ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να ακούσει την κοινωνία


Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στην εξουσία γιατί είχε πολύ στενούς δεσμού με τα Κινήματα, με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εάν δεν συνεχίσει να έχει αυτή την επαφή, λέει ο Παν. Σκούτας.

Η παρουσία των «μεταμφιεσμένων» στη Νέα Υόρκη μάλλον δεν ήταν και πολύ καθαρή, λέει ο Π. Σκούτας, στο Κόκκινο 107,7

 


Στην Πάτρα βρέθηκε το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, Παναγιώτης Σκούτας. Η παρουσία του στην Πάτρα, όπως ανέφερε την Δευτέρα το Istologio G. Mosxou, έχει να κάνει με την εσωκομματικές διαδικασίες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη σε όλο το κόμμα και κυρίως, ο στόχος του ΄ήταν να αναπτύξει τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρξει συζήτηση και να δοθούν απαντήσεις στο πως βλέπει το κόμμα την επόμενη μέρα και ν’ ανοίξει ο διάλογος. 

Με αφορμή την παρουσία του στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο κ. Σκούτας βρέθηκε στο στούντιο του Κόκκινου 107,7 όπου μίλησε για το δρόμο προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τις τηλεοπτικές άδειες, το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αδειoδότηση των περιφερειακών καναλιών, για τις οποίες ανέφερε ότι ουσιαστικά η διαδικασία θα ξεκινήσει από το νέο έτος, αλλά και για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τις κινήσεις του κ. Παππά στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων ο κ. Σκούτας ανέφερε τα εξής: 

Θέλουμε να γίνει μια συζήτηση που δεν αφορά μόνο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να είναι μια διαδικασία εξωστρεφής. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. κι έχει υποχρέωση ν’ ακούσει την κοινωνία. Αυτό πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση και θέλουμε το επόμενο διάστημα να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στην εξουσία γιατί είχε πολύ στενούς δεσμού με τα Κινήματα, με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει και να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εάν δεν συνεχίσει να έχει αυτή την επαφή. 

Όταν κάποιος έρχεται στην κυβέρνηση τα διακυβεύματα είναι πολλαπλά, διαφορετικά και με διαφορετικά συμφέροντα και η εξουσία έχει ένα δικό της τρόπο να διαχειρίζεται ορισμένα πράγματα. Το κόμμα είναι κάτι διαφορετικό και θα υπάρχει ακόμα και αν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 

Το κόμμα μιλάει για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, είναι δηλαδή πολύ μεγαλύτερο το εύρος και η πορεία του σε σχέση με την ιδεολογία. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το κόμμα πρέπει να «εγκλωβιστεί» στην κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση θα κάνει τη δική της δουλειά και η κοινωνίας και το κόμμα της δική της. 

Χρειάζεται να βρεθούμε, ως κόμμα, στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία, να διεκδικούμε και να προωθούμε αυτά τα θέμα προς την κυβέρνηση. Να υπάρχει μια αλληλοτροφοδότηση έτσι ώστε και η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με πιο κοινωνικό τρόπο αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί πρωτεργάτης σε όλο αυτό που γεννιέται και υπάρχει. Δυστυχώς μετά τη διακυβέρνηση αυτό έχει αμβλυνθεί κι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης του Συνεδρίου είναι πώς θα ξαναβρεί αυτή την επαφή ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. 
Θεωρώ ότι είναι λάθος και η κοινωνία να ταυτίζει το κόμμα με την ίδια την κυβέρνηση. Έτσι μπορεί να το έχουμε θεωρήσει από παλιότερα αλλά πιστεύω ότι πρέπει να πάρει μια άλλη διάσταση. 

Δεν αποποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ τις κυβερνητικές επιλογές, απλώς θέλω να τονίσω ότι είναι άλλος ο ρόλος του. Πρέπει να βλέπει και να εξηγεί προς την κοινωνία τις δυσκολίες, τα αντίπαλα συμφέροντα που βγαίνουν απέναντι κυβέρνηση κ.α. και από την άλλη πλευρά να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κοινωνία, με τις ανάγκες της και με τις διεκδικήσεις της  πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μαζί της να τις προωθεί. Είναι μια διαφορετική αντίληψη Ριζοσπαστικής Αριστεράς που πρέπει να καλλιεργήσουμε στον 21ο αιώνα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να βγάλει την χώρα από την κρίση. Ξεκινάει όμως από ορισμένα πράγματα όπως ότι δηλαδή είχαμε μια πολύ σοβαρή εσωτερική υποτίμηση με τα μέτρα λιτότητας που υπάρχουν στην Συμφωνία. Αυτά έφεραν 25% μείωση του ΑΕΠ, καταστροφή δηλαδή των παραγωγικών δυνάμεων. Αυτό έφερε ενάμιση εκατομμύρια ανέργων. Δεν μπορούμε να κρίνουμε λοιπόν της προσπάθειες μιας κυβέρνησης σαν να μην υπάρχει το προηγούμενο διάστημα το οποίο μας έφθασε ως εδώ. Άρα τις προσπάθειες που γίνονται πρέπει να τις κρίνουμε με βάση αυτή την αφετηρία. 

Υπογράψαμε μια Συμφωνία, δεν την κρύψαμε από το λαό, πήγαμε σ’ εκλογές και είπαμε στους πολίτες: Είναι μια άδικη συμφωνία δεν είναι αυτή που θέλαμε και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την μέτρα πιο κοινωνικά να τα ισομοιράσουμε πιο δίκαια. Κι αυτό κάνουμε μέχρι στιγμής. 

Χρειαζόμαστε μια ενίσχυση της οικονομίας, να δημιουργηθούν οι θέσεις οι εργασίας, και να αρχίσει η οικονομία να τρέχει. Αυτό πώς γίνεται; Το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο κατέρρευσε, ήταν ένα μοντέλο για τους λίγους και όχι για την χώρα και τους εργαζόμενους. 

Εμείς θέλουμε να αναδιαρθρώσουμε αυτό το μοντέλο σε μια άλλη βάση.  Αυτά δεν πατά ένα κουμπί και την άλλη μέρα έχουν αλλάξει. Χρειάζεται δημιουργήσεις ένα επενδυτικό κλίμα κι εδώ δεν βοηθάει η Αντιπολίτευση, όταν μιλάει συνέχεια για εκλογές, κατάρρευση κ.α. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν σε αυτό. 

Εμείς μιλάμε για μια δίκαιη ανάπτυξη, αυτό σημαίνει μια αναδιανομή του παραγόμενου προϊόντος. Θέλουμε να τονώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Οι θέσεις εργασίας απαιτούν λίγο χρόνο, επενδύσεις κ.α. 

Μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα αρχίσουν να υλοποιούνται θα χρηματοδοτήσουμε πολλές θέσεις εργασίας, ίσως να μην είναι αυτές που θέλαμε όπως μόνιμες θέσεις, αλλά είναι κάποια τόνωση. 

Για τους νέους ανθρώπους θα δοθούν πάρα πολλά χρήματα στην κοινωνική οικονομία και υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που θα μπορούσαν μαζί, που θέλουν να επενδύσουν και να δημιουργήσουν να πάρουν μέρος σε αυτά τα προγράμματα. Στην καινοτομία και τους νέους ανθρώπους θα δοθούν μεγάλα κίνητρα.

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην ανάπτυξη την οποία εμείς διατυπώνουμε και στην ανάπτυξη η οποία υπήρχε επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Θεωρώ ότι ήταν μια ανάπτυξη της αρπαχτής. Δεν υπήρχε στον πυρήνα ο άνθρωπος και η κοινωνία. Δεν υπήρχε στον πυρήνα να δημιουργήσουμε μια άλλου τύπου οικονομία. Ήταν η συνέχιση ενός μοντέλου, το οποίο μας οδήγησε στην καταστροφή. Ρωτώ, όταν έχεις δύο διαφορετικά σχέδια, που το ένα απαντά για όλη τη χώρα, για όλους τους εργαζόμενους και το άλλο απαντά μόνο για συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι το ίδιο πράγμα; 

Η Ν.Δ. τελικά στην Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης τι είπε; Να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Στων ημετέρων, στις απολύσεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τι είπε στη Θεσσαλονίκη; 10.000 καινούριες προσλήψεις στην υγεία. Καταλαβαίνω ότι η κοινωνία πιέζεται, ότι έχει προβλήματα, αλλά για να φτάσει μια βρύση να τρέξει νερό, πρέπει να γεμίσει πρώτα το υδραγωγείο. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να γίνει αμέσως.

H ανάπτυξη και μιας και είμαστε στην Πάτρα, πρέπει να συζητήσουμε για το ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του νομού και οι επενδύσεις να μην είναι τυχάρπαστες. Γέμισε η Πάτρα στα καφέ. Αυτή είναι η ανάπτυξη της Πάτρας; Έχει μια ΒΙΠΕ που άδειασε. Άρα, τίθεται ένα ερώτημα. Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και οι παραγωγικές δυνάμεις στην πόλη, ποια θεωρούν ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού; Έχουμε μια γεωργία και κτηνοτροφία, θα δώσουμε επενδύσεις εκεί; Έχουμε τα λιμάνια μας, θα τα αναπτύξουμε; Οι νέοι εθνικοί οδοί που γίνονται και το τρένο που θα ‘ρθει στην Πάτρα, δεν ανοίγουν τον ορίζοντα για δυνατότητες επενδυτικής δραστηριότητας; Είναι πολύ σημαντικό, η Πάτρα να επενδύσει στα τεχνολογικά πάρκα.
 
Οι επενδύσεις πάνε εκεί που βγάζουν μεγάλη υπεραξία και όχι που έχουν πολύ φόρο. Δηλαδή, στη Γερμανία γιατί υπάρχουν τόσες εταιρίες, που η φορολογία δεν είναι και απ’ τις χαμηλές. Γιατί στη Βουλγαρία που έχουμε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν υπάρχει ανάπτυξη; Βλέπουμε κανέναν παράδεισο εκεί; Άρα, το κόστος το φορολογικό σε μία επένδυση έχει να κάνει πάντοτε αν είναι μια επένδυση υψηλών δυνατοτήτων μεγάλης υπεραξίας ή είναι για παράδειγμα υπηρεσίες που κάνουν καφέ. Προφανώς στα καφέ με 24% ΦΠΑ, με ένα καφέ που τον παίρνεις 2, 2.5 ευρώ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Για τους δύο μεταμφιεσμένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Νέα Υόρκη είπε: 
 
«Υπάρχει ένα πολιτικό θέμα, κυρίως με αυτούς που τους έστειλαν εκεί και τι εντολές τους έδωσαν. Διότι δεν φαντάζομαι ότι ένας δημοσιογράφος πάει μασκαρεμένος να παρακολουθήσει ένα υπουργό. Ένας δημοσιογράφος δημοσιοποιεί την παρουσία του και δημιουργεί την είδηση. Εδώ, απ’ ότι φαίνεται άλλο σκοπό είχαν. Και επειδή αυτή τη στιγμή ο υπουργός επικρατείας βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μεγάλης διαπλοκής, προφανώς δεν ήταν και πολύ καθαρή η παρουσία τους εκεί.
 
Το θέμα των καναλιών κρύβει πολύ μεγάλα θέματα εξουσίας. Εμείς έχουμε φτιάξει ένα νόμο, ο οποίος είναι πάρα πολύ καθαρός. Όσοι έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου, όσοι έχουν το πόθεν έσχες, όσοι έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να δώσουν αυτά τα χρήματα, θα ακολουθηθεί ο νόμος. Ο έλεγχος έγινε. 

Τέλος για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών επισήμανε:  
 
Πρέπει να δούμε το φάσμα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περιφερειακά κανάλια και πρέπει να κουβεντιάσουν οι τοπικές κοινωνίες για το τι κανάλια θέλουμε. Θέλουμε κανάλια τηλεαγοράς ή θέλουμε κανάλια που θα προάγουν όλα αυτά που κουβεντιάζαμε, που έχουν να κάνουν με την παραγωγική ανάπτυξη, που έχουν να κάνουν με την οικονομία, τον πολιτισμό. Θέλουμε κανάλια σε μια περιφέρεια όπου διαδραστικά δεν θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης;  Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τις περιφέρειες. Όλη αυτή η διαδικασία βλέπουμε να ξεκινάει από το νέο έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: