ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Με την αποχή των «Πέτρινων Χρόνων» η τελετή μνήμης

Ο πρόεδρος των "Πέτρινων Χρόνων" Θαν. Κολλιτσίδας, πίσω από το μέλος του ΔΣ Περικλή Γεραλή, ενώ καταθέτουν στεφάνι στην μνήμη των εκτελεσμένων στο κτήμα Μουρτζούχου κατά την ναζιστική κατοχή της Πάτρας. (Φωτογραφία αρχείου 2014)


Μπροστά σε αχαμνή συμμετοχή δημοτών η εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για το Μπλόκο Προσφυγικών, που και πάλι  έλαβε κομματικό χαρακτήρα!


Αποδυναμωμένη και κομματικοποιημένη από τον Δήμο Πατρέων, οδηγείται στην απαξίωση, μία εκδήλωση που αφορά την ιστορική μνήμη της πόλης. Κατά την επέτειο της εκτέλεσης των 84 Πατριωτών του Μπλόκου των Προσφυγικών, που η τελετή μνήμης των τελέστηκε σήμερα, ο ομιλητής αντιδήμαρχος κ. Πλέσσας, δεν απέφυγε τις κομματικές προεκτάσεις, καθώς μιλούσε κυρίως προς την μικρά μάζα των συμμετεχόντων προσκείμενων στον κομματικό του χώρο.

Αντιευρωπαϊκές κορόνες, αντικοινοτικές βολές, αλλά και ψευδείς αναφορές, με τον πρόεδρο της Βουλής να πέφτει θύμα των όσων αλόγιστα εξέρχοντο του έρκους των οδόντων του Πατρινού αντιδημάρχου, ήταν το απάνθισμα της ομιλίας Πλέσσα, ανάμεικτο με επικές αναφορές  στους εκ ΚΚΕ προερχομένων πατριωτών που έπεσαν για να ποτίσουν με το αίμα του το δέντρο της Ελευθερίας, αλλά όχι μόνον αυτοί, αφού τουλάχιστον ή και παραπάνω από 250 έχουν εκτελεστεί εκεί, στο κτήμα Γιάννη Μουρτζούχου.


Την ημέρα αυτή, η αιματοβαμμένη περιοχή η συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας και οι γύρω συνοικίες από αυτήν, από το Μπλόκο των κατοχικών δυνάμεων το 1943, πλήρωσαν με τις ζωές των παλικαριών το μερίδιό τους στον αγώνα ενάντια στους ναζιστές στην περίοδο της Κατοχής.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά και με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ελάχιστος φόρος τιμής, είναι να κρατάμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και να την περνάμε στις επόμενες γενιές. Και όχι να την αποστειρώνουμε στον κομματικό μας σωλήνα!


H αποφράδα ημέρα ήταν η 4η Δεκεμβρίου του 1943 όταν 84 αγωνιστές, εκτελέστηκαν στην Πάτρα στο κτήμα του Γιάννη Μουρτζούχου, εκ των οποίων οι 63 έχουν ταυτοποιηθεί!

Το Μπλόκο είχε γίνει λίγες ημέρες νωρίτερα στις 27 Οκτωβρίου 1943, με την ψευδή δικαιολογία πως κάποιοι αντιστασιακοί  είχαν συλλάβει έναν 19χρονο ανιψιό του  στρατιωτικού διοικητικού συμβούλου, του Μποκ, που τον σκότωσαν, ενώ είχε πάει για κυνήγι, για να του πάρουν το κυνηγετικό του όπλο και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκτέλεση οι συλληφθέντες – πάνω από 200, με μεγάλο μέρος τους μέλη της ΕΠΟΝ.

Όμως στο κτήμα Μουρτζούχου δεν εκτελέστηκαν μόνον οι πατριώτες των Προσφυγικών και των γύρω συνοικιών. Και η αγνόησή τους, για δεύτερη χρονιά, αποτέλεσε αιτία να μην παραστεί -για πρώτη φορά αντιπροσωπεία των «Πέτρινων Χρόνων» που είναι και οι θεμελιωτές της εκδήλωσης μνήμης στο κτήμα Μουρτζούχου. Επιπλέον η άκρατη κομματικοποίηση των εκδήλωσης και ο αποκλεισμός του Συλλόγου Μνήμης, που επί χρόνια συνδιοργάνωνε την εκδήλωση από κοινού με τον Δήμο Πατρέων, ώθησε σε αποχή τα «Πέτρινα Χρόνια» για να μην επωμισθούν ευθύνες που δεν τους ανήκουν. 

Αποτέλεσμα αυτής της κοματικής αντίληψης των ιθυνόντων του Δήμου Πατρέων, ήταν τέλεση της εκδήλωσης με αχαμνή συμμετοχή δημοτών και με ανύπαρκτη συμμετοχή φορέων και κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην ΚΚΕ.


Από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι  Πλέσσας, ο οποίος ήταν ο ομιλητής, Κορδάς, Πελεκούδας, όπως και ο Πρόεδρος του Δημ. Διαμερίσματος. Οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν προ του πεζοδρομίου των γραφείων του Διαμερίσματος με τον ομιλητή να εκφωνεί λόγο από το απέναντι πεζοδρόμιο!


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων. Από την ΡΑΠ κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσιμπούκης, όπως και από τους εκπροσώπους του Δήμου Πατρέων .


Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

Από προχθές είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, που ανέφερε:

«Ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Ανατολικό Διαμέρισμα διοργανώνουν στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος (Εγλυκάδος 98), την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στις 4 Δεκέμβρη του 1943, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στο κτήμα Μουρτζούχου, έκταση που σήμερα βρίσκεται το ΚΕΤχ.
Πρόκειται για εκτέλεση 84 ομήρων του μπλόκου των Προσφυγικών, από τους οποίους οι 63 ήσαν από τα Προσφυγικά. 

Στις 12 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Ανατολικού Διαμερίσματος, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Διονύση Πλέσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: