ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

«ΣΣΑΜΠΑΤ», μια κοινωνική αναδίφηση στο χθες και το σήμερα


 Του ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑ

 Το ατού της Γιώτας είναι αναμφίβολα το καλό γράψιμο. Έχει τον τρόπο να σε παρασύρει σε μονοπάτια αλλά και μεγάλες λεωφόρους αυξομειώνοντας ταχύτητες, κεντρίζοντάς σου το ενδιαφέρον. Έχει τη δυνατότητα να σου αφηγείται πράγματα από αλλοτινές εποχές που αποπνέουν όλη την αχλύ από τον καμβά της ιστορίας που  μεθοδικά μετατρέπει σ’ ένα ταξίδι διαχρονικό στο χθες και το σήμερα.

  Το νέο της αστυνομικό και όχι μόνο μυθιστόρημα, «ΣΣΑΜΠΑΤ» όπως το τιτλοφορεί, παράγει εικόνες και συναισθήματα ικανά να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος.

  Παράλληλα εμβαθύνει σε ανθρώπινες συμπεριφορές αναλύει χαρακτήρες που έχουν σμιλευτεί από ένα αρνητικό οικογενειακό περίγυρο και έχουν περιβληθεί με το μανδύα του δήθεν ισχυρού που μπορεί να διαφεντεύει, να λοιδορεί και να περιθωριοποιεί άτομα με ευγένεια, καλοσύνη, δημιουργικότητα και αξιοπρέπεια. Το παράδειγμα του Σωτήρη, ενός εκ των ηρώων δίνει το στίγμα του κοινωνικού ρατσισμού που δυστυχώς στις μέρες μας έχει γίνει μάστιγα.

  Το  «ΣΣΑΜΠΑΤ» είναι δομημένο σε μια πόλη που η συγγραφέας γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι, καθώς εκεί σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία. Γι’ αυτό και τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι στέρεα και έχουν μια μοναδική αυθεντική διεισδυτική ματιά.

  Το υπόγειο βιβλιοπωλείο, οι εβραίοι που χάραξαν την εξελιγκτική κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων διαμορφώνουν μαζί με τη λίμνη, ένα σκηνικό που αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας, μακρυά  από την ατμόσφαιρα ζόφου από τους ναζί κατακτητές, που δυστυχώς αρκετοί βίωσαν τα παλαιότερα χρόνια και πλήρωσαν με το αίμα τους.

  Καλοτάξιδο λοιπόν το νέο βιβλίο της αγαπημένης συναδέλφου Γιώτας Κοντογεωργοπούλου διευθύντριας της ιστοσελίδας «The Best.gr»  και συγχαρητήρια σε εκείνους που πλαισίωσαν και επένδυσαν μουσικά την εξαιρετική παρουσίαση στην κατάμεστη καλαίσθητη αίθουσα της Φιλαρμονικής που αποτελεί κόσμημα για την Πάτρα.

  Ν’ αρχίσουμε από τον ταλαντούχο πιανίστα συνθέτη Γιώργο Δίπλα, την κόρη της τη θαυμάσια Εβίτα Μίντζα και την εκπαιδευτικό κ. Μίνα Παπούλια.

                 


Δεν υπάρχουν σχόλια: