ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Καινοτόμος χειρουργική για παραμορφώσεις ποδιών (κότσια κλπ)

Παραμόρφωση δακτύλων στο έσχατο όριο. Κι όμως επανέρχονται στη φυσιολογική μορφή τους.



Συνέντευξη

Με τον ΤΑΚΗ ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗ



Χειρουργό ορθοπεδικό    

Μέλος της χειρουργικής ομάδας PBS στην Ιταλία


Η Θάλασσα, τα ηλιοβασιλέματα, το μεγαλύτερο καρναβάλι, η γέφυρα του Ρίου, αποτελούν την σύνθεση μιας «φωτογραφίας» της πόλης που στην ραχοκοκαλιά της «σμιλεύει» κανείς ένα μεγάλο μέρος υψηλής ποιότητας «made in Greece”. Πρόκειται για την βασίλισσα του Πατραϊκού κόλπου.

Σ' αυτή την πόλη γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε και στην συνέχεια εργάζεται μέχρι και σήμερα  και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο Τάκης Σαλονικίδης ως Χειρουργός Ορθοπεδικός. 


Από το 2015 εφαρμόζει στην πόλη μας μία νέα τεχνική αντιμετώπισης των παθήσεων των ποδιών (κότσια κ.λ.π.) , παράλληλα με την δραστηριότητά του στην Ιταλία, όπου αναπτύχθηκε η τεχνική αυτή, αποτελώντας μέλος μιας ομάδας 11 χειρουργών άκρου ποδός που χειρουργεί περίπου 7.000 ασθενείς ετησίως με την τεχνική αυτή την P.B.S. (Percoutaneous Bianchi System). Τελευταία ο Τάκης  Σαλονικίδης εφαρμόζει την ίδια τεχνική και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά.

Μα σε ένα πράγμα είναι «αυστηρός». Χειρουργεί μόνο πόδια που έχουν όντως λειτουργικό πρόβλημα και όχι απλά για αισθητικούς λόγους (εξαίρεση οι επαγγελματικές ανάγκες ασθενών).

Προτερήματα στην τεχνική που ακολουθεί είναι  ότι:

Υπάρχει μείωση χειρουργικού χρόνου (15-25 λεπτά)
Δεν υπάρχει χρήση υλικών (όπως βίδες, πλάκες, σύρματα κ.λ.π.)
Γίνεται περιοχική αναισθησία (τοπική)
Ελαχιστοποιείται σε χρόνο και ένταση ο πόνος
Ελάχιστη παραμονή στην κλινική (μόνον λίγες ώρες)
Δεν υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά
Άμεση και πλήρης φόρτιση μετά την επέμβαση με ειδικό υπόδημα
Δεν χρησιμοποιεί ο ασθενής νάρθηκες, βακτηρίες, κ.λ.π.
Γρήγορη επανένταξη στην καθημερινότητα
Περιορισμένη χρήση αναλγητικών.
 
Διευκρινίζοντας απορίες ο επιστήμονας απαντά:



ΕΡ.  Γιατρέ, τους καλοκαιρινούς μήνες  οι γυναίκες κυρίως φορούν παπούτσια που αφήνουν να φαίνεται η όποια δυσμορφία στο πόδι. Ήθελα να ρωτήσω…υπάρχουν ασθενείς που σας ζητούν να παρέμβετε και να λύσετε το πρόβλημα;
ΑΠ. Βεβαίως και έρχονται, γυναίκες όλων των ηλικιών, (γιατί αυτές οι παθολογίες δεν «χτυπούν» μόνο μεγάλες ηλικίες όπως παλιά πίστευαν). Όμως μετά από μια σωστή κλινική εκτίμηση από έμπειρο ορθοπεδικό και εφ’ όσον δεν υπάρχουν πόνος ή πρόβλημα  με την «ορθόσταση» (επιστημονικός όρος που συνεκτιμά προβλήματα επιβάρυνσης σε άλλες αρθρώσεις όπως σπονδυλική στήλη, γόνατα, ποδοκνημική κ.λ.π.) τότε η θέση μου είναι αρνητική για χειρουργική επέμβαση.

ΕΡ. Άρα η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Σ αυτές τότε τις περιπτώσεις τι εναλλακτικές υπάρχουν;
ΑΠ. Οι εναλλακτικές συνοψίζονται στην χρήση κατάλληλων παπουτσιών ή ειδικών ανατομικών πελμάτων (εξαίρεση ο βλαισός μέγας δάκτυλος δηλ. το κότσι) που ο γιατρός τα συστήνει ανάλογα με την ανατομία και την παραμόρφωση του κάθε ποδιού.

ΕΡ. Σε αντίθετη λοιπόν περίπτωση, που ένα πόδι πρέπει να χειρουργηθεί κατά την εκτίμησή σας, πώς το χειρουργείτε και γιατί η τεχνική αυτή από την ομάδας σας χαρακτηρίζεται ως καινοτόμος;
ΑΠ. Η τεχνική PBS χρησιμοποιεί μικρές τομές μεγέθους μιας φακής (τρυπούλες) μέσα από τι οποίες εισάγουμε τις κατάλληλες φρέζες προκειμένου να δημιουργήσουμε μικρά κατάγματα να «ευθυγραμμίσουμε» τα οστά στην σωστή θέση και με ειδική επίδεση να τα αφήσουμε να πωρωθούν (κολλήσουν) «μόνα τους» με την βάδιση σε πλήρη φόρτιση και άμεσα μετά το χειρουργείο. Βλέπετε η τεχνική αυτή έχει τα πλεονεκτήματα της μείωσης χειρουργικού χρόνου, να γίνεται με τοπική αναισθησία, να μην χρησιμοποιεί υλικά οστεοσύνθεσης (δηλ όχι βίδες κλ.π), να ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο, να μην καθηλώνει τον ασθενή σπίτι του, και να αποφεύγονται κατά μεγάλο βαθμό οι φλεγμονές και λοιπές επιπλοκές σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους.


ΕΡ. Υπάρχει κάποια πρόληψη για να μην φτάσουν οι εν δυνάμει ασθενείς σε σημείο να χειρουργηθούν;
ΑΠ. Σε κάθε περίπτωση η παραμόρφωση αν είναι μεγάλη θα οδηγήσει την ασθενή στο χειρουργείο. Απλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει και πριν αλλά κυρίως μετά το χειρουργείο, η σωστή φροντίδα των ποδιών από ειδικούς και ενημερωμένους  ποδολόγους, που επιτέλους και στην χώρα μας άρχισαν να υπάρχουν σε ικανό αριθμό. Και οι ποδολόγοι με την σειρά τους να ενημερώνονται για μπορούν και αυτοί με την σειρά τους να παρακολουθούν μετεγχειρητικά τους ασθενείς και να φροντίζουν τα πόδια, όπως συμβαίνει στην Ιταλία με τους ποδολόγους που συνεργάζονται στην ομάδα μας την PBS.

ΕΡ. Επιγραμματικά θα  μπορούσατε  να μας δώσετε την συνολική εικόνα των πλεονεκτημάτων αυτής της τεχνικής;
ΑΠ. Συνοπτικά θα σας έλεγα τα εξής πλεονεκτήματα.








  

Δεν υπάρχουν σχόλια: