ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Μετά τον πανελλαδικό Ξενοφώντα έρχονται τα χιόνια



Ριπές ανέμων έως και 80 χλμ. την ώρα προβλέπονται για τις επόμενες ώρες στην αχαϊκή πρωτεύουσα με την βορειοανατολική της πλευρά να δέχεται τη μεγαλύτερη ένταση. 

 
Ο Ξενοφώντας έρχεται με ισχυρούς ανέμους αποτέλεσμα των μεγάλων διαφορών στη θερμοκρασία και την μετακίνηση ανέμων με μεγάλες ταχύτητες, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα φέρνει και τα χιόνια. Κλειστό είναι το πορθμείο του Ρίου-Αντιρρίου, που πλήττεται από ανέμους ταχύτητας 9 μποφόρ. Ο Ξενοφώντας κάνει για καλά την εμφάνισή του.

Ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού μέχρι τις απογευματινές ώρες Παρασκευής (28/09/2018) κια συνιστά ετοιμότητα και αυξημένη προσοχή των δημοτών, καθώς στο Ιόνιο η κατάσταση είναι πιο έντονη και αναμένεται να φθάσει τα 12 μποφόρ, καθώς θα σαρώνει τις αχαϊκές ακτές, μέχρι να τις προσπεράσει.

Πρόκειται για ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο, εξηγεί το meteo.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Μετά τον πανελλαδικό Ξενοφώντα έρχονται τα χιόνια στον Όλυμπο

 

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου. Ειδικότερα, στα λευκά «ντύθηκαν» οι κορυφές του Ολύμπου και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Χαρακτηριστικά, στο βουνό του Ολύμπου, σε υψόμετρο 2.650 μέτρων, έπεσε κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, στους -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ύψος του χιονιού είναι τρία έως πέντε εκατοστά. Ο διαχειριστής του καταφυγίου «Χρήστος Κάκαλος», Αλέξανδρος Στύλλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ», υποστήριξε πάντως πως δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να χιονίζει στο ψηλότερο βουνό της χώρας κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη.

Λόγω της απότομης αλλαγής των καιρικών συνθηκών οι επισκέπτες που θέλουν να μεταβούν στο βουνό του Ολύμπου, καλό είναι να επικοινωνούν με τα καταφύγια, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά έως τον Οκτώβριο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες - Κρήτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: