ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ό. Γεροβασίλη: Κοινωνία και αστυνομικοί θύματα του δόγματος «ασφάλειας» της ΝΔ

 Ό. Γεροβασίλη: Κοινωνία και αστυνομικοί θύματα του δόγματος «ασφάλειας» της ΝΔ



Σημεία συνέντευξης της Δ' Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Π. Τσίμα

Κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ για τη βία στα γήπεδα, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να ξεκινήσει την συζήτηση κατ΄ αρχάς με αναφορά στη συνολική εικόνα της έξαρσης μίας πολυεπίπεδης βίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σε αντιδιαστολή βεβαίως με το περιβόητο προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας το 2019 περί ασφάλειας των πολιτών. «Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» θύμισε η κ. Γεροβασίλη «μας έλεγαν ότι κρατάμε δεμένα τα χέρια της αστυνομίας και επί κυβέρνησης ΝΔ βλέπουμε τους αστυνομικούς να κινδυνεύουν οι ίδιοι και να ζητούν μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το ρόλο τους».

«Είδαμε χτες την κυβέρνηση πιεζόμενη από τα γεγονότα να προχωρά στο κλείσιμο των γηπέδων μέχρι να επαναξιολογηθεί η κατάσταση κ.ό.κ. Προχώρησε δηλαδή σε μία συλλογική τιμωρία ομάδων και φιλάθλων. Όμως, νόμοι υπάρχουν. Αυτό το οποίο δεν έδειξε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα είναι τη βούληση και την ικανότητα εφαρμογής τους. Η βία –αυτή που είθισται να λέγεται οπαδική αλλά κατά τη γνώμη μου πρόκειται για τυφλή βία -κυρίως ασκείται εκτός των γηπέδων όπως δείχνουν τα γεγονότα. Θυμίζω τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού το ‘22 και του Μιχάλη Κατσουρή το ‘23 όταν διέσχισαν τη μισή χώρα δυνάμεις από την Κροατία για να φτάσουν να σκοτώσουν το νέο άνθρωπο και πάλι εκτός γηπέδου. Τα γεγονότα δείχνουν έλλειμμα σχεδιασμού από κάθε αρμόδια πλευρά».

«Χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο. Όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Πρέπει να σκύψουμε με πραγματική σοβαρότητα πάνω σε ένα μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα που υπάρχει πίσω από την συνολική έξαρση της βίας. Διανύουμε μία εποχή έκφρασης πολλών μορφών βίας, οπαδικής, βίας ανηλίκων, ενδοοικογενειακής, γυναικοκτονιών , βία κατά των ζώων. Δεν αποτελεί λοιπόν λύση η κυβερνητική καταφυγή στην αυστηροποίηση των ποινών και σε οριζόντιες συλλογικές τιμωρίες. Αυτό δεν αποτελεί αντιμετώπιση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και σωστή ανάγνωση της συγκυρίας, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

«Υπάρχουν προφανώς μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα», σημείωσε η Ό. Γεροβασίλη υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα λειτουργούν «κάναμε κι εμείς προτάσεις και για τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας –που πρέπει να λειτουργούν- και για την είσοδο στα γήπεδα με ταυτοποίηση -που όμως πρέπει να λειτουργεί- και για την υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασης θέσης που επίσης πρέπει να διασφαλιστεί! Τα έχουμε ξαναπεί αυτά όλα!».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε η πρώην υπουργός Προ.Πο κατά πόσον έχουν σταθμιστεί από την κυβέρνηση με σοβαρότητα οι εξαγγελίες περί ασφάλειας των γηπέδων «Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχουμε την ελληνική αστυνομία να απειλείται, να βρίσκεται δικαίως σε κινητοποιήσεις και ένας νέος άνθρωπος παλεύει για τη ζωή του. Τι πρέπει να συμβεί περαιτέρω; Ποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με τη βία εντός των γηπέδων; Ποιος εκτός; Γι αυτό το θέμα, δεν έχει ανοίξει η συζήτηση. Η ΕΛΑΣ ζητά βεβαίως η αρμοδιότητά της να ορίζεται εκτός των γηπέδων. Θυμίζω εδώ ότι την ευθύνη για την τήρηση και διασφάλιση της τάξης στη χώρα την έχει η αστυνομία. Εάν μεταβιβαστεί η ευθύνη στις ομάδες για την ασφάλεια εντός των γηπέδων, κινδυνεύουμε μήπως να βαπτιστούν οι ίδιοι οι οπαδοί σεκιούριτι; Από ποιον και πώς θα πιστοποιείται αυτή η ιδιωτική ασφάλεια των γηπέδων; Ποιός θα οργανώνει τα σχέδια σε κάθε αγώνα και ποιος θα το εγκρίνει; Κατά την άποψή μου η Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα τα οποία οφείλουν να συζητηθούν με σοβαρότητα όχι με πυροτεχνήματα».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ επισήμανε εκ νέου ότι την τρέχουσα περίοδο δεν αποτελούν έκπληξη για την ίδια οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος και οι αιτίες είναι γνωστές και αφορούν μία πολύμηνη περίοδο εσωστρέφειας και εσωκομματικών κλυδωνισμών, όμως «το σημαντικό είναι ότι στο εξής, έχουμε μπροστά μας και το χρόνο και τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και να αισθανθεί η ελληνική κοινωνία ότι όντως υπάρχει πολιτική δύναμη η οποία μπορεί να την εκφράσει περαιτέρω. Χρειάζεται λοιπόν λίγος ακόμη χρόνος ώστε αυτό να αποτυπωθεί και δημοσκοπικά με περισσότερη ακρίβεια».

Αναφορικά τέλος με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους πρώην συντρόφους και συνοδοιπόρους η Ό. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι « απόφασή μας είναι ότι δεν κάνουμε πόλεμο με τους πρώην συντρόφους μας. Αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας και στόχος μας η στήριξη του κόσμου στα πραγματικά του προβλήματα. Η οποιαδήποτε τοξικότητα που ακόμη βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε υποχώρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: