ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ κ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ και η διαχείριση του κορονοϊού


Του ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ. Τσιόδρας είναι επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Μειλίχιος, σεμνός και  πειστικός ως άριστος επιστήμονας. Δηλαδή ένας ταλαντούχος εκπρόσωπος υπουργείου.   Όσοι ενημερώνονται μόνο από τα επίσημα  ΜΜΕ  και τον κ. Τσιόδρα, μένουν ικανοποιημένοι από την επιλογή της κυβέρνησης να εμπιστευτεί αυτόν τον  σεμνό επιστήμονα.


Και μέσω αυτού (του κ. Τσιόδρα)  εφησυχάζουν για τη μάχη που δίνεται με επιτυχία σε όλα τα μέτωπα:  Μέθοδοι ιχνηλάτησης, τεστ καταμέτρησης, τα γενικά χαμηλά ποσοστά, την κατάσταση των νοσοκομείων, το πάθος των υγειονομικών μας (ευχαριστούμε γιατροί), τα μέτρα καραντίνας και απαγορεύσεων για να αναχαιτιστεί η διασπορά κλπ κλπ.

Η ικανοποίηση και ο εφησυχασμός δίνουν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό  κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει  τη δεύτερη μεγάλη του νίκη. (Η πρώτη είναι  ο Έβρος).

Κι αν
  στο τέλος όλα δεν πάνε καλά, τότε ξέρουμε ποιοι θα φταίνε: οι απείθαρχοι Έλληνες που συνέχισαν παρά τις εκκλήσεις του μειλίχιου να μετακινούνται, να συναντιούνται κλπ.

Προτείνω να μην εφησυχάζουμε ότι όλα πάνε καλά, επειδή στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ο ικανός κ. Μητσοτάκης και στο τιμόνι του ΕΟΔΥ
  ο ταλαντούχος κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να διαχειριστεί και αυτήν την κρίση επικοινωνιακά, χωρίς να βάλει νερό στο ιδεολογικό του κρασί: Για παράδειγμα εγκαταλείπει
  το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη μοίρα του και  ακριβοπληρώνει την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα (διαγνωστικά τέστ ανατίθενται  στον ιδιωτικό τομέα έναντι εξωφρενικής αμοιβής, μισθώνονται ιδιωτικές ΜΕΘ με υπερβολικά μισθώματα).

Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού κ. Τσιόδρας
  (δεν αμφισβητούμε την επιστημοσύνη του) προσπαθεί να υποστηρίξει τις επιλογές του πρωθυπουργού:  Εξωραΐζει φραστικά το αδύναμο υγειονομικό σύστημα, συμβιβάζεται με τις φειδωλές προσλήψεις, (παρά την  έκτακτη ανάγκη),  δεν προχωρά στην  ανάπτυξη νέων ΜΕΘ,  και δεν  λαμβάνει  καμία  πρόνοια για τις ευάλωτες ομάδες (προσφύγων μεταναστών, άστεγων, τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων, ρομά, αλλά και των στρατιωτών που συνωστίζονται χωρίς κανένα έλεγχο στα στρατόπεδα).
Αλλά μόνο με μέτρα απαγόρευσης, απειλές, οδηγίες και ανακοινώσεις θανάτων δεν αντιμετωπίζεται η  πανδημία.
Κάποιοι διαμαρτύρονται: Μα δεν θα υπερφορτώσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας  για μια πανδημία που μπορεί να μάς συμβαίνει  μια φορά στα 20 ή 30 χρόνια.  Η απάντησή μας είναι:  Ένας ισχυρός σεισμός, μια φονική πλημμύρα (να μην μιλήσουμε για τις πυρκαγιές) που συμβαίνουν κάθε 20 – 30 χρόνια δεν μας υποχρεώνουν στις ανάλογες τεχνικές υποδομές; Δηλαδή επαρκή αντισεισμικά κτίρια και αξιόπιστα αντιπλημμυρικά έργα;
Γιατί να μην εξοπλιστούμε με την απαραίτητη κοινωνική υποδομή Υγείας;  Δηλαδή ένα Δημόσιο Σύστημα που να ικανοποιεί με επάρκεια τις τρέχουσες ανάγκες  της κοινωνίας (κάτι που τώρα δεν γίνεται). Και επί πλέον να διαθέτει το κατάλληλο Σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως η τωρινή πανδημία.
Είναι πολύ καλό ένας  εκπρόσωπος της εξουσίας να μας μιλάει ήρεμα και κατανοητά. Το πρόσωπό του να αποπνέει μια καλοσύνη και μια σεμνότητα (συγκρίνετέ το με τα σκληρά πρόσωπα των κκ Χαρδαλιά και Κικίλια). Μας ηρεμεί και μας καθησυχάζει.
Αλλά οφείλουμε να προσέχουμε και το περιεχόμενο και τις πιθανές   σκοπιμότητες  των ανακοινώσεών του. Γιατί, είπαμε, διαχείριση της κρίσης δεν είναι μόνο το «μένουμε σπίτι¨, η απαγόρευση της κυκλοφορίας,  οι οδηγίες και οι  ανακοινώσεις. Αλλά και τα μέσα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε τον ιό:  ανθρώποι, κτίρια,  εξοπλσμός.
Μετά τα προηγούμενα, νομίζουμε πως ο  καλύτερος τρόπος να μάθουμε όλη την αλήθεια είναι να ενσκήψουμε στα κείμενα αυτών που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία μας.
Για μια πρώτη εικόνα
  αλήθειας συγκεντρώσαμε τα εξής κείμενα:
1. Ηλίας Σιώρας, γενικός γραμμματέας της ΕΙΝΑΠ: Κίνδυνος μετάδοσης λόγω συνωστισμού στα νοσοκομεία (21.3.2010)
2. Αθανάσιος Κιτσάκος, Διευθυντής Επειγόντων του Παν. Νοσοκομείου Ιωαννίνων:
Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; (23.3.2020)
3. 700 γιατροί του ΕΣΥ: Ψήφισμα: Για ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να αντέχει κάθε μέρα (23.03.2020)
4. ΟΕΝΓΕ: Για τον Κορωνοιό, Τα 6 αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (24.3.2020)
Δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από τα κείμενα:
1. Ηλίας Σιώρας: γενικός γραμμματέας της ΕΙΝΑΠ. Μίλησε στο News 24/7 για τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, τον κορονοϊό και το σύστημα υγείας που έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στον Αλέξανδρο Πηγαδά. (21.3.2020).
Σε όλη την Ελλάδα μέχρι χτες το πρωί, υπήρχαν περίπου 50 κρούσματα υγειονομικών. Τα κρούσματα αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 10 – 11% επί του συνόλου. Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9%. Πέρα από αυτό όμως, εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν τεθεί σε καραντίνα, γύρω στα 300 άτομα, ίσως και παραπάνω. Αυτό αλλάζει από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά για όλο το προσωπικό, όπως είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι τεχνικοί και οι τραυματιοφορείς. Οι πιο εκτεθειμένοι στον ιό είναι αυτοί των επειγόντων περιστατικών.
Μη ξεχνάμε ότι ο συνωστισμός που υπάρχει στα νοσοκομεία είναι ένας από τους παράγοντες μετάδοσης του κορωνοϊού. Για να σταματήσει λοιπόν αυτή η κατάσταση, πρέπει να ανοίξουν τα κέντρα υγείας του λεκανοπεδίου. Σημαντικό είναι να γίνουν προσλήψεις και στις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες αντιστοιχούν 6 ανά 100.000 πληθυσμού. Το νούμερο είναι πραγματικά πολύ μικρό, ειδικά αν σκεφτούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι κλίνες πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιες, αν όχι τριπλάσιες. Από τις 600 κλίνες που υπάρχουν συνολικά, οι 110 δεν λειτουργούν. Επίσης, πρέπει άμεσα να επιταχθούν και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου, όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης είμαστε σε πόλεμο.
Τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία έχουν κλείσει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Τι θα κάνει ο απλός κόσμος που θέλει να κάνει μια συνταγογράφηση, μια απλή επανεξέταση μετά από δύο μήνες; Γι’ αυτούς πρέπει να ληφθεί μια πρόνοια από το κράτος καθώς μιλάμε για ανθρώπους που είναι χρόνια πάσχοντες. Μην ξεχνάμε, ότι αν δεν γίνουν οι εξετάσεις τους άμεσα, το πρόβλημά τους μπορεί να επιδεινωθεί. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση στρέφει τους ασθενείς, είτε στα επείγοντα περιστατικά, είτε σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Οι περισσότερες ευπαθείς ομάδες όπως διαβητικοί, άνθρωποι με χρόνιες πνευμονοπάθειες, βρογχικό άσθμα, βαριά υπερτασικοί, παχύσαρκοι, άνθρωποι που κάνουν μεταμοσχεύσεις, χημειοθεραπείες, υποφέρουν από ρευματοπάθειες, είναι αυτές που πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Δεν είναι μικρός ο αριθμός των ομάδων αυτών και αφορά και τις μέσες ηλικίες. Το 90% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία ανήκει σε αυτές τις ομάδες. Από αυτή την άποψη είναι σωστή η απομόνωση που προπαγανδίζεται, αλλά πέρα από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κρατική.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τις μάσκες όπου υπάρχουν τρία είδη. Μία από αυτές, η πιο προστατευτική, δεν υπήρχε στα νοσοκομεία. Τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να έρχονται κάποιες. Ακόμη και χειρουργικές μάσκες δεν χορηγούνται εύκολα.
Δεν γίνεται από την μία η κυβέρνηση να απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων, την ίδια ώρα που στις εφημερίες των νοσοκομείων συνωστίζονται 30 με 40 άτομα. Εκεί δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος; Εκεί δεν πρέπει να πάρεις ένα σχέδιο προστασίας του κόσμου; Στον Ευαγγελισμό γίνεται κάθε μέρα χαμός, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να επαναληφθεί ότι έγινε και στο νοσοκομείο Γεννηματάς.
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει εδώ και χρόνια. Έχει αποδυναμωθεί δραματικά, καθώς υπηρετούσαμε προ κρίσης 110.000 ιατροί και προσωπικό, ενώ τώρα είμαστε περίπου 75.000. Η κυβέρνηση προσπαθεί ένα μέρος αυτών των ελλείψεων να το καλύψει με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό που συμβαίνει μέσα στην κρίση είναι ότι ενώ προσλαμβάνει 2.000 επικουρικούς νοσηλευτές δεν τους κάνει μόνιμους. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 6.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και 20.000 στο υπόλοιπο προσωπικό. Και τώρα προσπαθεί με 2.000 έκτακτες προσλήψεις (πάλι όχι μόνιμοι) να καλύψει αυτά τα κενά; Δεν γίνεται σε καμία περίπτωση!
Ολόκληρο το κείμενο:

2. Αθ. Κιτσάκος:  Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι  (23.3.2020) του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου. Ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook.
Σεβαστοί επιστήμονες ορθά ενημερώνουν για την πορεία της νόσου τον κόσμο, ορθά παίρνουν μέτρα κατά της διασποράς.
Τόσοι Λοιμωξιολόγοι δεν μπορούν να δούν ότι το Υγειονομικό σύστημα και γενικότερα η χώρα θα θρηνήσει Θύματα.
Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ ο γιατρός να χειριστεί COVID19 κρούσμα χωρίς σκούφο – ο γιατρός αυτός θα μολυνθεί στην πρώτη επαφή με COVID19 και τις επόμενες 3-4 μέρες θα σκορπάει θάνατο μέσα στο νοσοκομείο μέχρι να λυγίσει και ο ίδιος. Με σχετική μου επιστολή το επεσήμανα στον ΕΟΔΥ πριν 15 ημέρες οι οδηγίες δεν άλλαξαν. Εντολές μέχρι σήμερα του ΕΟΔΥ στο τμήμα μου όπως και σε όλα τα ΤΕΠ της χώρας εξετάζουμε ύποπτα περιστατικά που βήχουν με απλές μάσκες (σαν αυτές που κυκλοφορούν στον δρόμο). 
Οι υψηλής προστασίας μάσκες είναι σχεδόν ανύπαρκτες και τις φυλάμε για τις ανανήψεις/διασωληνώσεις. Οι σοφοί λοιμωξιολόγοι έδωσαν αυτές τις οδηγίες όταν βλέπετε τις εικόνες από τα νοσοκομεία τις Κίνας Ισπανίας Ιταλίας.
..και στο τέλος θα μιλάμε για ΗΡΩΕΣ γιατρούς και Νοσηλευτές και όχι ανεπαρκείς ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Φυσικά θα φταίει ο κορωνοϊός και όχι οι υπεύθυνοι λοιμωξιολόγοι στα κέντρα αποφάσεων. Εγώ και το τμήμα μου ξέρουμε τι μας περιμένει και κρατάμε Θερμοπύλες, θα πέσουμε ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ για τους συνανθρώπους μας, το μόνο που σας παρακαλώ όταν όλα τελειώσουν ΤΣΑΚΙΣΤΕ αυτούς που μας σκότωσαν. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

3.Ψήφισμα για ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να αντέχει κάθε μέρα (23.03.2020)
Είμαστε και ήμασταν εδώ, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις που δέχθηκε το ΕΣΥ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν βάζουμε στο ζύγι την καθημερινή μας προσφορά. Με πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα νοσήσουν θα συνεχίσουμε. Ήδη 200 συνάδελφοι μας βρίσκονται σε καραντίνα. Όμως, η «μειωμένη καραντίνα» του υγειονομικού προσωπικού σε περίπτωση συμπτωμάτων, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας όπως τις έχουμε βιώσει και η ελλιπής και καθυστερημένη πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινδυνεύουν να μας μετατρέψουν σε πηγή μετάδοσης».
• Ανοίξτε άμεσα κλίνες ΜΕΘ και προμηθευτείτε αναπνευστήρες
• Προχωρήστε άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ και των λοιπών κενών θέσεων στο ΕΣΥ
• Επιτάξτε όσες κλίνες ΜΕΘ και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα χρειαστεί για να αντέξει το ΕΣΥ
• Προμηθεύστε με αντιδραστήρια τα δημόσια νοσοκομεία και εξοπλίστε τα με μοριακές τεχνικές (
PCR)
• Ανακαλέστε την απαράδεκτη ρύθμιση για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν με πρόνοια για αντικατάσταση των νοσούντων με νέο προσωπικό
• Εξασφαλίστε για το σύνολο των υγειονομικών όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας
• Ανακαλέστε την απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ που μειοδοτεί σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας και μας καλεί να δουλέψουμε με μειωμένο ή και ανύπαρκτα εξοπλισμό
Ολόκληρο το κείμενο:
https://www.efsyn.gr/node/236300

4. ΟΕΝΓΕ: Κορωνοιός, τα 6 αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών (24.3.2020)
Οι 2.145 προσλήψεις επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού (ακόμα και αν και εφ’ όσον πραγματικά γίνουν), που θα τους απολύσουν μετά την επιδημία, είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας. Χρειαζόμαστε μόνιμους γιατρούς. Προτεραιότητα να δοθεί στα τμήματα πρώτης γραμμής.
Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα σε μόνιμες θέσεις, το σύνολο των γιατρών (και που σύμφωνα με την εκτίμηση μας είναι 2.000 με 3.000) που έχει θέσει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας. Έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ριχτούν στη μάχη. Δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις.
Να διοριστούν οι εξειδικευόμενοι στις ΜΕΘ σε θέσεις επιμελητών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις εξειδικευόμενων εντατικολόγων και να ενισχυθούν οι ΜΕΘ με νέους εξειδικευόμενους.   
Μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Καμία υποχώρηση. Καμία έκπτωση.
Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Άμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, την ίδια στιγμή που με ΠΝΠ ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη απεργών, αφήνει τα ιδιωτικά μεγαθήρια ανενόχλητα να κερδοσκοπούν ακόμα και τώρα. 
Τα τακτικά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται κανονικά παρά την απαγόρευση, ενώ βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας.
Επίταξη τώρα!
Διενέργεια test για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας test στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και kit που διαθέτουν. Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του ΠΟΥ (WHO).
Άμεσα να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών, των άστεγων, των τοξικοεξαρτημένων, φυλακισμένων και άλλων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ρομά).
Ολόκληρο το κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: