«Επιστροφή στην κανονικότητα είναι όταν οι υπουργοί γίνονται χειροκροτητές συνδικαλιστών που τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Την είχαμε ξεχάσει από το 2015 και τη θυμόμαστε σιγά - σιγά τώρα». M' αυτή τη λιτή μα εύγλωττη δήλωση, ο Πάνος Σκουρολιάκος, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζει τη σύσσωμη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού κατά την προχθεσινή έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι δύο γενικοί γραμματείς Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου και Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης παρακολούθησαν προσηλωμένοι τις εναρκτήριες ομιλίες, κυρίως του Γιάννη Τσακοπιάκου, προέδρου του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ο οποίος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις, για τα έργα και τις ημέρες του, επί σειρά ετών, στο «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τα γνωστά δάνεια που έδιναν δήθεν σε υπαλλήλους χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα και χωρίς να τα έχουν ζητήσει.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, που πρόσκειται στη ΔΗΣΥΠ / ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ, επιδιώκει να μονοπωληθεί η συζήτηση από το θέμα του Ταμείου, όπως σημειώνουν οι αριστερές παρατάξεις.
Αποφεύγουν να συζητηθεί η ιδιωτικοποίηση στα μουσεία με τη μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου 10 μεγάλων μουσείων της χώρας, η υπόθεση του «Τζόκερ», η τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό, η πρωθυπουργική εξαγγελία για δανεισμό από τη Βρετανία των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα, όπως ζητούν οι αριστερές παρατάξεις. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε από το προεδρείο του συνεδρίου ούτε όταν η υπουργός στο χαιρετισμό της υπεραμύνθηκε της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ.
Αντιθέτως εξαντλούνται στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας με το γνωστό επιχείρημα ότι πρόκειται για πλεκτάνη και σκευωρία παρότι σε 17 πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του έχει ασκηθεί δίωξη για πέντε κακουργήματα που συνδέονται με πράξεις κακοδιαχείρισης και παρά το γεγονός ότι στις αρχές της εβδομάδας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με δελτίο Τύπου του διοικητή της Άγγελου Μπίνη, επισημαίνει ότι «πρόκειται για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν έπειτα από πορισματική έκθεση επιθεωρητών - ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε τη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 - 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου