ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

«Ναι» με μεγάλη αποχή στο Δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Ν. Κοτζιάς: «Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

 

Υπ.Εξ.: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό

ΣΤΟ 35% ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΌ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ - Η ΑΠΟΧΗ ΕΦΘΑΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 64%

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισε το 91,25% (500.323 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,82% (31.886 ψηφοφόροι).
Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%.

Περίπου  630.000 πολίτες μετείχαν σε αυτό, με απέχοντες το 64%. Αυτό δεν εμποδίζει το προχώρημα της Συμφωνίας αφού δεν είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα, λόγω του συμβουλευτικού χαρακτήρα του. 

Η υπόθεση του Δημοψηφίσματος θα κριθεί στην διαδικασία για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα και σε περίπτωση αντίδρασης των ακροδεξιών κομμάτων του Εθνικισμού, ο Ζ. Ζάεφ θα προσφύγει στις κάλπες, υπό την απειλή επέμβασης που περιζώνει την χώρα, από τους εθνικιστές της γειτονικής Αλβανίας που μιλούν για το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παραμένει αρκετά χαμηλό.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις ικανοποίησης για το αποτέλεσμα είχαμε και από παράγοντες της ΝΔ, όπως ο γνωστός διπλωμάτης Γ. Κουμουτσάκος, που εμμένοντας στην γραμμή  της ακύρωσης της Συμφωνίας μιλώντας στο Epsilon TV, έδειξε ευχαριστημένος ενδεχόμενο να μην περάσει η Συμφωνία, επικροτώντας στην ουσία τους εθνικιστές της γειτονικής χώρας, ενώ απέναντί του είχε το κ. Ζαχαριάδη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρατημένη αισιοδοξία έδειξε και ο Υπ. Εξ. Ν. Κοτζιάς, που επεσήμανε ότι: «Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».


Σε τοίχους των Σκοπίων είχε γραφτεί με κόκκινα γράμματα το σύνθημα: "Ναι σε μια ευρωπαϊκή Μακεδονία", το οποίο καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια "ιστορική απόφαση" και να αγνοήσουν τα αιτήματα για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ δυσκολεύονται να αποδεχθούν το νέο όνομα, το οποίο κρίνουν ότι τους επιβλήθηκε από το εξωτερικό, προσθέτει το AFP.
Τουλάχιστον 1.500 παρατηρητές της οργάνωσης MOST θα επιβλέπουν τη διαδικασία στο ένα τρίτο των εκλογικών κέντρων για τυχόν παρατυπίες.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, "διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα", είπε ο Ζάεφ. 


Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας χαρακτήρισε γενναίο τον Ζάεφ

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.


Υπέξ: Αναγκαία η συνεργασία στην περιοχή


"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών" υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το Υπουργείο Εξωτερικών.

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

"Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους".

"Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα".

"Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί".


«Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές»

Ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές. «Χρειάστηκε πολύ πολιτικό θάρρος και από τις δύο πλευρές. Ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα» είχε πει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές […] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του «οδικού χάρτη» για τη συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου».

 

Για "ιστορική απόφαση" μίλησε ο Ζ. Ζάεφ σε διάγγελμά του

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση" ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ κάλεσε σε διάγγελμα του, τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού. Με δεδομένο ότι οι εθνικιστές του VMRO έχουν αναδιπλωθεί στη γραμμή της αποχής, η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;».

Καθοριστική σημασία έχει η βάση πάνω στην οποία θα μετρηθεί η αναγκαία συμμετοχή άνω του 50%. Οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώθηκαν το 2002 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό της μετανάστευσης, το οποίο θα προσμετρηθεί στο ποσοστό της αποχής. H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ όπως ενημερώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν χρειάζεται να συγκεντρωθεί το 50% γιατί το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ


DUI: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα να λύσει από τις εκλογές

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI . Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.


VMRΟ DPMNE: Ο λαός κατά της Συμφωνίας
 
Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

 Αντίπαλοι του δημοψηφίσματος γιορτάζουν τη μικρή ανταπόκριση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη από τους αντιδρώντες στην Συμφωνία

Πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν απόψε αντιδρώντες στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή και το σημερινό δημοψήφισμα στη FYROM. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις έξι το απόγευμα και ξεκίνησαν την πορεία τους από το άγαλμα του Αριστοτέλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, κινήθηκαν στην παραλιακή και από το ύψος του Λευκού Πύργου ανέβηκαν από την οδό Παύλου Μελά στην Τσιμισκή και επέστρεψαν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν και αποχώρησαν.
Νωρίτερα, το μεσημέρι, άτομα ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα. Εκεί έφτασαν το μεσημέρι και άλλοι από την περιοχή του Πολυκάστρου με αυτοκίνητα και προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στο τελωνείο των Ευζώνων, χωρίς να κλείσουν το δρόμο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: