ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Χρονικό της Παρισινής Κομούνας, διδαχή της εργατικής Ιστορίας, 140 χρόνια από τότε


Μόνον τη"Ματωμένη Εβδομάδα" 17 χιλ. Παριζιάνοι έπεσαν  στο μέτωπο
του συμβιβασμένου, με τους Πρώσους κατακτητές, στρατού των Βερσαλίων


18 Μαρτίου 1871. Ο Παρισινός λαός στα οδοφράγματα
 Η ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΟΥΝΑ ήταν η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς.
ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του γάλλο-πρωσικού πολέμου το Παρίσι συμφωνήθηκε να τελεί υπό πρωσική κατοχή. Ωστόσο, ο λαός και η εθνοφρουρά της πόλης, ενώ είχαν αντέξει την πρωσική πολιορκία για έξι μήνες, αρνήθηκαν την πρωσική κατοχή, αποκλείοντας τους Πρώσους σε μια μικρή περιοχή του Παρισιού και αστυνομεύοντας τα «σύνορα» της περιοχής αυτής. Η κυβέρνηση της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Αδόλφο Θιέρσο, φοβήθηκε ότι οι εργάτες του Παρισιού θα έπαιρναν τα όπλα της εθνοφρουράς και θα προκαλούσαν τους Πρώσους, και έτσι στις 18 Μαρτίου ο γαλλικός στρατός μπήκε στο Παρίσι. Η εθνοφρουρά του Παρισιού αρνήθηκε να παραδώσει τα όπλα. Ο στρατός υποχώρησε στις Βερσαλλίες και η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις δυνάμεις που κρατούσαν το Παρίσι.
ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ το Παρίσι εξέλεξε καινούργιο δημοτικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Λουί Ογκίστ Μπλανκί (Louis Auguste Blanqui 1805-1881) που ήταν φυλακισμένος από την κυβέρνηση, και στις 28 Μαρτίου ανακηρύχθηκε η Παρισινή Κομούνα. Ο στρατός της πόλης αντικαταστάθηκε από πολιτοφυλακή αποτελούμενη από όλους τους πολίτες που μπορούσαν να πολεμήσουν. Η Κομούνα πήρε σχεδόν αμέσως μέτρα προς όφελος των εργατών: επέβαλε πάγωμα των τιμών στα ενοίκια κατά την διάρκεια του πολέμου, απαγόρευσε στα ενεχυροδανειστήρια να πουλούν αγαθά, καθώς οι εργάτες αναγκάστηκαν να βάλουν ενέχυρο τα εργαλεία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, κρατικοποίησε την εκκλησιαστική περιουσία, ανέβαλε την υποχρέωση καταβολής των χρεών, εξίσωσε τους μισθούς των υπαλλήλων επιβάλλοντας ανώτατο όριο και κατάργησε τους τόκους.
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ επιτέθηκε στο Παρίσι στις 2 Απριλίου, και από τότε η πόλη βρισκόταν υπό συνεχή βομβαρδισμό. Όσοι Κομουνάροι αιχμαλωτίζονταν εκτελούνταν αμέσως. Το πλεονέκτημα του στρατού ήταν τέτοιο, ώστε από τα μέσα Απριλίου σταμάτησε κάθε διαπραγμάτευση με τους εξεγερμένους. Το τείχος της πόλης καταλήφθηκε στις 21 Μαΐου, αλλά η σκληρότερη αντίσταση σημειώθηκε στις ανατολικές εργατικές συνοικίες του Παρισιού, όπου οι οδομαχίες συνεχίστηκαν για ακόμα οκτώ μέρες, που έμειναν στην ιστορία ως η "Ματωμένη Βδομάδα" (La semaine sanglante). Καθ' όλη την διάρκεια της επέλασης των κυβερνητικών στρατευμάτων θανατώθηκαν πολλοί άμαχοι και, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, μόνο κατά τη "Ματωμένη Βδομάδα" σκοτώθηκαν 17.000 παριζιάνοι, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 30.000. Οι τελευταίοι εκατόν σαράντα επτά Κομουνάροι εκτελέστηκαν το απόγευμα της 28ης Μαΐου, στο νεκροταφείο Περ Λασέζ όπου είχαν οχυρωθεί, σε ένα σημείο που σήμερα είναι γνωστό ως Τοίχος των Κομουνάρων. Οι απώλειες των κυβερνητικών το ίδιο διάστημα ήταν 1.000 στρατιώτες. Συγκριτικά, την περίοδο της λεγόμενης τρομοκρατίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση, που διήρκεσε ενάμισι χρόνο, οι νεκροί ήταν 19.000.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ του Παρισιού, τα αντίποινα συνεχίστηκαν, και 4.500 έως 7.000 Κομουνάροι εξορίστηκαν στη Νέα Καληδονία, ενώ το Παρίσι παρέμεινε υπό στρατιωτικό νόμο για ακόμη πέντε χρόνια. Σε αρκετές άλλες πόλεις έγιναν εξεγέρσεις που δημιούργησαν κομούνες, οι οποίες κατεστάλησαν κι αυτές, όπως στις πόλεις Σαιντ Ετιέν, Λε Κροζό και Μασσαλία.
ΣΗΜΕΡΑ, εκατόν σαράντα χρόνια από τότε, τα διδάγματα της Κομούνας παραμένουν διαχρονικά και η συζήτηση γύρω από αυτά έχει λάβει ουσιαστικό χαρακτήρα, τουλάχιστον στα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπου διδάσκεται η γαλλική επανάσταση ως μάθημα Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: