Πυρετός διαβουλεύσεων και ζυμώσεων επικρατεί στα γραφεία της Ν.Δ. στο Μοσχάτο για τη στελέχωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου. Η διακηρυγμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβεβαιώσει τη στρατηγική της διεύρυνσης προς τον «σημιτικό» χώρο έχει προκαλέσει τη δυσφορία των στελεχών νεοδημοκρατικής προέλευσης που επιθυμούν να διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Στρασβούργο. Τις… μουρμούρες στο εσωτερικό της παράταξης εντείνει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός σταθμίζει το ενδεχόμενο να περάσει από το επικείμενο συνέδριο του κόμματος (στις αρχές του χρόνου) τη θέσπιση δύο θητειών για τους ευρωβουλευτές. Αν αποκτήσει αναδρομική ισχύ αυτή η απόφαση, τότε μόνο οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιος Κυμπουρόπουλος θα έχουν τη δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιοι. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι νυν ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Θεόδωρος Ζαγοράκης.
Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, στελέχη με εκσυγχρονιστικά γαλόνια. Ο Κ. Μητσοτάκης, στις ιδιωτικές του συνομιλίες, δεν κρύβει την εκτίμησή του για την Εύη Χριστοφιλοπούλου από την εποχή που συμπορεύτηκαν, επί κυβέρνησης Σαμαρά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, τα εδώ και αρκετά χρόνια σταθερά και εμφατικά ανοίγματα του Ανδρέα Λοβέρδου προς τη Ν.Δ. έχουν εκτιμηθεί δεόντως από το επιτελικό σύστημα εξουσίας. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πρώην υπουργοί «παίζουν» δυνατά για την ένταξή τους στο ευρωψηφοδέλτιο. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει εντούτοις η πρώην κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Θετικός να εισέλθει στη μάχη του σταυρού εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας. Ο χρυσός ολυμπιονίκης είχε συνοδεύσει τον Κ. Μητσοτάκη στη Χειμάρρα τον Δεκέμβριο του 202Το ρεύμα του «εκσυγχρονισμού» που κυλάει στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα από το 2019 πάντα ερέθιζε τα στελέχη του βαθέος κόμματος.
Η εικόνα του καταχειροκροτούμενου πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (11 Νοεμβρίου), που συγκέντρωσε τη σημιτική αφρόκρεμα, είχε αναζωπυρώσει την εσωκομματική γκρίνια. Οι αριθμοί στο κυβερνητικό σχήμα δικαιώνουν όλους όσοι δυσφορούν με την αξιοποίηση στελεχών με πασοκικές καταβολές. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών Πάνος Τσακλόγλου και Θεόδωρος Λιβάνιος αντίστοιχα ποτέ δεν έγιναν αποδεκτοί στο γαλάζιο στερέωμα.
Υπόγειες γκρίνιες για τον Αυτιά
Γκρίνια από τα… βάθη της Ν.Δ. ακούγεται και για τη σχεδόν «κλειδωμένη» υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά. Ο δημοσιογράφος θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη μετάβασή του από το τηλεοπτικό στούντιο στην Ευρωβουλή, με αποτέλεσμα η παλιά φρουρά (Β. Μεϊμαράκης, Α.-Μ. Ασημακοπούλου) να παρακολουθεί τις σχετικές διεργασίες με καχυποψία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι τα ίδια πρόσωπα, μαζί με τη Μαρία Σπυράκη, έβαλαν μπλόκο στην υποψηφιότητα του Γ. Αυτιά στις ευρωεκλογές του 2019, με αποτέλεσμα ο τελευταίος λίγες εβδομάδες αργότερα να αφήνει αιχμές στον τηλεοπτικό αέρα.
Σίγουρος για μια θέση στη λίστα θεωρείται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Παράλληλα, σχετική κρούση φέρεται να έχει δεχτεί ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, που ήταν στην ένατη, μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Ψηλά στην εκτίμηση του πρωθυπουργού βρίσκεται και ο Ναπολέων Μαραβέγιας (υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στη μονοεδρική της Κεφαλονιάς), που αναμένεται να ενταχθεί επίσης στο ψηφοδέλτιο.
Ενδιαφέρον βουλευτών υπό τον πέλεκυ της παραίτησης
Στα γαλάζια πηγαδάκια αλλά και σε κάποια δημοσιογραφικά γραφεία συζητείται ότι και οι νυν βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐα), Θόδωρος Ρουσόπουλος (Βόρειος Τομέας, Αθήνα) και Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ηλεία) θα επιθυμούσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη μάχη του σταυρού. Μια επιλογή για το ευρωψηφοδέλτιο είναι και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, o οποίος έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πρωθυπουργό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το «αγκάθι» για τους εν ενεργεία βουλευτές είναι ότι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα υπάρξει πρόβλεψη παραίτησης από το αξίωμα του βουλευτή για να διεκδικήσουν το αξίωμα του ευρωβουλευτή. Αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, τότε θεωρείται δύσκολο να προκύψουν βουλευτές που θα ρισκάρουν το έδρανό τους για μια αβέβαιη αναμέτρηση στο πλαίσιο του ευρωψηφοδελτίου. Στο κάδρο των συζητήσεων έχει εισέλθει και η τέως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που φέρεται να καλοβλέπει την υποψηφιότητά της εφόσον της γίνει πρόταση. Επίσης, από τον χώρο του αθλητισμού κυκλοφορεί το σενάριο της ένταξης και της ολυμπιονίκη και νυν αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλας Πατουλίδου. Το ραντάρ του Μαξίμου έχει ανιχνεύσει και κάποιες «ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εκτός συνόρων, που ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Μία από αυτές είναι ο Αθανάσιος Τσουχαντάρης, επιχειρηματίας real estate στην Αυστραλία.
Τέλος, κάποιοι από τους συμβούλους του Κ. Μητσοτάκη φέρεται να έχουν εισηγηθεί την είσοδο στα ψηφοδέλτια υποψηφίων με «σκληρό δεξιό προφίλ». Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η Ν.Δ. θα πρέπει να υψώσει φραγμούς προς την ψήφο χαλαρότητας ή διαμαρτυρίας έναντι της κυβερνητικής ατζέντας προς ακροδεξιούς σχηματισμούς. Σ’ αυτό το φόντο έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων και το όνομα του Θάνου Πλεύρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου