- Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπαθεί να «φρενάρει» τη συζήτηση περί ηγεσίας, υιοθετώντας τακτική δομικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Ορόσημο εσωκομματικών εξελίξεων, η συμφωνία Αθήνας - θεσμών
Με τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας -πιστωτών να μετρά αντίστροφα, ολοένα και περισσότεροι εντός της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως όταν θα αρθεί η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα, θα είναι η ώρα να ανοίξει εκ νέου θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τον λόγο αυτό, ο Αντ. Σαμαράς υιοθετεί ήδη την αντιπολιτευτική τακτική του "σκληρού ροκ" σε μια προσπάθεια να "συσπειρώσει" το κόμμα του, ενώ ταυτόχρονα στέλνει δημοσίως εσωκομματικά μηνύματα στους αμφισβητίες πως δεν σκοπεύει ούτε να φύγει από τον προεδρικό θώκο, αλλά ούτε καν να θέσει... υπό κρίση τον εαυτό του έπειτα από το παταγώδες εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, δηλαδή για να στείλει εσωκομματικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ο Αντ. Σαμαράς επέλεξε την περασμένη Τετάρτη να δώσει την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές. Και, αφού άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υποπίπτοντας σε πολλαπλές πολιτικές αντιφάσεις, διεμήνυσε προς πάσα εσωκομματική κατεύθυνση πως θα μείνει στην ηγεσία του κόμματος, πως η διεξαγωγή συνεδρίου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ("στην ώρα του" είπε χαρακτηριστικά) και ταυτόχρονα πέταξε εκ νέου το γάντι στους "δελφίνους", υπενθυμίζοντας ότι ζήτησε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής να θέσει θέμα ηγεσίας όποιος θέλει, αλλά ουδείς το έκανε.
Παράλληλα, ενόσω η Ν.Δ. ξεκίνησε χθες με την περιφερειακή συνδιάσκεψη στην Πάτρα τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του καλοκαιριού, ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε προκαταβολικά να "ακυρώσει" ακόμη και τη συζήτηση για τα αίτια της βαριάς εκλογικής ήττας της Ν.Δ. Ερωτηθείς στο Mega για την ήττα του κόμματος στις 25 Ιανουαρίου, ο τέως πρωθυπουργός σχεδόν εκτίμησε ότι η Ν.Δ. δεν... έχασε, αφού επικαλέστηκε πως τα ποσοστά της υποχώρησαν "μόνο κατά 1,7%", παρά τη σκληρή λιτότητα και απεφάνθη πως "αυτό δεν έχει ξαναγίνει". Όλα αυτά, ενώ η Εθνική Συνδιάσκεψη του καλοκαιριού έχει χαρακτηριστεί από πολλά "γαλάζια" στελέχη ως "ομαδική ψυχοθεραπεία", δεδομένου πως δεν πρόκειται για όργανο με καταστατική ισχύ και δεν μπορεί να πάρει απόφαση για κανένα θέμα. Με άλλα λόγια, μέσω αυτής της συνδιάσκεψης επιχειρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να "παρακάμψει" τη διαδικασία του συνεδρίου, κάτι που δεν έχει προηγούμενο για κόμμα που χάνει εκλογές.
Με την πλευρά των δανειστών
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να στρέψει την προσοχή των στελεχών της Ν.Δ. στην κυβερνητική πολιτική και έχει ξεκινήσει σκληρή αντιπολίτευση. Στο μεταναστευτικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του ομιλία στην Πάτρα, υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα και επιμένει ακόμη και στον όρο "λαθρομετανάστες", ενώ στην οικονομία καλεί την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία "εδώ και τώρα", παρά το γεγονός ότι διστάζει, για ευνόητους λόγους, να παραδεχθεί ανοιχτά πως αυτό σημαίνει λήψη άγριων μέτρων λιτότητας. Αυτή η ανάγκη να ισορροπήσει μεταξύ της "κάθαρσης" του κόμματός του από το κυβερνητικό παρελθόν και της έκφρασης των συμφερόντων των δανειστών τον οδήγησε και σε πολλαπλές αντιφάσεις κατά τη συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη: στην αρχή τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια απέρριψε κάθε ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων. Επίσης, ενώ υποστήριξε πως αν δεν είχε αποτύχει η προεδρική εκλογή, "θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση", λίγο αργότερα ισχυρίστηκε πως "τα σπάσαμε με την τρόικα" και ότι οι δανειστές ζητούσαν μέτρα που ούτε ο ίδιος μπορούσε να λάβει.
Παρεμβάσεις Ντ. Μπακογιάννη
Πάντως, όλα τα παραπάνω δεν φαίνονται αρκετά για να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Τα όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς προκάλεσαν νέες διεργασίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. και, κατά πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί κίνηση συλλογής υπογραφών για να οδηγηθεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο. Παράλληλα, προχθές και χθες, η Ντ. Μπακογιάννη προχώρησε σε δύο παρεμβάσεις, στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος πως... το θέμα δεν είναι λήξαν.
H χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική. Σήμερα την έχει; Η απάντηση είναι όχι, δεν την έχει. Κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκτήσει» επισήμανε με νόημα προχθές, ενώ χθες, μιλώντας στην εφημερίδα "Αγορά", προσπάθησε να πιέσει τον Κ. Καραμανλή να πάρει θέση, αποφαινόμενη πως "αν ήθελε ο Καραμανλής, θα είχε ανοίξει η συζήτηση της επόμενης μέρας στη Ν.Δ.".
Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου