ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μ. Τζούφη: Ενισχύουμε τα σχολεία της Διασποράς

Η ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό και οι εξελίξεις για την ανέγερση του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, ήταν στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, τα μέλη της οποίας ενημέρωσαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς του υπουργείου, Παυσανίας - Ανδρέας Παπαγεωργίου.


«Σήμερα, βγαίνοντας από τα μνημόνια αυξήσαμε τους διαθέσιμους πόρους από τα 9 εκατ. ευρώ στα 16 εκατ. ευρώ σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τα σχολεία της Διασποράς», τόνισε και πρόσθεσε:
«Το υπουργείο Παιδείας με δέσμη μέτρων που δρομολογεί θα επαναφέρει την κανονικότητα στα σχολεία του εξωτερικού».

Από την πλευρά του ο κ. Παυσανίας διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμο το σχολείο του Μονάχου. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα υπερσύγχρονο κτίριο με πρόβλεψη 500 Ελλήνων μαθητών.

«Έχει υπογραφεί ήδη μια προσωρινή συμφωνία για τη λειτουργία του. Απομένουν μερικές μικρές λεπτομέρειες και μέχρι τέλος του μηνός θα υπογράψουμε την τελική συμφωνία η οποία θα κατατεθεί μεταφρασμένη στα ελληνικά στην επιτροπή. Για 35 χρόνια η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει ένα σχολείο πραγματικό παράδεισο για τους Έλληνες μαθητές του Μονάχου χωρίς να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο κανένα ενοίκιο. Ούτε νομικά ούτε πολιτικά μπορεί να βρεθεί καλύτερη λύση», ανέφερε ο κ. Παυσανίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, επικαλούμενος επιστολές από συλλόγους γονέων στο εξωτερικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε καμία μέριμνα για την ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία και επεσήμανε ότι οι Έλληνες της Διασποράς κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στη στελέχωση των ελληνόγλωσσων σχολείων και στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά προχωρά στα τυφλά ενώ υποστήριξε ότι υποβάθμισε τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, καθώς «με τον απαράδεκτο νόμο του 2016 προέβλεψε τα αμιγώς ελληνικά σχολεία να γίνουν δίγλωσσα».

«Διαχρονικά είχε πολλά προβλήματα η ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Ο συνολικός σχεδιασμός απαιτεί μελέτη, προσπάθεια και χρόνο. Εμείς με δύσκολες συνθήκες προσπαθήσαμε και κρατήσαμε όρθια τα σχολεία του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο μέρος των αποσπάσεων και των παρατάσεων των εκπαιδευτικών έγιναν έγκαιρα. Σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών που αιτήθηκαν παράταση πέραν της 5ετίας, συνεχίζουν να είναι εκεί», απάντησε η κ. Τζούφη.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στο οποίο θα προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής του επιμισθίου για έναν ακόμα χρόνο στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού.

Η κ. Τζούφη, αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν ζητήματα σχολικής στέγης στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα, μάλιστα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε πυροσβεστικά σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά συνεχίζουμε εντατικοποιώντας τις προσπάθειες μας για να εξομαλύνουμε συνολικά τα προβλήματα».

Η υφυπουργός Παιδείας απάντησε και στο θέμα των συντονιστών που τέθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, τονίζοντας ότι παρατάθηκε η θητεία τους ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα και επεσήμανε ότι πλέον η διαδικασία αξιολόγησης τους θα είναι αξιοκρατική, δημοκρατική και διαφανής.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να κρατήσει όρθιες της δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Γι αυτό και υπάρχει σταδιακή και διαρκής αύξηση των δαπανών, όταν στη μνημονιακή περίοδο είχαμε την κατακρήμνιση τους με τη μείωση των δαπανών να φθάνει στο 35%. Για να κρατήσουμε τις δομές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης όρθιες έγινε φέτος έγκαιρα η απόσπαση των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με μικρή αύξηση του προϋπολογισμού. Υπήρξε περισσότερη ανταπόκριση εκπαιδευτικών και προσπαθήσαμε να άρουμε τα εμπόδια ώστε να έχουμε επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών για να πάει στο εξωτερικό αλλά και να έχει και τα ανάλογα αυξημένα προσόντα» είπε και πρόσθεσε:

«Φέτος από τους 778 εκπαιδευτικούς του εξωτερικού οι 202 είναι πάνω από πέντε χρόνια. Η πλειοψηφία που το ζήτησε να παραμείνει χωρίς επιμίσθιο έμεινε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και την επόμενη χρονιά δεν πρέπει να πάνε και άλλοι άξιοι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν».

«Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και να ανοίξουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας στη νέα γενιά. Τα δίγλωσσα σχολεία είναι ένα σοβαρό στοίχημα για εμάς. Δεν εγκαταλείψαμε το πρόγραμμα απλώς αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να αποτιμηθεί να γίνει αξιολόγηση του ώστε να εφαρμοστεί σε κάθε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα που υπάρχουν. Άλλες για παράδειγμα είναι οι ανάγκες στο Αμβούργο και άλλες στην Αφρική» κατέληξε η κ. Τζούφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: