Άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, ενώ ξεκινά η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης.


Αυτά αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Αποφασίστηκε ακόμη και η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση συνεπής στις προγραμματικές της δηλώσεις προχωράει αταλάντευτα το νομοθετικό της έργο. Η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από το νομοσχέδιο για τις φυλακές θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον αθλητισμό, ενώ το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα.