ΔΕΙΤΕ τα δυο ερασιτεχνικά βίντεο από την ομιλία Γλέζου.
Δήλωση Μαν. Γλέζου από την πλατεία Γεωργίου Πάτρας, σε απάντηση του Θ. Πάγκαλου που μίλησε για επιβολή δικτατορίας. Και αναφορά στην άμεση Δημοκρατία
Ο αειθαλής αγωνιστής μιλάει στους συγκεντρωμένους Πατρινούς. |
Με ευθεία απάντηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλο, χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικώς και με την βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει συνταγματική εκτροπή, λόγω επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ξεκίνησε την ομιλία του ο αγωνιστής-σύμβολο της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, τη Δευτέρα το βράδυ της 27-6-11, προς τους συγκεντρωθέντες αγανακτισμένους της πλατείας Γεωργίου Πάτρας.
«Πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι αντιπρόεδρος επικαλέστηκε το παράδειγμα λατινοαμερικανικής χώρας που χρησιμοποίησε το Στρατό εναντίον των πολιτών της, προκειμένου να τους εμποδίσει να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες» είπε και δήλωσε σίγουρος ότι «ο Στρατός και η Αστυνομία θα παραμείνουν πιστοί στα καθήκοντά τους, όπως ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».
Όπως απάντησε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, σε ολοσέλιδη συνέντευξη που έδωσε στην μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα «Ελ Πούντο» μιλώντας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπενθύμισε προς τον δημοσιογράφο της για να γίνει γνωστό και στους Έλληνες:
«Εάν πτωχεύσει η χώρα θα πάψει να πληρώνει συντάξεις και μισθούς, θα παγώσουν οι καταθέσεις και μην ξεχνάμε το παράδειγμα του Μπουένος Άιρες, όπου η κυβέρνηση έβαλε τα τανκς για να προστατέψουν τις τράπεζες και να μην σηκώσουν τα χρήματά τους οι καταθέτες, με αποτέλεσμα να έχουνε σαράντα ένα νεκρούς»!
«Με αυτά, η κυβέρνηση δεν θα φοβίσει το κίνημα της Πλατείας, που αναπτύσσεται και το βλέπω σε όποια πόλη με καλούν να μιλήσω, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι όπως μαζευόσαστε στην πλατεία κάθε βράδυ εσείς στην Πάτρα, έτσι το ίδιο γίνεται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος» είπε ο αγωνιστής».
Θέμα της ομιλίας του Μαν. Γλέζου, ήταν το παράδειγμα της άμεσης Δημοκρατίας από τα ομηρικά χρόνια στην Ιθάκη έως τις μέρες μας στην Απείρανθο της Νάξου, το χωριό όπου γεννήθηκε ο αγωνιστής και στο οποίο εφάρμοσε την άμεση Δημοκρατία, με ανακλητά όργανα διοίκησης και με συντόμως ορατά θετικά αποτελέσματα. Τέτοια που έφεραν στην κοινότητα της Απείρανθου δυο λαϊκά μουσεία από τα οποία ζουν σήμερα 17 καταστήματα με τους υπαλλήλους τους, δυο λαϊκά πανεπιστήμια, αξιόλογη βιβλιοθήκη, έναν μετεωρολογικό σταθμό κ.ά. «Τα οποία όμως κατάργησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον νόμο για τον Καποδίστρια. Κι εμείς» είπε, «αφού με τον Καποδίστρια δεν πλήρωναν ούτε τα ενοίκια για την στέγαση των μουσείων, αφού διέλυσαν τον μετεωρολογικό σταθμό και τα πανεπιστήμια, τότε αποφασίσαμε και φτιάξαμε ένα ακόμη μουσείο, σε πείσμα όσων ήθελαν να συντρίψουν το παράδειγμα της Απείρανθου για να μην επεκταθεί. Σήμερα τα μουσεία υπάρχουν και το παράδειγμά μας το μιμήθηκαν τέσσερις ακόμη οικισμοί στην Ελλάδα».
Μίλησε ακόμη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που «από το Πολ…. έβγαλε τον πολ-ίτη, τον πολ-ιτισμό, την πολ-ιτεία ως αποτέλεσμα της λαϊκής συμμετοχής στην άμεση Δημοκρατία, τα οποία πήραν για αντιγραφή οι Δυτικοί και τι έβαλαν; Τον πολ-ιτσμάν, την Πολ-ίτσια και ότι παραπέμπει στην καταστολή» επισήμανε καταχειροκροτούμενος.
Αυριο το χάραμα στις 5.30' αναχωρεί το πούλμαν για το Σύνταγμα |
Μίλησε για το θεσμό της λαϊκής συνέλευσης στην Ιθάκη, που στα δέκα χρόνια περιπλάνησης του Οδυσσέα δεν είχε συνέλθει, για τις ομηρικές πόλεις και τις αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις τους, αναφέρθηκε στον κλασικό πολιτισμό με κορυφαία την δημοκρατία της Αθήνας και το Βήμα της Πνύκας, στηλίτευσε τους βασιλείς Φίλιππο και Αλέξανδρο στις ημέρες των οποίων καταργήθηκε η άμεση Δημοκρατία αφού το δικαίωμα των αποφάσεών τους οι πολίτες το εκχώρησαν στους βασιλείς. «Γι αυτό και στα αλεξανδρινά χρόνια δεν βρίσκουμε καν ένα παράδειγμα» τόνισε.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο Βυζάντιο, όπου υπάρχει μια θολή κατάσταση και στον Μεσαίωνα όπου λειτουργούσε η άμεση δημοκρατία παράλληλα με το θεσμό της Αρχοντίας, μίλησε για τις ορεινές κοινότητες στην Ελλάδα και τις ελληνικές πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας που αναπτύσσονταν ακόμη και στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας κι έφθασε μέχρι την ιταλογερμανική Κατοχή, όπου το Μάρτη του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Βίνιανη με στόχο να προκηρύξει εκλογές για το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη του '44.
Σε αυτές, όπως είναι γνωστό, ψήφισαν για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους, οι γυναίκες. Έτσι προσήλθαν σε περιφερόμενες κάλπες 1.800.000 άντρες και γυναίκες άνω των 18, σε ελεύθερες, ημικατεχόμενες και κατεχόμενες περιοχές της χώρας, μέσα σε συνθήκες απίστευτων διώξεων από τον κατακτητή. Εκλέχτηκαν 180 εκπρόσωποι για την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες, από τις 14 έως τις 27 Μάη του ίδιου χρόνου. Στους Κορυσχάδες όπου λειτούργησε η κυβέρνηση του βουνού, αλλά και στη Βίνιανη όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά η ΠΕΕΑ.
Επί δύο ώρες οι πολλιτες της πλατείας Γεωργίου άκουγαν αμίλητοι. |
«Εμάς τους αγωνιστές της Αντίστασης οι κυβερνήσεις μετά τον πόλεμο μας εξόρισαν, μας βασάνισαν, μας εκτέλεσαν, μας κυνήγησαν, μας φυλάκισαν το έργο μας όμως δεν τόλμησαν να το πειράξουν. Αυτό το διαπίστωσα ερευνώντας στην Αιτωλοακαρνανία, όπου βρήκα απόφαση Εφετείου μετά την Κατοχή, όπου διάδικος ζητούσε να του επιστραφούν δέκα τσουβάλια πατάτες που τον είχε καταδικάσει το Λαϊκό Δικαστήριο του χωριού του, στα χρόνια του ΕΑΜ. Οι εφέτες - και είναι προς τιμήν τους - του επέβαλαν την ίδια ποινή, ότι καλώς τον καταδίκασε το Λαϊκό Δικαστήριο» είπε.
Αλλά ο αγωνιστής αφηγήθηκε και τα αρνητικά της άμεσης Δημοκρατίας. Τα είδε στο χωριό του και τα αφηγήθηκε: «Όταν πρότεινα να μεταφερθεί το νεκροταφείο γιατί με τη σήψη που προκαλούνταν κινδύνευαν με μόλυνση τα υπόγεια νερά, ένας χωρικός αρνήθηκε γιατί ήθελε να ’’θωρεί’’ τον άνθρωπό του που είχε θαμμένο εκεί. Κι όταν μετά από συζήτηση πρότεινα δημοψήφισμα στους χιλίους κατοίκους, η πρότασή μου απορρίφθηκε πανηγυρικώς παίρνοντας τρεις ψήφους και το νεκροταφείο δεν το μετέφερα, παρ’ όλο που είχα το δικαίωμα από τον Κώδικα».
Μίλησε για τη 13χρονη μαθήτρια που παρά την μικρή ηλικία της, είχε δικαίωμα λόγου και ψήφου στη λαϊκή συνέλευση και με αυτά ζήτησε ένα καταφύγιο για την προστασία των μαθητών του Γυμνασίου και πολλά άλλα που κράτησαν άφωνο το κοινό επί δυο ώρες.
Ακολούθησε διάλογος, ερωτοαπαντήσεις και ενημέρωση ότι αύριο Τετάρτη από τις 5.30 π.μ. μπροστά από τον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα θα ξεκινήσει πούλμαν για την συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και θα επανέλθει αυθημερόν. Προς τούτο και η Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ καλεί όποια από τα μέλη του κόμματος δύνανται να συμμετάσχουν με το ίδιο πούλμαν.
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στο καφενείο της πλατείας |
Τέλος με την συμπλήρωση ενός μήνα από την κατάληψη της πλατείας Γεωργίου, εξεδόθη την Κυριακή 26-6-11, ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης κατά του Μνημονίου, ενώ χθες εξέδοσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Αστυνομία στην Πάτρα να μην υπακούσει στην έκπτωτη Κυβέρνηση και χτυπήσει τους διαδηλωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου