ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Χιλιάδες καρναβαλιστές σε δρόμους της Πάτρας σήμερα

Η κεφαλή της παρέλασης που ξεκίνησε από την οδό Γούναρη. Όπως πριν λίγα χρόνια που λόγω σκοπιμότητας την μετέφεραν στην κάτω πόλη, νεκρώνοντας τα καταστήματα την Άνω Πόλης Πάτρας.



Διέσωσαν την τιμή του, που απεμπόλησε ο Δήμος Πατρέων, ενώ η αυτοκαταργηθείσα Δημοτική Επιτροπή Πατρινού Καρναβαλιού, τυλιγμένη στην αφωνία της, «έβλεπε τα τρένα να περνούν»!


Χιλιάδες καρναβαλιστές της Πάτρας, συνειδητά, και με το γνωστό πάθος τους, αλλά με σχέδιο, έκαναν συντρίμμια  την δημοτική εικόνα περί προστασίας της δημόσιας υγείας, που εκπορεύτηκε από το μαγειρείο του Μαξίμου και έγινε αποδεκτή από ευθυνόφοβους δημοτικούς και δημόσιους άνδρες!

Κατέβηκαν μαζικά στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας για να διασώσουν την τιμή του Πατρινού Καρναβαλιού, που απεμπόλησε ο Δήμος Πατρέων, ενώ η αυτοκαταργηθείσα Δημοτική Επιτροπή Πατρινού Καρναβαλιού, από μία γωνία στην επάνω μεριά της πλατείας Γεωργίου, τυλιγμένη στην αφωνία της, «έβλεπε τα τρένα να περνούν» από μπροστά της ως λαοθάλασσα, με τον γνωστό εκκωφαντικό θόρυβο των καραμούζων, των ροκανών, των ηχείων από ιδιωτικούς κινητούς ηλεκτρικούς ενισχυτές και άλλα... καρναβαλικά σύνεργα, που επιστράτευσαν οι... θορυβοποιοί.  

«Δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό, τα βάλαμε με τον κορονοϊό» ήταν το συμβολικό σύνθημα που ακούγονταν καθ' όλη την ακούραστη διαδρομή από την πλατεία Ομονοίας έως την κατάληξη στην πλατεία Γεωργίου, μέσω των οδών Γούναρη, Κορίνθου, άνω μέρος πλ. Γεωργίου, πάλι Κορίνθου, Ερμού, Ρ. Φεραίου και Γεροκωστοπούλου μέχρι την κεντρική πλατεία της Πάτρας, όπου μαζεμένοι ξεφάντωσαν έως αργά. 

Και πιο πάνω οι οδοί Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου είχαν ήδη γεμίσει από καρναβαλιστές που έδωσαν παρών μέχρι αργά τη νύχτα.

Χαρακτηριστικό της συμμετοχής καρναβαλιστών στην παρέλαση, που θύμιζε νυχτερινή ποδαράτη μέρα μεσημέρι, αλλά και συμμετοχή από μπούλες άγνωστες για τις νεότερες ηλικίες, ήταν το μήκος της πυκνής ατόμων, διαδρομής, που όταν έμπαινε η κεφαλή στην πλ. Γεωργίου, η ουρά της ήταν πιο πίσω ακόμη και από την διασταύρωση των οδών Γούναρη με Κορίνθου.

Ξεκίνησαν με σκόπιμη καθυστέρηση μιάμισης ώρας, αφού στις 2 μμ ήσαν μερικές εκατοντάδες στην πλ. Ομονοίας και με την συμβολή των SMS  σε λίγο έγιναν χιλιάδες, αφού ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες αναστολές όσων ήσαν ημιπληροφορημένοι για το εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση.

Πορεύτηκαν με τα άρματα μπροστά και πίσω ακολουθούσαν τα πληρώματα, που αρκετά από αυτά φορούσαν στολές από το περυσινό Καρναβάλι, μα που όμως έδιναν την αίσθηση του όμορφου πολύχρωμου καρναβαλικού πλήθους, που είχε πολλά να υποδηλώσει με αυτήν, την εκτός νόρμας παρουσία του.

Με δύο λόγια και με δεδομένη την παντελή απουσία της δημοτικής Αρχής Πατρέων, το νόημα που σηματοδοτούνταν φανερότατα ήταν πως από τούδε, όταν μιλούμε για Πατρινό Καρναβάλι  ο νους μας πρέπει να πηγαίνει στους απλούς καρναβαλιστές, στα πληρώματα που είναι η ζωή και η παρουσία του καρναβαλιού. 

Αυτοί που ξέρουν πολλά χρόνια τώρα να συντηρούν τη φλόγα που παρέλαβαν ως άσβηστο καντήλι, από τους παλαιότερους, οι οποίοι θήτευσαν στις μπούλες και μεταλαμπάδευσαν την καρναβαλική ιδέα από τον παππού στον εγγονό!

Σε αυτούς τους νέους, που ξέρουν μέσα από τα σύγχρονα μέσα του διαδικτύου να συνεννοούνται, να δίνουν χρώμα και φωνή στη βούλησή τους, όταν τα παραδοσιακά ΜΜΕ υφίστανται την βάσανο του μουγκαφόν, στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Και το σπουδαιότερο, που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι:

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν υπήρξε ούτε ένας μα ούτε ένας κυριολεκτώντας,  πάγκος πώλησης οινοπνεύματος!  Ήταν μία καρναβαλική παρέλαση πεντακάθαρη από τοξικές ή χημικές ουσίες, που επεβλήθη στους δρόμους της Πάτρας, χωρίς την συμμετοχή επικουρικών δυνάμεων καταστολής! 

Ένα καρναβάλι που διαφύλαξαν με πλήρη συνείδηση, οι ίδιοι οι καρναβαλιστές!

Το Πατρινό Καρναβάλι 2020 τελείωσε χωρίς κάψιμο Καρναβάλου και βεγγαλικών, με την φλόγα του όμως στις καρδιές των Καρναβαλιστών, που από την ερχόμενη Τρίτη κιόλας, ξεκινούν τις εργασίες για την παρουσίαση του επομένου Καρναβαλιού του 2021.

Χρόνια Πολλά. Κι από αύριο Καλή Καθαρή Δευτέρα.



Δείτε φωτογραφίες από την συμμετοχή των καρναβαλιστών στην παρέλαση που κέρδισε τις εντυπώσεις 















 




Στις σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου μετά την μεγαλειώδη καρναβαλική παρέλαση






Πριν την εκκίνηση των πληρωμάτων από την πλατεία Ομονοίας, ώρα 2 μμ έως 3 μμ.




























Στα αζήτητα του υπουργού της ΝΔ Κικίλια το Πατρινό Καρναβάλι 2020

Αλλά καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τι είχε προηγηθεί της σημερινής καρναβαλικής Παρέλασης:   

«Στα αζήτητα του υπουργού της ΝΔ Κικίλια το Πατρινό Καρναβάλι 2020, που κατέρρευσε αιφνιδίως σήμερα», έγγραφε στις 27-2-2020 το Istologio G. Mosxou, «μετά το πλήγμα του ιού, έπειτα από ιστορία δύο αιώνων! 

Ματαιώνεται και το Πατρινό Καρναβάλι, με το δήμαρχο της πόλης Κ. Πελετίδη να ανακοινώνει ότι ο Δήμος θα εφαρμόσει την εντολή του υπουργείου».

"Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη μας. Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι φυσικά πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων, που είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια υγεία", τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων» την ίδια ημέρα.

Και με αυτή τη δήλωση του δημάρχου Πατρέων έκλεινε το θέμα, πριν καν μπει για ενημέρωση έστω, στο Σώμα των δημοτικών συμβούλων.

Έκπληκτοι οι καρναβαλιστές του μεγαλύτερου Καρναβαλιού της Ελλάδας, έβλεπαν έναν θεσμό δύο αιώνων, που έλκει την καταγωγή από την παράδοση της ελληνικής αρχαιότητας των Διονυσιακών εορτών, --παρ' ότι η επανεισαγωγή του έγινε από την Βενετία τα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του ελληνικού κράτους-- να παραδίδεται αμαχητί στις σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που βάζοντας στην επικαιρότητα με την συμβολή των προθύμων ΜΜΕ, τον μπαμπούλα αυτού του ιού γρίπης, πέρασε αντεργατικά μέτρα, με την συμβολή της αντιδημοκρατικής ΠΝΠ, όπως αυτό του Ασφαλιστικού, όπου πάλι μετά το 2012, καταργήθηκε η καταβολή της 13ης σύνταξης που είχε θεσπιστεί με νόμο και η επιβολή αφαίρεσης μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την  εργοδοτική αυθαιρεσία.

Και ο Γρηγόρης Μαρκέτος στις 28-2-2020 γράφει:

«Και ξαφνικά αρχίζει η σύσταση στρατού!
Υγειονομικού στρατού παρακαλώ! Η αγαπημένη σε όλους και όλες, νεοφιλελεύθερη παράταξη της Νουδού, εκτύπωσε στις 25 Φλεβάρη 2020 ένα καταπληκτικό ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 42 τεύχος πρώτο, με υπογραφές κι από όλα τα καλά!
Είναι Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βάσει αυτής, εφόσον κριθεί αναγκαίο ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ η λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων (τα κόμματα σε ποιά κατηγορία υπάγονται;) , και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού!!!
Για πόσο καιρό άραγε;;;
- Συνεχίζει όμως το ΦΕΚ και γράφει ότι δύναται να απαγορεύεται η μετακίνηση εντός της επικράτειας!!!
Όποιος δεν συμμορφώνεται (θυμάστε το τραγούδι, διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις...) με τα μέτρα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια.
Ο ΕΟΔΥ πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσεξτε καλά τώρα...
μπορεί να προσλαμβάνει ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων πρόσληψης προσωπικού με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΑΥΞΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ!!!
Αχ βρε κορονοϊέ!!!
Θα ξαναζήσουμε εμείς οι λίγοι που αρνούμαστε να ξεχάσουμε ... ωραίες μέρες...»
   


Η μουγκαμάρα, περί αντίδρασης των καρναβαλιστών έκρυβε την έκρηξη που προμηνύονταν.




«Ενοχλεί η απόφαση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Κικίλια για επιβολή της αντιδημοκρατικής ΠΝΠ της 25-2-2020, περί απαγόρευσης των Καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα, την στιγμή που αυτή εξαιρεί άλλες εκδηλώσεις με πολύ περισσότερο συνωστισμό ατόμων» έγραφε το Istologio στις 29-2-2020.



«Γι' αυτό και σήμερα το απόγευμα από την πλατεία Αγίου Γεωργίου ξεκίνησε ποδαράτη με ολίγη από πληρώματα, (σ.σ.: οι "βούρτσες" που έπλυναν αυτοκίνητα στο κέντρο της Πάτρας, οι στρατηγοί με το ντόρο και το σαματά τους και τα μέλη του Άσπρο Μαύρο που όπως είχαν ανακοινώσει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν μια εντυπωσιακή εμφάνιση - πομπή στο κέντρο της Πάτρας μαζί  με το γκρουπ "Βερσαλλίες") αλλά με μπόλικη συνοδεία από ΕΛΑΣ, ενώ αύριο το μεσημέρι στις 2 πάνω από 35 πληρώματα ξεκινούν από την πλατεία Ομονοίας!



Κι επειδή η Πάτρα, ως ιδιαίτερη καρναβαλούπολη με την μεγάλη παράδοση λαϊκής συμμετοχής, που κάθε χρόνο αποδεικνύει η όλο και πιο μεγάλη αριθμητική συμμετοχή πληρωμάτων, δείχνει να έχει πληγεί περισσότερο στον τομέα του φιλότιμου, υπάρχουν καρναβαλιστές που θεωρούν κάσους μπέλι, όχι μόνον την κυβερνητική επιβολή απαγόρευσης της παρέλασης, αλλά και την άκριτη και εκ των προτέρων αποδοχή της -χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί έστω, το Δημοτικό Συμβούλιο- από τον δήμαρχο Πατρέων Κ. Πελετίδη, που έσπευσε να την υπερασπιστεί, λες και ήταν υπουργός του κ. Μητσοτάκη, αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια της επιβολής ΠΝΠ».



Και το... θαύμα έγινε σήμερα. Χιλιάδες καρναβαλιστές βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας για να ξεφαντώσουν, αλλά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην μεθόδευση του Υπουργείου Υγείας, διασώζοντας την τιμή και το όνομα του Πατρινού Καρναβαλιού.



Κορυφαίος παλιός καρναβαλιστής, ο Νίκος Κανελλάκης, μιλώντας για τη μεθόδευση στραγγαλισμού του μέγιστου πολιτιστικού γεγονότος της πόλης, παραμονή χθες το πρωί έλεγε:



«Δεν θα μείνουμε έτσι. Οι καρναβαλιστές δεν θα κάτσουν άπραχτοι. Θα δείτε τι ετοιμάζουμε και θα εκπλαγείτε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: