ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Μπάχαλο του Αχαιού Φωτήλα για τα βραβεία Όσκαρ!



Αποσύρθηκαν οι Έλληνες σκηνοθέτες μετά την αλλαγή της Επιτροπής την ύστατη ώρα και το υπουργείο ρίχνει ευθύνη σε υπάλληλο. Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του Υπ.Πο.

Στο πλευρό της συναδέλφου τους που ο υφυπουργός Φωτήλας επέλεξε να στοχοποιήσει για το φιάσκο της «εκ παραδρομής» επιτροπής στέκονται οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου του ΥΠΠΟ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/8) ο Αχαιός υφυπουργός Ιάσωνας Φωτήλας συνέχισε το αφήγημα περί ευθύνης της υπαλλήλου του Τμήματος Κινηματογραφίας χωρίς στην ουσία να απαντάει ποιος έδωσε εντολή να αντικατασταθούν τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής για την επιλογή της ταινίας που θα στείλει η Ελλάδα στα Όσκαρ.

Στην ανακοίνωση των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, αναφέρονται τα παρακάτω:

Στην χτεσινή συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Φωτήλα και της ΓΓ κ. Δουνδουλάκη υπήρξε προσπάθεια όλο το «φιάσκο» με την επταμελή επιτροπή επιλογής της ταινίας που θα αποσταλεί στα βραβεία Όσκαρ να φορτωθεί σε μια συνάδελφό μας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

1. Σύμφωνα με την υπηρεσιακή πρακτική και τις κείμενες διατάξεις, η εν λόγω Επιτροπή προτείνεται από την αρμόδια Διεύθυνση και σε καμία περίπτωση «από μία υπάλληλο», όπως αναφέρθηκε. Κατά γενική ομολογία, η Επιτροπή που προτάθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη ήταν μια άψογη επιτροπή, καθολικής αποδοχής από τον κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου, με μέλη εγνωσμένου κύρους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

2. Η συγκρότηση της Επιτροπής σε καμία φάση της διαδικασίας δεν ήταν «παράτυπη», όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο Υφυπουργός κ. Φωτήλας. Δεν «αναγκάστηκε» να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής, επειδή ήταν «παράτυπη». Το επιχείρημα αυτό δεν ισχύει και δεν απαντά γιατί κράτησε ίδια δύο μέλη της προτεινόμενης Επιτροπής (το τρίτο μέλος ήταν ex officio και ήταν υποχρεωμένος να το κρατήσει). Ο Υφυπουργός επέλεξε να αλλάξει αιφνιδιαστικά τη σύνθεση της Επιτροπής και με την επιλογή του οδήγησε σε απόσυρση ταινιών από την διαδικασία και σε παραίτηση μελών της Επιτροπής. Η εξέλιξη με την απόσυρση 23 υποψήφιων ταινιών, που ναρκοθετεί κάθε έννοια αξιοκρατίας στην διαδικασία επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ, αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

3. Οι διεργασίες για την επιτροπή από τους αρμόδιους υπαλλήλους είχαν ξεκινήσει εγκαίρως, πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία της 15/8/2024. Πριν συνταχθεί το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που στάλθηκε για υπογραφή, δεν είχε υπάρξει καμία αντίρρηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, που ήταν ενήμερη. Αντί να ψάχνουν να βρουν «εξιλαστήρια θύματα» ανάμεσα στους υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης, καλό είναι ο Υφυπουργός κ. Φωτήλας και η ΓΓ κ. Δουνδουλάκη, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί χωρίς να την μετακυλίουν σε εργαζόμενους, οι οποίοι εκτέλεσαν με υπηρεσιακή επάρκεια τα καθήκοντά τους, με ευσυνειδησία και ευαισθησία για την αξιοκρατία και την διαφάνεια.

Δεν θα ανεχθούμε καμία «προκάτ» πειθαρχική διαδικασία, για να αποσείσει τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους-ισσες της αρμόδιας Διεύθυνσης και την υπάλληλο που στοχοποιείται άδικα, ώστε να μην αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν.

«Ξήλωσαν» τον Βασίλη Κεκάτο

Τη δική του αιχμηρή απάντηση έδωσε ο σκηνοθέτης, Βασίλης Κεκάτος, στο μπάχαλο που έχει δημιουργήσει το Υπ.Πο.για τη σύσταση της γνωμοδοτικής επιτροπής σχετικά με την επιλογή της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ.

Ας σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας του Υπ.Πο.απέστειλε μέηλ  σε μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου -μεταξύ αυτών και ο Βασίλης Κεκάτος, που θα είχε και θέση προέδρου- με σκοπό να επιλέξουν την ταινία που θα στείλει η χώρα μας στα Βραβεία.

Λίγες ημέρες αργότερα  κι ενώ τα μέλη είχαν λάβει ήδη τους συνδέσμους των ταινιών για να τις παρακολουθήσουν και να επιλέξουν, έλαβαν ένα νέο μέηλ από την προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων που τους ενημέρωνε ότι «εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε».

Την ίδια στιγμή στη Διαύγεια είχαν αναρτηθεί τα ονόματα των μελών που αντικατέστησαν την πρώτη επιτροπή.

Αποσύρθηκαν οι Έλληνες σκηνοθέτες

Στο μεταξύ κλιμακώθηκαν οι αντιδράσεις, μετά τους ανεκδιήγητους χειρισμούς του  Υπουργείου Πολιτισμού που αντικατέστησε τα μέλη  της γνωμοδοτικής επιτροπής κρίσης για την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Μετά την επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των Κινηματογραφικών Σωματείων (ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ, ΠΑΚΤ και ΕΤΕΚΤ)  τα σωματεία καταγγέλλουν το Υπ.Πο. πως το όλο περιστατικό θίγει την αξιοπιστία της διαδικασίας και το κύρος των μελών και έπειτα την παραίτηση της σκηνοθέτριας Ασημίνας Προέδρου που είχε οριστεί πρόεδρος της νέας επιτροπής, αλλά και την αιχμηρή απάντηση του  σκηνοθέτη του Milky Way, Βασίλη Κεκάτου που κκαταγγέλλει ως φιάσκο την όλη διοργάνωση, σειρά έχει η απόφαση των Ελλήνων σκηνοθετών που απέσυραν  από τη διαδικασία τις ταινίες τους κάνοντας λόγο για «Παρεμβάσεις που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα της διαδικασίας». 

Προηγήθηκε την Τρίτη 20/8, η απάντηση του υφυπουργού Φωτήλα που έριχνε την ευθύνη του περιστατικού στην υπάλληλο του τμήματος κινηματογραφίας πολιτισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: