ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υποβάθμιση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

 




Απαξίωση του Ν.4430/2016 που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσής της, καταγγέλλουν βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας Γ. Ψυχογιού και τις υπογραφές 19 συνολικά βουλευτών κατατέθηκε Ερώτηση προς του αρμόδιους Υπουργούς για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και για τον ορατό κίνδυνο ολικής κατάρρευσής της.


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

• Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

• Ανάπτυξης

• Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

• Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας


ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, απαξίωση του Ν.4430/2016 που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσής της»

Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας, αναπτύσσοντας νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας που δεν αποσκοπούν αποκλειστικά στο κέρδος, αλλά μέσω δίκαιων και ισότιμων σχέσεων εργασίας προωθεί το κοινωνικό όφελος και την αειφορία.
Οι βασικοί πυλώνες της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας περιλαμβάνουν τις Συνεργατικές Επιχειρήσεις, τα Κοινοτικά Συστήματα, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Δίκαιη Κατανομή και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας μπορεί να εκδηλώνονται μέσω διαφόρων τύπων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιρισμών εργαζομένων και των κοινωνικών επιχειρήσεων προς μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη κοινωνία, προάγοντας τη συνεργασία και την αμοιβαιότητα.
Το μοντέλο αυτό εισήχθη με μεγάλη καθυστέρηση στην ελληνική πραγματικότητα(Ν.4019/11 Κοινωνική Οικονομία) και παρά την πρώτη ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ν.4430/2016 (Α’ 205) Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν συνεχίστηκε η προσπάθεια να προχωρήσει το εγχείρημα μετά τις εκλογές του 2019.
Η σημερινή κατάσταση όμως είναι όχι απλώς δυσανάλογη προς αυτή των άλλων χωρών τις νότιας Ευρώπης, αλλά οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο παραμένουν περιορισμένοι με αδυναμία ένταξης στις χρηματοδοτήσεις είτε λόγω ανεπάρκειας ίδιων πόρων, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρές, που συχνά είναι απαιτούμενο της προκήρυξης, είτε λόγω αδυναμίας να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, ιδίως μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.
Με τον τρόπο αυτό, η Κ.ΑΛ.Ο αντί να προωθείται ως πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας και μείωσης των ανισοτήτων, απαξιώνεται, αλλοιώνεται και σταδιακά οδηγείται σε μαρασμό.
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή ο θεσμός της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας απευθύνεται και στους οικονομικά αδύναμους πολίτες και στους ανέργους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να συμμετέχουν στην κατάθεση αίτησης για χρηματοδότηση και να διευκολύνονται σε σχέση με την ασφαλιστική τους ενημερότητα από τη στιγμή που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή με αφαίρεση αυτών από το ποσό χρηματοδότησης, εφόσον αυτή εγκριθεί;
2. Θα υπάρξει ενεργοποίηση Δημοσίων Συμβάσεων Κοινωνικής Αναφοράς (Ν.4412/2016);
3. Πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση την ίδρυση φορέα διαχείρισης Μικρο-χρηματοδοτήσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας;
4. Πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μηχανισμό εγγυοδοσίας από κρατικό χρηματοδοτικό φορέα για προγράμματα που αφορούν την Κ.ΑΛ.Ο, ώστε να μπορούν οι φορείς να λαμβάνουν προκαταβολές;
5. Καθώς τα δύο τελευταία χρόνια είναι φανερή η έλλειψη των Κέντρων Στήριξης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο πότε θα υλοποιήσει η κυβέρνηση τη λειτουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης του πεδίου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ψυχογιός Γεώργιος
Γαβρήλος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Γιάννης
Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: