ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Σία Αναγνωστοπούλου: Πιο πιθανό το άτακτο brexit


Όμως, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν συμφωνεί, γιατί θα έχει μεγάλα οικονομικά, πολιτικά, δημοσιονομικά προβλήματα και για την ΕΕ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Μαρτίου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΣΓΥ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων των Υπουργών Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα. Η τελευταία συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στο Brexit. Μας ενημέρωσε ο διαπραγματευτής από την πλευρά της ΕΕ, ο κ. Barnier, ο οποίος μας έδωσε τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και τα σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα.
Έγινε μία ευρεία συζήτηση ανάμεσα στους Υπουργούς των 27 κρατών – μελών, δεν πάρθηκε μία οριστική απόφαση, αλλά αυτό που σημειώθηκε από όλους, και από τον διαπραγματευτή, τον κ. Barnier, αλλά και από τους Υπουργούς των κρατών – μελών ήταν, πρώτον, ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ενότητα, ομόνοια και σταθερότητα, δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Αποχώρησης. Στα σενάρια που μελετήθηκαν ήταν η άτακτη αποχώρηση, εάν δεν μπορέσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός να εγκρίνει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης, τότε στις 29 Μαρτίου θα υπάρχει άτακτη αποχώρηση.
Όμως, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν συμφωνεί με μία άτακτη αποχώρηση, γιατί θα έχει μεγάλα οικονομικά, πολιτικά, δημοσιονομικά προβλήματα και για την ΕΕ, αλλά βεβαίως και για το Η.Β. Σε αυτό το σημείο συμφωνούν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη. Όπως καταλαβαίνετε, και η Ελλάδα συμφωνεί, γιατί είναι μία μικρή χώρα και θα επηρεαστεί από μία τέτοια άτακτη αποχώρηση. Βεβαίως πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η Ελλάδα, επειδή ακριβώς θεωρεί αυτόν τον κίνδυνο, αν όχι τόσο πολύ ορατό -  αλλά είναι ένα σενάριο,  το οποίο μπορεί να παίξει μέχρι τελευταία στιγμή, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.
Μόλις σήμερα στη Βουλή εισήχθη διάταξη, τροπολογία, με την οποία προασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών, Ελλήνων αλλά και Βρετανών, που ζουν στην Ελλάδα ή στη Βρετανία αντιστοίχως, καθώς και τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας που δρουν στη Βρετανία.  Θέλω να πω ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ανεβάσει μία ιστοσελίδα, όπου υπάρχουν όλες οι οδηγίες που χρειάζονται πολίτες αλλά και επιχειρήσεις, και την οποία καλό θα είναι  οι ενδιαφερόμενοι να συμβουλεύονται συνεχώς, γιατί ανανεώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Το δεύτερο σενάριο που συζητήθηκε  ήταν η μικρής διάρκειας παράταση, μέχρι δηλαδή τέλη Ιουνίου, για τεχνικούς λόγους.
Σε περίπτωση που η Πρωθυπουργός Theresa May καταφέρει να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία αποχώρησης, να ζητήσει μία μικρή παράταση για τεχνικούς λόγους. Δε φαίνεται τόσο πιθανό αυτό το σενάριο και το τρίτο, το οποίο είναι και το πιθανότερο, είναι μακράς διάρκειας παράταση για ουσιαστικούς λόγους,
Σε αυτή την περίπτωση όμως όλα τα κράτη μέλη, και τα 27, συμφώνησαν ότι αυτή η παράταση μακράς διάρκειας, για να δοθεί, πρέπει η Πρωθυπουργός Theresa May να δώσει μία αιτιολογία  ουσιαστική και τους λόγους για τους οποίους ζητά αυτή την παράταση και τι θα γίνει σε αυτό το διάστημα της παράτασης. Η απόφαση η οποία θα παρθεί θα είναι βεβαίως πολιτική, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών των κρατών μελών μεθαύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: