Τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης απείλησε πως θα εκτελούνται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι "δεν μεταδίδουν την αλήθεια" εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν Ότσα, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο Μάιο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι "πιθανόν απλώς θα εκτελεί" τους δημοσιογράφους εκείνους που "δεν μεταδίδουν την αλήθεια".

Τον περασμένο μήνα, ο Πραγιούτ είχε διαμηνύσει δημοσίως ότι έχει την εξουσία να κλείνει μέσα ενημέρωσης. "Φυσικά μάς προβληματίζουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο στρατηγός Πραγιούτ είπε ότι θα μπορούσε να 'εκτελεί' δημοσιογράφους που δεν μεταδίδουν την 'αλήθεια'", σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

"Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν διατύπωσε στα σοβαρά αυτή την απειλή... Δηλώσεις σαν αυτή, ακόμα και αν δεν γίνονται στα σοβαρά, συμβάλλουν στη δημιουργία ατμόσφαιρας όπου… οι ελευθερίες καταστέλλονται" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.