"Φρένο" σε μονοπώλιο ενεργειακής διασύνδεσης Ρωσίας
- Ευρώπης μόνο μέσω Βορείου Διαδρόμου, δηλαδή της Γερμανίας, που ήδη
διεκδικεί αποκλειστικότητα στη διέλευση του αερίου
Έτσι εξηγούνται οι αντιδράσεις των Γερμανών αξιωματούχων, που με εκβιαστικό τρόπο αξιώνουν από την Ελλάδα να κάνει πίσω από την διεκδίκηση της διέλευσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, μέσω ελληνικού εδάφους, που θα φθάνει μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία (Turkish Stream) και θα αποτελέσει όχι μόνον οικονομικό όφελος, αλλά και πολιτικό-διπλωματικό όπλο στο οπλοστάσιο της χώρας. (ΒΛΕΠΕ Το 4ο Ράιχ ζει και βασιλεύει στη Γερμανία!).
Σημαντική δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του ενεργειακού ρόλου και προσανατολισμού της Ελλάδας, μεγάλα οφέλη για την εγχώρια αγορά, αλλά και την έναρξη νέας εποχής στις ελληνορωσικές σχέσεις, διαβλέπει η κυβέρνηση στην επίτευξη συμφωνίας για την επέκταση επί ελληνικού εδάφους του ρωσικού αγωγού αερίου.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης επέστρεψε στη χώρα μας φέρνοντας στις "βαλίτσες" του από τη Μόσχα, τθετικά αποτελέσματα μιας σε βάθος συζήτησης με τον Ρώσο ομόλογό του και τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, για τις πολύπλευρες διαστάσεις ελληνικής συμμετοχής στην όδευση του ρωσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικά κέρδη για την ελληνική πλευρά δεν αφορούν τόσο τη διαχείριση του αγωγού ("διόδια"), που θα μπορούσε να αναληφθεί και σε επίπεδο ενός πολυεταιρικού κοινοπρακτικού σχήματος με συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όσο την εξοικονόμηση από τη διαμόρφωση χαμηλών τιμών φυσικού αερίου για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στην εμπορία του καυσίμου, κάτι που σημαίνει κέρδος για το εσωτερικό μέτωπο της οικιακής κατανάλωσης, όσο και για τις βιομηχανίες.
Τα παραπάνω δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Γερμανοί νεοφιλελεύθεροι, που εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των βιομηχάνων τους, ποσπαθούν να επιβάλλουν Γερμανική πολιτική τύπου η Γερμανία υπεράνω όλων (Ντόιτσαλντ ουμπεράλες), ωθώντας στην ευρωπαϊκή πολιτική αυτήν του 4ου Ράιχ!
Αντίθετα η ανεξάρτητη ελληνική πολιτική επιλογή θα οδηγήσει σε αλλαγή του ρόλου της Ελλάδας στα ενεργειακά δεδομένα, καθώς ο αγωγός θα αντικαταστήσει τον ακυρωθέντα South Stream, αλλά κυρίως τον δρόμο προς την Ευρώπη, που περνά από την Ουκρανία, δίοδος που καταργείται από το 2019. Συγχρόνως, θα αποτελέσει "φρένο" σε πιθανό μονοπώλιο ενεργειακής διασύνδεσης Ρωσίας - Ευρώπης μόνο μέσω Βορείου Διαδρόμου, δηλαδή της Γερμανίας - που ήδη διεκδικεί αποκλειστικότητα στη διέλευση του αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου