ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 6/12/2017



Για την κατάσταση της οικονομίας


Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο)

Η οικονομία αναπτύχθηκε πρώτη φόρα για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 2006, ενώ οι ενδείξεις μάς λένε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό των προβλέψεων.
Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του ‘14, έχει μειωθεί περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Με αυτή την θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι πράγματι ένα έτος - καμπή, για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018  Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας από 5,39% που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή, έπεσε σήμερα στο 4,81% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί από τις 8 Οκτωβρίου 2009, δηλαδή από την περίοδο πριν την κρίση.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κέρκυρα)

Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί, καμιά υπερχρεωμένη οικογένεια δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της. Λαϊκίστικη και ψευδής 100% η προπαγάνδα τις τελευταίες μέρες πάνω στο θέμα των πλειστηριασμών.  Τους έπιασε ο πόνος, ξαφνικά, για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή. Να υπενθυμίσω, λοιπόν, τόσο στους ευαίσθητους ολιγάρχες, όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών. Επίσης, για τους εμπόρους έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι μπαταχτσήδες, που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής τους. Δεν έχουμε σκοπό να προστατέψουμε αυτούς που έβγαλαν λεφτά στην εποχή του Χρηματιστηρίου, ούτε αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό και χρεοκόπησαν.

Για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης (από τον Αλ. Τσίπρα)

Η συμφωνία  δε συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντιθέτως η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε, όχι μόνον το να μην υπάρχουν νέα μέτρα αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο. Εξασφαλίσαμε την προτεραιότητα στην αποπληρωμή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση βάζοντας τάξη σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που ήθελε συνήθως τους εργαζόμενους να «πληρώνουν το μάρμαρο», ενώ οι αποφάσεις που πήραμε για την Ενέργεια στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα ανοίξουν το δρόμο για την προσέλκυση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων και μάλιστα μακροπρόθεσμης τοποθέτησης. Διασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, ότι θα αποτραπεί το βεβιασμένο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Για την τακτική της ΝΔ (από τον Αλ. Τσίπρα)

Τι και αν οι εταίροι μας με δηλώσεις το αναγνωρίζουν δημοσίως, κάποιοι δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν.  Όταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης υπήρχαν οι γνωστές διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς, από τις οποίες προέκυπταν διαρκώς επιπρόσθετες απαιτήσεις, οι ίδιοι μας έλεγαν και μας κατηγορούσαν γιατί δεν δεχόμαστε όλες τις απαιτήσεις,  προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και να αποφευχθεί η αβεβαιότητα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα μας κατηγορούν ότι κλείνουμε την αξιολόγηση άρον-άρον και ότι τα παραδίδουμε όλα. Αυτή την κριτική δεν δε μπορείς να την πιάσεις από πουθενά. Είναι μια κριτική που την ίδια στιγμή μπορεί να σε κατηγορεί για τα ακριβώς αντίθετα πράγματα. Και  ορισμένοι αμφισβητούν ακόμα και το προφανές, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη σταθερή πτώση της ανεργίας!


Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (από τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα)

Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι  οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάνης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές. Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία. Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Για τους φόρους και τις δαπάνες (από τον Αλ. Τσίπρα)

Κόψαμε δαπάνες κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ σε κάθε υπουργείο. Όχι δαπάνες οι οποίες είναι ανελαστικές προφανώς, αλλά τελικά δαπάνες οι οποίες αποδείχθηκαν σπατάλες και όχι δαπάνες. ‘Έτσι προέκυψε δυνατότητα να αυξήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 30% στα επιδόματα και να μην κόψουμε τα οικογενειακά επιδόματα
Για να έχουμε όμως και μια αίσθηση των δαπανών την περίοδο 2010 -14, από τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης, που ήταν αρκετά για να χάσουμε το 25%, είχαμε μόνο από φόρους μια επιβάρυνση της οικονομίας 30 δις, ενώ στη περίοδο που εμείς βρεθήκαμε και συμφωνήσαμε σε μία πολύ ηπιότερη προσαρμογή και ρίξαμε το βάρος στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα και όχι στην δημοσιονομική προσαρμογή, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση από φόρους και μείωση δαπανών δεν ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ. Δείτε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.

Για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (σημεία από την ομιλία του Δ. Παπαδημητρίου στο Περιφερειακό Συνέδριο των Ιονίων νήσων)

Το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και όσοι επιμένουν να το συγκρίνουν με το 2014 παραβλέπουν να αναφέρουν πως τότε η μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε είχε ως βάση την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις που είχαν μειωθεί κατά 5%. Σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου οι οποίες το α’ εννιάμηνο 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69%. Βασίζεται, επίσης, στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες στο α’ εννιάμηνο αυξάνουν 7,6% ετησίως.  Κατόπιν τούτου, θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017, καθώς το δ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με ετήσια άνοδο 1,1% του ΑΕΠ σε όγκο το α’ εννιάμηνο 2017.  Η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες.  Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία.

Για το ωράριο των εκπαιδευτικών και τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση (σημεία από την ομιλία του Κ. Γαβρόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο των Ιονίων νήσων)

Υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Είναι αυτό που υπογράψαμε και  είναι αυτό που ισχύει από το 1985. Τελεία και παύλα. Είπαμε ότι θα νομοθετήσουμε κριτήρια συγχωνεύσεων. Και τα κριτήρια συγχωνεύσεων πρέπει να τα αποφασίσουμε όλοι. Δεν νοείται να έχουμε ένα σχολείο με τους ίδιους διαδρόμους και να συστεγάζονται δύο σχολεία αντί να στεγάζεται ένα. Δεν μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς σε απίστευτες παθογένειες του παρελθόντος.  Στην επιλογή των Διευθυντικών στελεχών θα εμπλέκονται και άτομα του ΑΣΕΠ. Το θεωρήσαμε πάρα πολύ λογικό. Έτσι και αλλιώς έχουμε και τη δική μας δέσμευση για την αυτο-αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό (από την ομιλία του Γ. Σταθάκη)

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Στόχος είναι έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Α.Π.Ε.. Προχωράμε στη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει. Θα ενισχύσει, επίσης, τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη. Μεγάλη βαρύτητα, δίνεται στην προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια) που παρουσιάζει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Ξεκινά την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου από το Υπουργείο Υποδομών

Από την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 ξεκινούν οι καταθέσεις αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης που αφορά  τις πληγείσες επιχειρήσεις από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με την Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./οικ. 1720/Α32/28.11.2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση.Η ενίσχυση θα χορηγηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τη μορφή επιδόματος, ύψους 8.000€.

Για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών (σημείωμα του Υπουργείου)

Επιβεβαιώνεται η περσινή γενική δέσμευση του ΥΠΕΣ πως το 2018 έχουμε σαφή αντίστροφη της προηγούμενης τάσης μείωσης των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σταθεροποίησης μετά το 2015 με αύξηση των δημοσίων πόρων προς τους ΟΤΑ. Από τη σύγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 με το Σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, προκύπτει αύξηση της χρηματοδότησης για την Αυτοδιοίκηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους περίπου κατά 5.34%, παρά τους σχετικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς του “Προγράμματος”. Δείτε συνημμένο ολόκληρο το Σημείωμα.

1,35 εκατ. ευρώ στους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου,
Κόνιτσας και Πρέβεζας (ανακοίνωση ΥΠΕΣ)

Στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, από την πρωτοφανή βροχόπτωση, στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος, χωρίς καθυστέρηση, στα αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμοι Αγρινίου, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κόνιτσας και Πρέβεζας, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 1.350.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πρώτες ανάγκες στα δίκτυα και τις υποδομές των περιοχών, που επλήγησαν εξαιτίας της τραγικής καταστροφικής πλημμύρας.

Για τον νέο Κανονισμό λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών (από την ανακοίνωση του ΥΠΕΣ)

Με το νέο Κανονισμό, που έχει ως γνώμονα το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού για πρόσβαση στην προσχολική αγωγή, ρυθμίζεται η λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις. Για περισσότερα, δείτε εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: