Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση εν όψει της Δευτέρας
Αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο από εκείνα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής.
Μπορεί οι εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου να δημιουργούν κάποιες εύλογες δυσκολίες στη λογική τού να υπάρξουν αντιδράσεις εντός της Γερμανίας, ωστόσο η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει καταλήξει στις αποφάσεις της, ενώ οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως είναι ενήμερη και η Κομισιόν για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Από την άλλη πλευρά, φαντάζει επίσης δύσκολο να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών ένα προσχέδιο με μειώσεις συντάξεων και να το παραδώσει στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν σαν να συναινεί με επίσημο τρόπο. Εκτός κι αν απέστελλε ένα διαφορετικό κείμενο στην Κομισιόν, κάτι το οποίο αντιβαίνει σε κάθε λογική. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή κατά την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου.
Επομένως, το πλάνο περιλαμβάνει η Κομισιόν να έχει στα “χέρια” της το επιθυμητό από την ελληνική πλευρά κείμενο, ούτως ώστε να καταρτίσει την έκθεσή της για την Ελλάδα (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου) και να την δημοσιοποιήσει μέσα στον Νοέμβριο.
Όπως είναι αναμενόμενο, μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες θα μετρηθούν οι όποιες αντιδράσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη γερμανική πλευρά, ενώ η τελική απόφαση για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάργηση του μέτρου συνολικά οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Εάν κάποιος υπουργός Οικονομικών (π.χ. της Γερμανίας ή της Ολλανδίας) δεν έχει πειστεί από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περί μη δημοσιονομικής ανάγκης (όλοι συμφωνούν στην εκτίμηση για υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος) και για το ότι η κατάργηση του μέτρου δεν επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και παράλληλα ενισχύει την ανάπτυξη, τότε ενδέχεται να «μπλοκάρει» την επιστροφή των κερδών ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP's-ANFA's), ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Πηγή: av gi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου