Άουσβιτς, ο τοίχος των εκτελέσεων. Αργότερα αντικαταστάθηκε από την χρήση θαλάμων αερίων! |
Μνημείο για τους Έλληνες που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο
Άουσβιτς Μπίρκεναου, που θα εκτείνεται σε δύο εκθεσιακούς χώρους του
μουσείου, θα εγκαινιάσει η Βουλή των Ελλήνων στις 2 Μαΐου.
Ν. Βούτσης,
Χ. Μοσχανδρέου και Τίνα
Καφατσάκη
στα εγκαίνια της έκθεσης.
|
Παράλληλα, η
Βουλή στις επόμενες εβδομάδες "θα εγκρίνει το πόρισμα για τις γερμανικές
αποζημιώσεις -επανορθώσεις σε όλα τα επίπεδα και θα χαραχθεί η
στρατηγική της διακοινοβουλευτικής- διακρατικής και νομικής
διεκπεραίωσης αυτής της υπόθεσης", όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής
Νίκος Βούτσης εγκαινιάζοντας τη Δευτέρα το βράδυ την έκθεση "Χαράγματα
Μνήμης 1940-1944. Από τη συλλογή του Χρήστου Μοσχανδρέου" στη Βίλα
Ζωγράφου.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι "είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό
καθήκον όλων μας αυτή η διεκδίκηση να βρει τις ράγες της με τον πιο
επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική
Βουλή".
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία που γίνεται στο στρατόπεδο επί 33 χρόνια, όπου "για πρώτη φορά είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα" και "θα συμμετέχουν 15.000 άνθρωποι από 57 διαφορετικές χώρες προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόθεση αυτού του εγκλήματος για όλη την ανθρωπότητα".
Παίρνοντας αφορμή από τις αφίσες, τα χαρακτικά και τα σχέδια γνωστών εικαστικών δημιουργών που φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης της έκθεσης που συνδιοργανώνουν η Βουλή και ο Δήμος Ζωγράφου, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε το ζήτημα της μνήμης, ιδιαίτερα στις ημέρες μας.
"Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα. Είναι πάντα παρών και είναι στο χέρι μας να μην σφραγίσει εξελίξεις, να μην μπορεί να μπει στα μυαλά τω παιδιών, να μην μπορεί να οπλίσει χέρια για να ασκηθεί βία" είπε, προσθέτοντας ότι "είμαστε υποχρεωμένοι αυτά τα έργα να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα μοιραστούμε, να πούμε σε όλους ότι αυτά που γίνονται σε χώρες ολόκληρες, που συνιστούν μια αναδίπλωση σε τέτοιες ιδέες και στη βία που αυτές προκαλούν, δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται".
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να είναι παρούσα η Βουλή σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν οι ελάχιστες καταγεγραμμένες ευαισθησίες για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και συμπλήρωσε ότι η Βουλή "συμβάλλει στο να πραγματοποιούνται εκθέσεις, εκδόσεις, συζητήσεις που αναδεικνύουν την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης όχι μόνο σε κάτι που αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά ως κάτι ενεργό, που εγγράφεται στις σημερινές ανάγκες, στις σημερινές αντιπαραθέσεις όπου Γης, όπου αναφύονται ξανά, δυστυχώς, και βλαστάνουν εστίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φιλοφασιστικές, εστίες βίας, καταδυνάστευσης, αναθεωρητικές της ίδιας της Ιστορίας".
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφασάκη και ο συλλέκτης Χρήστος Μοσχανδρέου, ενώ παραβρέθηκαν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, η αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, οι βουλευτές Αριστείδης Μπαλτάς, Δημήτρης Σεβαστάκης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου και πολλοί δημότες του Δήμου Ζωγράφου.
Η έκθεση θα λειτουργήσει στη Βίλα Ζωγράφου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019 με ελεύθερη είσοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου