ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μνήμη Παντελή Πουλιόπουλο στην γενέτειρά του Θήβα

Φίλοι του Συλλόγου Παντελής Πουλιόπουλος στον τόπο εκτέλεσης του αγωνιστή

68 χρόνια από την εκτέλεση του στις 6-6-1943
 
Στο παλιό Δημαρχείο της γενέτειράς του Θήβας  ζωντάνεψαν την Κυριακή 5-6-11, 68 χρόνια μετά, οι συγκλονιστικές στιγμές της εκτέλεσης του Π. Πουλιόπουλου και 106 Ακροναυπλιωτών συγκρατουμένων του στις 6 Ιουνίου 1943 στο Νεζερό της Λαμίας από τους Ιταλούς φασίστες, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Σακκάτου Π. Πουλιόπουλος, ο θεμελιωτής του μαρξισμού στην Ελλάδα. Τα τετράδια της Ακροναυπλίας (εκδ. Δρόμων).
Πρόκειται για τις συζητήσεις που έγιναν στο κάτεργο της Ακροναυπλίας από το 1939 έως τις αρχές του 1942, ανάμεσα στην Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Π. Πουλιόπουλος) και την Κομμουνιστική Διεθνιστική Ένωση Ελλάδας (Α. Στίνας), για τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, όπως η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ο χαρακτήρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΕΣΣΔ και η υπεράσπισή της στον επερχόμενο πόλεμο. 
Τις συζητήσεις αυτές κατέγραψε και διέσσε ο Χρ. Αναστασιάδης, σύντροφος του Π. Πουλιόπουλου. Εξήντα οχτώ χρόνια μετά, η ηγεσία του ΚΚΕ αντί να προχωρήσει στην πολιτική αποκατάσταση του Π. Πουλιόπουλου, που υπήρξε ο πρώτος γ. γραμματέας του (1924-27), νεκρανασταίνει τον Στάλιν και τον τοποτηρητή του Ν. Ζαχαριάδη. Περισσότερο εύγλωττες οι «ημιεπίσημες» ιστορίες του ΚΚΕ, όπως του Γ. Κατσούλη, δεν κρύβουν το φθόνο τους «για τον άνθρωπο [sic] που ακριβώς λόγω της έντονης προσωπικότητάς του έκανε τόσο μεγάλο κακό στο Κόμμα» (Ιστορία του ΚΚΕ, τ. Β΄, σ. 193).
Ο Παντελής Πουλιόπουλος γεννήθηκε στις 10-3-1900. Το παρακάτω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα των Φίλων του Παντελή Πουλιόπουλου:

 Ο αείμνηστος Μιχ. Ράπτης (Πάμπλο) αναφέρει τα παρακάτω για τον Παντελή Πουλιόπουλο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: