχηματισμό αρνητικών προσδοκιών. Σε αυτή τη διαμόρφωση συμβάλλει ο ορυμαγδός των δηλώσεων των Ευρωπαίων πολιτικών, των υπευθύνων παραγόντων της Ε.Ε. και φυσικά των διεθνών ΜΜΕ.


Πρόκειται για συνεχείς κανονιοβολισμούς μεγάλης ισχύος, που διαμορφώνουν ασφυκτικό αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία. Η δύναμη πυρός είναι τεράστια. Δύσκολα αντιμετωπίζεται, αν αντιμετωπίζεται. Η φωνή της Ελλάδας σε όλους αυτούς τους κύκλους δεν αρκεί να υπερκαλύψει όλες αυτές τις ιαχές. Ούτε άλλωστε καμίας άλλης χώρας του μεγέθους της Ελλάδας. Αν υπάρχουν συνεχείς αναφορές «στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» ή σε «ατύχημα που θα οδηγήσει σε έξοδο», όταν δημοσιογράφοι μέσα σε κείμενα 300-400 λέξεων προεξοφλούν ότι τίποτε δεν θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, όταν οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν επακριβώς το κόστος της εξόδου κ.τ.λ., η εικόνα της οικονομίας της χώρας γίνεται μαύρη και απαξιώνεται παντελώς.

Όλα τα παραπάνω όχι μόνο πολλαπλασιάζουν τις αρνητικές προσδοκίες, αλλά τις μετασχηματίζουν στη συνέχεια σε πράξεις με όλο και μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο. Οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στα 140,468 δισ. ευρώ από 148,042 δισ. τον Ιανουάριο. Η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να είναι αρνητική (-3,1% τον Ιανουάριο 2015). Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 16,0% (Ιανουάριος 2015/2014). Ο αντιπληθωρισμός συνεχίζει να υπάρχει (ΔΤΚ Φεβρουάριος 2015/2014 -2,2%). Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δικαιολογημένες ενστάσεις της για όλα τα παραπάνω, έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους την οποία όσο το γρηγορότερο δυνατόν πρέπει να ολοκληρώσει. Άλλωστε, πρόκειται για τις δικές της προτάσεις, κέρδος από τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε και οι οποίες αφορούν σειρά διευθετήσεων αναγκαίων (όχι και ικανών) για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει και την αρχή της αποσυμπίεσης σε επίπεδο διεθνούς και εγχωρίου περιβάλλοντος, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αφετηρία μεταστροφής των προσδοκιών από αρνητικές σε θετικές. Οι καιροί ου μενετοί.

avgi.gr