Φρανσουά Ολάντ: Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση παρά να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης- Α. Μέρκελ: Έγινε μια αρχή, δεν βρισκόμαστε στο τέλος



Τα γνωστά περί τήρησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, επανέλαβε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.  Η διαδικασία των συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστεί", αλλά  "υπάρχει κάποια ευελιξία ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα".

Παράλληλα, επισήμανε ότι περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

«Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι με τις συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε μια αρχή. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία και ταυτόχρονα να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι αναληφθείσες υποχρεώσεις - με παραλλαγές, μέσω μιας νέας κυβέρνησης, αυτό το έχω πει βεβαίως συχνά - αλλά στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

 Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, επισήμανε ότι «οι θεσμοί θα μας ενημερώσουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά ακόμη δεν ήρθε η ώρα». Αλλά, είπα και πρόσφατα, συνέχισε, «ο χρόνος πιέζει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι πιστεύω πρέπει να συνεχιστεί η εργασία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση παρά να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και συμπλήρωσε πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο. Όσο πιο σύντoμα οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το καλύτερο, για ολόκληρη την ευρωζώνη».

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ για να τονίσει:

«Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος». Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.