ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Επιστολή περίπου πριν 14 χρόνια ξυπνά εφιαλτικές μνήμες

 

 

Σαράντα πέντε Πατρινοί ζητούν από τον Γερμανό υπουργό θιασώτη του δόγματος «Ντόιτσλαντ ιμπεράλες» να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της χώρας του έναντι της Ελλάδας

Μία επιστολή, περίπου πριν 14 χρόνια, ξυπνά εφιαλτικές μνήμες για την ανθελληνική στάση του αποθανόντος  υπουργού Οικονομικών  της Γερμανίας, που είχε κάνει σημαία της χώρας του το δόγμα «Ντόιτσλαντ ιμπεράλες». Η Γερμανία υπεράνω όλων!

Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 σαράντα πέντε Πατρινοί πολίτες στέλνουν την παρακάτω  επιστολή στην γερμανική πρεσβεία της Αθήνας με την  εντολή να την διαβιβάσει στον υπουργό Οικονομικών της χώρας του Βόλφγκαν Σόιμπλε, απ' αφορμή τις ανθελληνικές δηλώσεις του, με την αιτιολογία ότι η χώρα μας έπρεπε να μπει στο δρόμο της απέραντης λιτότητας για το καλό της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτή η επιστολή, που εδόθη στη δημοσιότητα από την Εταιρεία Συλλογής Διάθεσης Ιστορικών Αρχείων Αχαΐας, εστάλη στο Istologio G. Mosxou  και δημοσιεύθηκε τότε στον Τύπο αναφερόμενη στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γερμανίας, που απορρέουν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που απέσπασε από το ελληνικό δημόσιο, από την αρπαγή πολιτιστικών θησαυρών εκ μέρους ναζιστών αξιωματούχων κ.α.π.

Σε αυτήν την επιστολή αναφέρονταν τα παρακάτω

«Εκ μέρους ευαισθητοποιημένων Πατρινών δημοκρατικών συμπολιτών μας, ελάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας για την στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, έναντι της χώρας μας, την οποία και δημοσιοποιούμε. Παράλληλα το κείμενό της αποστείλαμε στην πρεσβεία της Αθήνας στην οδό Καραολή και Δημητρίου αρ. 33, στην συνοικία Κολωνάκι, (τηλ. 210.72.85.111, Τκ. 10675 - e mail: info@athen.diplo.de), ώστε να διαβιβαστεί προς τον κ. Σόϊμπλε, εκ μέρους του πρεσβευτή κ.  Wolfgang Schultheiss.

Το κείμενο των συμπολιτών μας, το οποίο συνυπογράφουμε και εμείς εκ μέρους της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας 1940-1974, σας το επισυνάπτουμε παρακάτω.

 Μετά τιμής

               Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

 

Προς

Την Πρεσβεία

της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας

οδός Καραολή και Δημητρίου αρ. 33

ΑΘΗΝΑ, Κολωνάκι – τηλ. 210.72.85.111

Τκ. 10675

e mail: info@athen.diplo.de

 

 Υπ’ όψιν

Πρεσβευτή

κ. Wolfgang Schultheiss

 

Για τον

 Υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε

 Εξοχώτατε κύριε Σόϊμπλε,

Με την ευκαιρία των αρχικών δηλώσεών σας, ότι η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει άλλη βοήθεια «εκτός από συμβουλές», των επομένων ότι η Ελλάδα έχει κάνει «ασυγχώρητα λάθη», αλλά και της πρόσφατης συνέντευξή σας, ότι «οι εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων», εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και υποχρεωνόμαστε να σας θυμίσουμε και υποθέτουμε πως δεν θα διαφωνήσετε, τα παρακάτω:

Εάν η χώρα σας θέλει να είναι στοιχειωδώς πολιτικά και ηθικά συνεπής θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι ούτε και η Ελλάδα αντέχει την ασυνέπεια που δείχνει η ενωμένη σήμερα Γερμανία, εδώ και εξήμισι δεκαετίες αρνούμενη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Υποχρεώσεις που προκύπτουν από την τετράχρονη κατοχή της χώρας μας από τα στρατεύματα των ναζί και των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν στις υποδομές και στον πληθυσμό.

α) Θα πρέπει να καταβάλλει στην Ελλάδα τις επανορθώσεις, τις οποίες επιδίκασε  για την χώρα σας η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων και οι οποίες ανέρχονται στο ύψος των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938.

β) Θα πρέπει να εξοφλήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, στο οποίο εξανάγκασε την Ελλάδα να καταβάλλει και είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938.

γ) Επίσης δεν θα πρέπει να αμελήσει την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, των οποίων το μένος εδέχθησαν πλείστα χωριά στην περιοχή της Αχαΐας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με τα ολοκαυτώματα που υπέστησαν.

δ) Υποθέτουμε ότι στην εκπλήρωση των παραπάνω που υποχρεώνεται η χώρα σας, δεν θα ξεχάσει ως πολιτισμένη, να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που άρπαξαν οι αξιωματούχοι του ναζιστικού καθεστώτος και ελπίζουμε να κατανοείτε ότι για εμάς τους Έλληνες αυτοί οι θησαυροί αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά μας!

ε) Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι εκτός από την αρπαγή των πολιτιστικών θησαυρών του καθημαγμένου λαού μας, από την τετράχρονη κατοχή των ναζί, μας αφήσατε οδυνηρή κληρονομιά τις άθλιες κοινωνικές συνθήκες του διχασμού και των επιπτώσεών του, με την πολιτική που τότε και η ναζιστική χώρα σας επέβαλε στους Έλληνες πολίτες, της οποίας τις προεκτάσεις βιώσαμε μεταπολεμικώς για αρκετά έτη.

 

Εξοχότατε κύριε Σόϊμπλε,

Όταν, μετά την απελευθέρωση, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανοικοδομούνται εκ του μηδενός, εμείς μετρούσαμε τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές, που μας κληροδότησε το ναζιστικό καθεστώς. Καθεστώς για την ανατροπή του οποίου αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός, ώστε να επωφεληθεί στην συνέχεια και ο γερμανικός. Επίσης  δεν πρέπει να ξεχάσετε ότι, φορτωμένος ο ελληνικός λαός με πληγές πολέμου εν καιρώ ειρήνης, έστελνε τα νιάτα της πιο παραγωγικής γενιάς του «…στις φάμπρικες της Γερμανίας» για να συμβάλλουν στο γνωστό γερμανικό θαύμα.

  Το 1955 έληξαν οι αναβολές που εξασφάλισε η χώρα σας, για την καταβολή των υποχρεώσεών της. Η Ιταλία και η Βουλγαρία έχουν προ πολλού εξοφλήσει τα χρεωστούμενα  στην Ελλάδα.

Μην ακολουθήσετε κι εσείς τον δρόμο της υπεκφυγής, όπως ακολουθούν  οι πολιτικοί των κυβερνήσεών σας, σήμερα και στο παρελθόν και που συνεχίζεται επί 55 χρόνια, όταν τους υπενθυμίζουμε την υποχρέωσή τους. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, επανορθώνονται. Και εν προκειμένω, η χώρα σας είναι υπόχρεη γι αυτά, απέναντί μας! 

Σας το υπενθυμίζουμε και εμείς, από την Πάτρα, όπως οι χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές του αντιφασιστικού αγώνα, με κορυφαίο τον Μανώλη Γλέζο, όπως το Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, με διακριτή την εισφορά αίματος των επαρχιών Καλαβρύτων, Πατρών, αλλά και όπως τόσοι δημοκρατικοί Γερμανοί πολίτες που συμπαραστέκονται στην ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας.

 Μετά τιμής

ευαισθητοποιημένοι πολίτες της δημοκρατικής Πάτρας

 1) Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαΐας

 2) Βασίλης Χατζηλάμπρου, νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης «Αριστερά»

 3) Γιάννης Κριμπάς, νομαρχιακός σύμβουλος της παράταξης «Αχαϊκή Συμπολιτεία»

 4) Γιάννης Δημαράς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

 5) Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

 6) Ηλίας Γρηγόρης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

 7) Νίκος Μακρής, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

 8) Θανάσης Κολλιτσίδας, δήμαρχος Μεσσάτιδας, αντιστασιακός

 9) Ειρήνη Τζούτη, μέλος του Δ.Σ. της  ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας 1940-1974, πρώτη ΕΛΑΣίτισσα αντάρτισσα της Εθνικής Αντίστασης στον Μωρηά

10) Χρίστος Ανδρικόπουλος, γιος του Διοικητή 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ γεροΒλάσση

11) Δημ. Κώης, πρώην ΕΠΟΝίτης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και του αντιδικτατορικού αγώνα

12) Παρασκευή Βλαχοπούλου, κόρη εκτελεσμένου στην κατοχή

13) Πέτρος Κομματάς, ανάπηρος πολέμου αμάχου πληθυσμού, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα

14) Γιάννης Κούκος, αντιστασιακός

15) Βλάσσης Ανδρικόπουλος, γιατρός, εγγονός του γεροΒλάσση, διοικητή του 12ου Συντάγματος ΕΛΑΣ

16) Γιώργος Βουρλιόγκας, πολεμιστής ΕΛΔΥΚ 1974

17) Φωφώ Μόσχου-Βαρδάκη, κόρη αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης 1941-44

18) Ηλίας Αντωνόπουλος, αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης 1941-44

19) Κατίνα Αντωνοπούλου-Κομματά, κόρη θύματος της γερμανικής κατοχής

20) Χριστίνα Παλαιολογοπούλου, κόρη αντιστασιακού 1967-74

21) Βασίλης Παστρωμάς, γιατρός, δ/ντής ΕΣΥ – Πάτρα

22) Αλέξανδρος Σινιγάλιας, βιοτέχνης, τορναδόρος

23) Γιώργος Ρώρος, τ. πρόεδρος ΕΕΣ Πάτρας, μέλος Δ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

24) Δημήτρης Σπαρτινός, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πάτρας

25) Κώστας Σπαρτινός, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος

26) Σταύρος Γούτσος, λέκτορας Πανεπιστημίου Πάτρας

27) Σοφία Φάκου, υπάλληλος Πανεπιστημίου Πάτρας

28) Φωτεινή Σταυροπούλου, γιατρός, δ/ντρια ΕΣΥ – Πάτρα

29) Πέτρος Χάλκος, καθηγητής

30) Κατερίνα Μόσχου, σπουδάστρια ΑΤΕΙ, εγγονή αντιστασιακού της Εθνικής    Αντίστασης 1941-44

31) Κουβεριανός Γιώργος, τέως Γ. Γ. Επιμελητηρίου Αχαΐας

32) Θόδωρος Παλουμπιώτης, νοσοκομειακός υπάλληλος

33) Σπύρος Κρίβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας

34) Γιώργος Πέρρας, δικηγόρος

35) Περικλής Μητρόπουλος, επιμελητής εκδόσεων

36) Γιώτα Κωνσταντοπούλου, τ. πρόεδρος  Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας

37) Μαρία Αποστολοπούλου, συμβολαιογράφος

38) Γιάννης Βλάχος, εκπαιδευτικός

39) Γιώτα Παντελάτου, δικαστική υπάλληλος

40) Ρεγγίνα Αλεξοπούλου, συνταξιούχος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

41) Ανδρέας Γαλάζιος, εκπαιδευτικός

42) Ανδρέας Βγενόπουλος, εκπαιδευτικός

43) Γιάννης Λύχρος, πνευμονολόγος, δ/ντής ΕΣΥ – Πάτρα

44) Παναγιώτης Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων ν. Αχαΐας 1940-1974, γιος εκτελεσμένου της Κατοχής

45) Γιώργος Μόσχος, γραμματέας της Εταιρείας Συλλογής Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων   ν. Αχαΐας 1940-1974, γιος αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944»

Δεν υπάρχουν σχόλια: