ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Πάρος: Σώστε την ταυτότητα του νησιού μας απ' το μπετό

 

 

Η ανεπανόρθωτη υπερδόμηση απειλεί τον ήρεμο χαρακτήρα του.-  Διαδικτυακό ψήφισμα. - Οι Παριανοί στον δρόμο που ανοιξε ο Δήμαρχος Σαντορίνης για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Στο δρόμο που χάραξε η Σαντορίνη, εδώ και λίγα χρόνια, το νησί που αναδείχθηκε σε τόπο τουριστών με τα γλυκά κρασιά της, την λιαστή τομάτα της, την πεντανόστιμη φάβα της, αλλά και από το 60 την αποκάλυψη της προϊστορίας του τόπου, που τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια κρατούσε στη γή του τον πολιτισμό της ιστορικής Θήρας, που σήμερα αναδεικνύεται από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και για την Αρχαία Θήρα που ψηλά στο βουνό ανακαλύφθηκε από γεωργό  το περίφημα άγαλμα της κόρης της Θήρας, χωμένο, λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος. Την κόρη που η κα Μενδώνη την έστειλε δανεική για πενήντα χρόνια σε μουσείο των ΗΠΑ!  

Σήμερα η Θήρα στενάζει από το μπετόν που αντικατέστησε τους αμπελώνες της και τα νυκτερινά καταστήματα  που ταράσσουν το άλλοτε ήρεμο τοπίο. Αυτά έχοντας υπόψη οι Σαντορινοί προτρέπουν και συμπαρίστανται  στον δήμαρχό τους Νίκο Ζώρζο, που υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, για φρένο στον υπερτουρισμό και στην αλόγιστη δόμηση.

Παρόμοια φαινόμενα  παρουσιάζονται σε όλα τα γνωστά νησιά του ανατολικού αρχιπελάγους, με τις ξαπλώστρες ξενοδοχείων και παραλιακών καταστημάτων που καταλαμβάνουν τις παραλίες διώχνοντας τους λουόμενους!

Ένα κίνημα αντιστάσεως των πολιτών ξεπήδησε αυθόρμητα σε κάποια νησιά κια το υπουργείο υποτίθεται νομοθέτησε, αλλά τα σάϋλωκ του αλόγιστου κέρδους ποιος τα πιάνει; Μόνον το κίνημα των πολιτών μπορεί!    

Η περίφημη Νάουσα της Πάρου, πριν την επέλαση των... βαρβάρων του δήθεν τουριστικού εκσυγχρονισμού!

Παράδειγμα η Πάρος, που αλλοιώνεται από την υπερδόμηση και οι κάτοικοί της ζητούν άμεσα να παρθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που το νησί θα πάψει πάψει να κτίζεται με τους σημερινούς ρυθμούς καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον.

Εδώ και περίπου ένα μήνα η πρωτοβουλία Save Paros συγκεντρώνει υπογραφές επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να σώσει την ταυτότητά του νησιού «πριν αυτή αλωθεί και χαθεί πλήρως από την υπερδόμηση, την εξάντληση των φυσικών πόρων και του κυκλαδίτικου τοπίου, του πολιτισμού και της μοναδικότητας των Κυκλάδων».

Στο ψήφισμά της η πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «προτείνει την ηπιότερη δυνατή φόρμουλα ώστε η Πάρος να έχει προοπτική να υπάρχει ως τόπος και αύριο. Ζητούμε την προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών μέσω της εφαρμογής της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Παράλληλα, ζητούμε την εξαίρεση οικοδομικών αδειών για πρώτη κατοικία».

«Είναι κατεπείγον και κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι η παράταση του “business as usual” δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Εφόσον διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός δόμησης, σε ελάχιστα χρόνια, η κατάσταση θα είναι τόσο ανεπανόρθωτα δυσχερής που η εφαρμογή του νέου Τοπικού Σχεδίου δεν θα έχει πλέον καμιά αξία: δεν θα έχει απομείνει τίποτα για να σωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: