Οι διαπραγματεύσεις
με την Ελλάδα




Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.

Ακόμη σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σήμερα στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν πριν από ένα ή δύο μήνες, μη έχοντας καταστεί δυνατή έως τώρα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδα με τις επί μέρους μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου θεωρεί πως δεν θα υπάρξει κατά τη μεθαυριανή συνάντηση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, που όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group, «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2:30 το μεσημέρι η τηλεδιάσκεψη του EuorWorking Group που εξετάζει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη προηγήθηκε μία ακόμη συνεδρίαση του Brussels Group, στο Παρίσι, προκειμένου να γίνει ανακεφαλαίωση των θέσεων της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρυξελλών με την ομάδα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

Αθήνα και εταίροι έχουν έρθει πιο κοντά σε κάποια από τα σημεία διαφωνίας, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, τόνιζαν νωρίτερα την Τετάρτη κοινοτικοί κύκλοι, οι οποίοι ανέφεραν πως ναι μεν υπάρχει εντατικοποίηση στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είμαστε σε σημείο για λύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Β.Σόιμπλε ανέφερε πως οι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση για την Ελλάδα στη συνάντηση του Eurogroup της Παρασκευής.