ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Να γιατί δεν πέρασε η κατάργηση του άρθρου 86



Απόσπασμα από την ομιλία Τσίπρα για την Αναθεώρηση του άρθρου Περί Ευθύνης Υπουργών!


Με διαδικασίες μυστικές και περιφρουρημένες είχαν φροντίσει να διαδίδουν στον ελληνικό λαό και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι θα ψηφίσουν το άρθρο 86, δηλαδή την αναθεώρηση του επαίσχυντου νόμου «Περί ευθύνης Υπουργών», αλλά με τρόπο μυστικό, κρυφίως, φρόντισαν την εισαγωγή της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 να μην την ψηφίσουν, να αποσύρουν αυτοί τους Βουλευτές τους.   

Πήρε εκατόν εβδομήντα εννιά ψήφους.  κι όχι τυχαία. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι εφόσον είναι ερμηνευτική δήλωση, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει και αναδρομική ισχύ.  Τι λέει η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86; 

Λέει ότι το πεδίο ισχύος του άρθρου, δηλαδή η αποσβεστική προθεσμία, αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων. Ποια είναι αυτή η διαφορά; Η διαφορά είναι, ότι εφόσον είχε πάρει εκατόν ογδόντα στην προηγούμενη ψηφοφορία και έπαιρνε και σήμερα εκατόν ογδόντα –θέλει και στις δύο- θα αρκούσε μια απλή πλειοψηφία στην ερχόμενη Βουλή, ώστε να εισαχθεί αυτή η ερμηνευτική δήλωση, έχοντας  αναδρομική ισχύ και άρα η δωροδοκία, το οποίο δεν είναι αδίκημα που τελείται κατά την άσκηση, να μην εμπίπτει στην άθλια αυτή αποσβεστική προθεσμία, να μη θεωρείται δηλαδή παραγεγραμμένο, μόλις περάσει λίγος χρόνος και γίνουν δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Γιατί, λοιπόν, το έκανε αυτό η Νέα Δημοκρατία;  Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε σ’ αυτήν τη στάση και θέση ο Αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης, που εδώ και μέρες βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεξιά και αριστερά και δεν λέει «είμαι αθώος για όσα με κατηγορούν» αλλά λέει ότι «ακόμα κι αν έχω δίωξη, έχει παραγραφεί». 

Κι έρχεστε τώρα εσείς τον πυρήνα, της αλλαγής που θέλουμε να κάνουμε στο άρθρο 86, στον νόμο «Περί ευθύνης Υπουργών» -και η καρδιά δεν είναι για το από εδώ και στο εξής, είναι και για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και είναι αυτή η ερμηνευτική δήλωση που ξεκαθαρίζει ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας δεν θα μπαίνουν σ’ αυτή την αποσβεστική προθεσμία- τεχνηέντως και με μυστικό τρόπο να μην το ψηφίσετε, ώστε να πάρει εκατόν εβδομήντα εννιά ψήφους.

Η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 86

Η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών έχει δύο σκέλη:

(α)Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 86, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου. Με την κατάργηση της διάταξης αυτής, ποινική δίωξη κατά υπουργών θα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες. Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 14 Φεβρουαρίου, 253 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές της ΝΔ.

(β) Προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, σύμφωνα με την οποία στη ρύθμιση του άρθρου αυτού υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων. Τέτοιο αδίκημα είναι η δωροδοκία, αφού φυσικά δεν ανήκει στα καθήκοντα υπουργού να λαμβάνει δώρα. Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες. Τη διάταξη αυτή υπερψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή 179 βουλευτές, μεταξύ των οποίων κανένας βουλευτής της ΝΔ. Αυτά είναι τα γεγονότα, και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Όσον αφορά το αν είναι «ανούσια» αυτή η προσθήκη: Όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, με την αυθεντική ερμηνεία διάταξης δεν τίθεται νέος κανόνας, αλλά αποσαφηνίζεται το ασαφές νόημα υφιστάμενου κανόνα. Επομένως, η ερμηνευτική δήλωση δεν συνιστά τροποποίηση της διάταξης, που ισχύει για το μέλλον, αλλά παράγει αποτελέσματα από τότε που ίσχυσε η ερμηνευμένη διάταξη.

Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία

Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας. Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: