ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

«Δεν γίνονται δεκτά τα μέτρα των 4,2 δισ. του ΔΝΤ»

Mέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των προτέρων νομοθετημένα θα ζητήσει το ΔΝΤ εάν δεν μειωθούν οι στόχοι του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2019-2020. Πάντως, το ΔΝΤ είναι της θεσης ότι τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα δεν έχουν λογική και ζητεί μείωση των στόχων ακόμα και για την περίοδο 2019-2020.


Έχει διαμηνύσει δε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεχτεί αυτούς τους στόχους τότε θα πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά πρόσθετα μέτρα, περιλαμβανομένης της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και των συντάξεων, τώρα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος το 2018,και ειδικά μείωση αφορολογήτου ορίου και συντάξεων. Εμφανίζεται διατεθειμένη κάποια χρονική στιγμή να συζητήσει ενδεχόμενη ανακατανομή των κοινωνικών δαπανών χωρίς όμως μειώσεις στις συντάξεις.

Σημειωτέον, ότι εναλλακτικά, έχει προταθεί στην κυβέρνηση να μην νομοθετηθούν τώρα τα μέτρα αυτά αλλά να προσδιοριστούν με «πολιτική συμφωνία». Ούτε αυτή η εναλλακτική όμως γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει τώρα τέτοιου ύψους μέτρα ιδίως αν αφορούν σε μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως εισηγείται το Ταμείο, αν δεν μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως έκανε γνωστό κυβερνητικό στέλεχος, η ευρωζώνη επιδιώκει  να υπάρξει συμφωνία ακόμα και σε επίπεδο Staff Level Agreement την ερχόμενη Δευτέρα,κάτι που προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Κάτι που θεωρείται δύσκολο.

Έτσι, οι ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται στο ότι τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι δανειστές θα διαπιστώσουν συμφωνία σε ένα μεγάλο ποσοστό σε επίπεδο Staff Level Agreement αλλά το ΔΝΤ από την πλευρά του θα φέρει αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο να μην συνεχιστεί παράλληλα η συζήτηση για το χρέος και τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Προκειμένου να φτιάξει το ΔΝΤ την έκθεση βιωσιμότητας χρέους θα απαιτήσει το προφίλ των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2020, γεγονός το οποίο συνδέεται με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: