ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Μέρες ’90-’91 στην Πάτρα. – Η ιστορία των αστυνομικών δακρυγόνων

Την  ματωμένη νύχτα του Νοέμβρη 1973, κατά την εισβολή στον περίβολο του Πολυτεχνείου.

Γ. Αποστολόπουλος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ(*)
(από ΡΕΠΟΡΤΕΡ Πάτρας)
Συμμετέχοντας πριν λίγες μέρες στην μεγαλειώδη πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου, ήρθαν  στην μνήμη μου –όπως και πολλών ακόμα πιστεύω- τα γεγονότα των δημοτικών εκλογών της 14-10-1990 και της 9-1-1991, παραμονή της κηδείας του Νίκου Τεμπονέρα.
Το βράδυ των δημοτικών εκλογών του ’90, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους ειρηνικώς πανηγυρίζοντες ψηφοφόρους του Α. Καράβολα (ΠΑΣΟΚ - ενιαίος ΣΥΝ - ΔΗΑΝΑ) ρίχνοντας δακρυγόνα, ενώ κατά διαστήματα άνοιγαν την περιφρούρηση των εκλογικού κέντρου του ηττημένου υποψηφίου και βουλευτή της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλου, για να εφορμήσουν οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ που βρίσκονταν πίσω από τα  ΜΑΤ και μετά να τους προστατεύσουν ξανακλείνοντας την αλυσίδα περιφρούρησης, ρίχνοντας πάντα δακρυγόνα στους πανηγυρίζοντες.
Την επόμενη ημέρα, ο Εισαγγελέας σε συνεργασία με την Αστυνομία, καλούσε στο αυτόφωρο μέλη της Ν. ΠΑΣΟΚ, ότι δημιούργησαν… επεισόδια και… ετοίμαζαν έφοδο στο εκλογικό κέντρο του Ν. Νικολόπουλου. Ούτε λόγος για τα δακρυγόνα, το σπασμένο εκλογικό κέντρο του Α. Καράβολα και τα καδρόνια των ΟΝΝΕΔιτών.
Ελάχιστους μήνες μετά, η Πάτρα θα ξαναζούσε τα ίδια, την επομένη κιόλας ημέρα από την στυγερή δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, από αυτούς που σε συνεργασία με τα ΜΑΤ, κατέλυσαν το κράτος, μη αντέχοντας την ήττα, τρεις μήνες πριν.
Στο ειρηνικό, μεγαλειώδες συλλαλητήριο, μαθητών σπουδαστών, καθηγητών και χιλιάδων απλών δημοκρατικών πολιτών, θα επιτεθούν τα ΜΑΤ, πάλι στην πλ. Γεωργίου, σε μία επίδειξη ισχύος απέναντι στον ειρηνικά εκδηλώνοντας την αγανάκτησή του λαό. Εντελώς αναίτια.
Αυτοί που αδιαφόρησαν στις εκκλήσεις των φορέων, για τα επεισόδια στο σχολικό συγκρότημα Βουδ, μία ημέρα πριν με έναν νεκρό, οι ίδιοι ήθελαν να “διαφυλάξουν” την ασφάλεια των πολιτών ρίχνοντάς τους δακρυγόνα.
Έτσι και τώρα έριχναν δακρυγόνα στα γυναικόπαιδα και στα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι σε μία επίδειξη ισχύος. Όμως και τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αριστερών οργανώσεων, περιφρουρούσαν τον κόσμο τους και δεν απάντησαν στις προκλήσεις των ΜΑΤ και στα δακρυγόνα τους.
Το συμπέρασμα που βγάζει κανείς είναι πως πέρα από τις αγαστές σχέσεις κράτους-Αστυνομίας-παρακράτους, διαχρονικά η Δεξιά χρησιμοποιεί, όταν κυβερνά, τις ίδιες μεθόδους καταστολής. Τι ’90-’91, τι 2012.
Το δυστύχημα είναι μόνον ότι αυτή τη φορά, στηρίζεται και από άλλα δύο κόμματα, που κατήγγειλαν κάποτε αυτές τις μεθόδους. Ευτυχώς για τον λαό που τους εγκαταλείπει κάθε μέρα, αηδιασμένος για πολιτικό κατάντημά τους.
________________
(*) Ο Γ. Αποστολόπουλος είναι μέλος Συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανατολικού διαμερίσματος Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: